Cyberpunk 2077 -- Road to E3 2019

Ο ενθουσιασμός ξεχειλίζει!

Πίσω στις αρχές του 2013, η CD Projekt Red μας έδειξε το 1ο trailer του Cyberpunk, υποσχόμενη ότι θα είναι μια AAA μεταφορά του επιτραπέζιου role playing game. Εκείνη την περίοδο δεν είχαν ακόμα την φήμη που έχουν τώρα, καθώς δεν είχαν εκδώσει το Witcher 3 ακόμα. Το γεγονός ότι το trailer ήταν καθαρό CGI

χωρίς καμία πληροφορία για το gameplay και με ημερομηνία έκδοσης του στυλ "όταν είναι έτοιμο", όπως καταλαβαίνετε δεν οδήγησε πολλούς να ετοιμάζουν τα λεφτά τους. Την αισθητική του Cyberpunk όμως την πέτυχαν διάνα.

Το Cyberpunk είναι περίεργο είδος να πετύχει κανείς καθώς είναι ένας μόνιμα κινούμενος στόχος. Αν το αναλύσει κανείς, ζούμε σε μια κοινωνία post-post-cyberpunk dystopia τώρα. Πράγματα και έννοιες που θα ήταν επιστημονική φαντασία 20-30 χρόνια πριν, πλέον τις ζούμε καθημερινά, κάνοντας κάθε προσπάθεια να αποδοθεί το όραμα μιας φουτουριστικής δυστοπίας που δημιουργήθηκε 35 χρόνια πριν, χωρίς να δανείζετε κανείς στοιχεία της σημερινής κοινωνίας, να είναι σαν ταλάντωση σε τεταμένο σχοινί.

Εκείνη την χρονιά, το meeting room της CD Projekt Red ήταν διακοσμημένο με πράγματα του Witcher 3, που φυσικά εκδόθηκε το 2015, και του Cyberpunk 2077. Την στιγμή που το μόνο που είχαν για το Cyberpunk 2077 ήταν ένα μοντέλο ενός φουτουριστικού πολυβόλου όπλου, κεκλεισμένων των θυρών έδειχναν το Witcher 3 εν δράση. Μέχρι και σήμερα είναι ίσως το καλύτερο demo που έχουμε δει σε E3, και όσοι έχουν παίξει το παιχνίδι μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δεν ήταν απλά ψευδές μάρκετινγκ.

Δυστυχώς δεν είδαμε τίποτα άλλο για το Cyberpunk μέχρι και πέρυσι μιας και το καλό πράγμα αργεί να γίνει, στο press conference της Microsoft. Εκεί η CD Projekt Red πήρε τους παρευρισκόμενους από το χέρι σε ένα σχεδόν 40 λεπτό "tour" του Cyberpunk 2077. Όσο υποσχόμενο ήταν το Witcher 3, η CD Projekt Red ακόμα μια φορά έβαλε τον πήχη ψηλά, με το παιχνίδι να φαίνεται πραγματικά απύθμενο και με ένα υπέροχο, σκοτεινό trailer γεμάτο νέον φωτισμό και φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Το εντυπωσιακό με την CD Projekt Red είναι πόσο εκθετικά αυξάνει την ποιότητα και το μέγεθος της δουλειάς τους με κάθε παιχνίδι. Από το The Witcher που έτρεχε σε μια τροποποιημένη engine του Neverwinter Nights, στο Witcher 2 που βρισκόταν σε τελείως άλλο επίπεδο, ενώ το Witcher 3 φαίνεται να είναι σε τελείως άλλο στάδιο από μόνο του. Το Cyberpunk 2077 φαίνεται να προσθέτει ακόμα μια διάσταση στην ανοδική αυτή πορεία.

Παρόλα αυτά, δεν ξέρουμε πότε θα κυκλοφορήσει το Cyberpunk 2077. Υπάρχουν παιχνίδια που είναι κολλημένα στο development hell για 10 χρόνια, και υπάρχουν παιχνίδια που είναι κυριολεκτικά in development για 10 χρόνια. Το Cyberpunk 2077 φαίνεται να ανήκει στην 2η κατηγορία, καθώς γνωρίζουμε ότι η CD Projekt Red δούλευε σε αυτό τουλάχιστον 3 χρόνια πριν κυκλοφορήσει το Witcher 3, και το γεγονός ότι δεν μας δίνουν ημερομηνία κυκλοφορίας άλλη εκτός του "όταν είναι έτοιμο" είναι καλός οιωνός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δυσκολίες του να μεταφράσουν το Witcher από βιβλίο σε παιχνίδι -καθώς ο κόσμος, η πλοκή και οι χαρακτήρες είναι απόλυτα φτιαγμένα- το Cyberpunk 2077 είναι ήδη παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι βιντεοπαιχνίδι, αλλά είναι επιτραπέζιο PnP παιχνίδι, και κατά συνέπεια είναι φτιαγμένο για να δίνει στους παίκτες του δημιουργική ελευθερία και να επιδρούν/αντιδρούν στον κόσμο του, καθώς αυτή είναι η φύση των roleplaying παιχνιδιών. Σε σύγκριση με την απόλυτη και άκαμπτη φύση των βιβλίων, η δομή ενός roleplaying επιτραπέζιου, πρέπει να δίνει πολύ μεγάλη δημιουργική ελευθερία στο studio. Καλό σημάδι επίσης είναι ότι ο δημιουργός του επιτραπέζιου Cyberpunk 2077, Mike Pondsmith, όχι μόνο δίνει σφραγίδα εγγύησης, αλλά ήταν ενεργός στην δημιουργία του παιχνιδιού από την αρχή.

Ένα από τα πολυαναμενόμενα features του παιχνιδιού είναι η δημιουργία του δικού μας προσωπικού πράκτορα "V". Όσο και αν αγαπάμε τον Gerald σαν παλιό παιδικό μας φίλο, η αλήθεια είναι ότι σε όλο το Witcher οι επιλογές για το αν ο Gerald θα είναι καλός και γοητευτικός ή ένας αιμοδιψής αγενής ανόητος, ήταν περισσότερο σαν συμβιβασμός μεταξύ του χαρακτήρα του Gerald και των επιλογών μας ως παίκτη, ενώ τώρα έχουμε λευκό χαρτί για να φτιάξουμε έναν χαρακτήρα όπως τον θέλουμε. Από εμφάνιση μέχρι σεξουαλική προτίμηση και παιδικούς ήρωες.

Μακάρι η ελευθερία αυτή να μεταφραστεί και στις επιλογές στην ιστορία του παιχνιδιού.

Όσον αφορά το Gameplay, υπάρχει πολύς σάλος για την επιλογή της CD Projekt Red να κάνει το παιχνίδι από την οπτική First Person. Για πολλούς ήταν περίεργη αυτή η κίνηση, δεδομένου του ιστορικού παιχνιδιών του studio και για πολλούς ήταν μια "ξενέρα", λόγω προσδοκιών. Προσωπικά μου άρεσε αυτή η κίνηση καθώς θεωρώ ότι το first person perspective και το third person perspective δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλεία, και δεν μου αρέσει η "τυποποίηση" αυτών των perspectives σε ομάδες παιχνιδιών, είναι RPG άρα "πρέπει" να είναι third person. Είναι action-shooter? "πρέπει" να είναι 1st person.

Η CD Projekt Red το εξηγεί καλύτερα από εμένα καθώς απ΄ότι φαίνεται, ορισμένα στοιχεία του HUD τα οποία θεωρούμε δεδομένα σε ορισμένα παιχνίδια, θα προσαρμοστούν στην αφήγηση του παιχνιδιού και στον κόσμο του Cyberpunk 2077. Στην πραγματική μας ζωή δεν βλέπουμε health bars, ammo counters και βελάκια για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε. Σε έναν κόσμο με cybernetics όμως, εκεί που τα στοιχεία αυτά είναι απλά video game things, από οπτική τρίτου προσώπου, στην οπτική πρώτου προσώπου γίνονται ενδιαφέροντα στοιχεία αφήγησης.

Από την άλλη τα παράπονα που υπάρχουν για την επιλογή αυτή, δεν είναι αβάσιμα. Μπορεί ο έλεγχος παιχνιδιών σε 1ο πρόσωπο να είναι 2η φύση σε ορισμένους gamers παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο χειρισμός αυτός έχει ένα σημαντικό learning curve. Ούτε θα ήταν σωστό να αγνοήσει κανείς ότι ο χειρισμός σε 1ο πρόσωπο δημιουργεί ναυτία σε αρκετά άτομα. Με την επιμονή της CD Projekt Red να δίνει στους παίκτες των παιχνιδιών της την καλύτερη πιθανή εμπειρία, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα πάρουν τα μέτρα τους για κάτι τέτοιο. Ίσως με ένα patch που προσθέτει 3rd person view. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το παιχνίδι κατασκευάζεται από το 0 ως παιχνίδι 1ου προσώπου.

Όσον αφορά την ημερομηνία που θα βγει το παιχνίδι; Υπάρχει μια μικρή εικασία για το πότε, αν προσέξει κανείς ένα μοτίβο. Η πρώτη έκδοση του Cyberpunk 2077 συχνά αναφέρεται ως "Cyberpunk 2013" ενώ η δεύτερη του έκδοση ως "Cyberpunk 2020". Μιας και το trailer βγήκε το 2013, μήπως η CD Projekt Red μας προϊδεάζει για ένα release το 2020;

Όπως και να έχει καλό θα ήταν να μην ανεβάζουμε τις προσδοκίες μας σε παράλογους βαθμούς καθώς κατά πάσα πιθανότητα το Cyberpunk 2077 θα είναι ένα παιχνίδι που θα βρίσκεται στο δέλτα μεταξύ των ποταμών των περιορισμών του μέσου των video games και της άκρατης ελευθερίας ενός pen and paper επιτραπέζιου ρόλων. Εγώ μια φορά ανυπομονώ να δω παραπάνω gameplay στην E3 φέτος!

Όλες οι ανακοινώσεις από την E3 στο ειδικό hub του IGN Greece: E3 2019

IGN GreeceE3 2019: Οι μεγάλοι απόντες της έκθεσηςΗ EA αποκάλυψε το πρόγραμμα της για το EA Play 2019Η Nintendo ανακοίνωσε την ημερομηνία του Nintendo Direct στην E3 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα