Game of Thrones

Σε ένα ακόμη διήμερο η προίκα της Super League είναι πλούσια με 24 γκολ σε 7 αναμετρήσεις με τον μέσο όρο να υπερβαίνει τα 3 γκολ ανά αγώνα και τους 4 διεκδικητές του τίτλου να παίρνουν το τρίποντο. Στις 4 επόμενες αγωνιστικές θα κοντραριστούν μεταξύ τους σε μια πρόβα play off.

Μπασκετικά ποσοστά

Ο ΠΑΟΚ

του Λουτσέσκου εδώ και καιρό έχει αφήσει το ποδόσφαιρο και έχει πιάσει το μπάσκετ. Οι Θεσσαλονικείς παρουσιάζουν μια απίθανη αποτελεσματικότητα μπροστά από την εκάστοτε αντίπαλη εστία και η αναμέτρηση στη Μαγνησία με τον Βόλο (που διαμαρτύρεται έντονα για το ακυρωθέν γκολ του Μύγα) δεν ήταν εξαίρεση. 14 επιθετικές προσπάθειες, οι 7 προς την εστία, 5 γκολ. Το 71% θυμίζει βολές σε μπασκετικό αγώνα. Οι πρωτοπόροι έχουν 53 γκολ στο πρωτάθλημα σε 19 αγωνιστικές και 89 σε 34 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Και τώρα εντός έδρας ντέρμπι με τον συγκάτοικο Παναθηναϊκό. Ο Ρουμάνος προπονητής ξέρει πως σε αυτόν τον τομέα η ομάδα του, σε αντίθεση με την περσινή κανονική περίοδο, δεν τα έχει πάει καλά, εξαιρουμένης της σπουδαίας επικράτησης στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό. Ισοπαλία και ήττα με τον συμπολίτη Άρη, εύκολη ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκτός έδρας ισοπαλία 2-2 με buzzer-beater του Παναθηναϊκού. Η μοναξιά στην κορυφή θα απαιτήσει μέταλλο και υπομονή.

Back to the future

Για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του, ο Αϊτόρ δίνει με τις ενέργειές του στο χορτάρι ένα πολύτιμο τρίποντο στον Παναθηναϊκό. Γκολ προβαδίσματος στο 50’ μετά την ωραία σέντρα του Μαντσίνι, ασίστ για την κεφαλιά του Γέντβαϊ για το τελικό 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος παρατάχθηκε με σημαντικές απουσίες (δίχως τον βασικό του τερματοφύλακα, κεντρικό αμυντικό και φορ) αλλά είχε τις στιγμές του στο πρώτο μέρος. Το «Τριφύλλι» θυμίζει δρόμο μεγαλούπολης σε προεκλογική περίοδο. «Εκτελούνται έργα». Παίκτες που έχουν έρθει και παρακολουθούν από την εξέδρα τη νέα ομάδα τους (Ντρανγκόφσκι, Ούγκο). Άλλοι που έρχονται σήμερα (Μπακασέτας) κι άλλοι που αποκτήθηκαν αλλά δεν ξέρουμε εάν θα έρθουν τώρα (Μαξίμοβιτς). Σε αυτή την ευχάριστη μεταγραφική ζύμωση, ο Τερίμ είδε τους Βέρμπιτς και Σπόραρ να αποχωρούν τραυματίες και ξέρει πως στο επικείμενο ντέρμπι της Τούμπας θα πρέπει να ανακατέψει και πάλι τα υλικά του. Μέχρι τώρα οι συνταγές τού βγαίνουν.

Όσα παίρνει ο άνεμος

H ΑΕΚ ήταν αεράτη στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Τωόντι αεράτη, αφού στο πρώτο ημίχρονο είχε ούριο άνεμο στα φτερά της, εξ ου και στο στρίψιμο του νομίσματος ο αρχηγός των γηπεδούχων Κιβρακίδης δαγκώθηκε όταν έχασε στη διαδικασία από τον Τσούμπερ με τον Ελβετό να επιλέγει την…σωστή εστία. Λεπτομέρεια που βοήθησε την «Ένωση» να θεμελιώσει την άνετη νίκη της και να βάλει τέλος στο αήττητο σερί του Ίλιτς (13 ματς σε όλες τις διοργανώσεις). Ο Πόνσε πήρε φανέλα βασικού και μαζί της και την μπάλα του αγώνα, μετά το χατ-τρικ του στην πιο ευρεία νίκη των πρωταθλητών την τρέχουσα σεζόν. Αυτό που πήρε κυρίως ήταν η τονωτική ένεση του επιθετικού που αναζητούσε το γκολ, αλλά δεν το έβρισκε τόσο εύκολα. Κέρδος η παρουσία του Πήλιου, με τον Γκατσίνοβιτς να είναι πανταχού παρών.

Στο πι και φι

Έχοντας την απαιτούμενη ηρεμία και προσήλωση, ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» πετυχαίνοντας τα δύο γκολ της νίκης στο πρώτο 20λεπτο. Με τέτοιο σκορ στην πλάτη του και δίχως φορτισμένη μπαταρία, ο Άρης ήταν δύσκολο να επιστρέψει. Ο Καρβαλιάλ και η ομάδα του θέλουν χρόνο, υπομονή και νίκες. Πριν από τα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Φερεντσβάρος έρχεται ο ΠΑΣ Γιάννινα που προσφέρεται για τρίποντο αλλά και ενσωμάτωση των νέων παικτών. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει το (παρόμοια) δύσκολο έργο των προκατόχων του: να φτιάξει μια νέα ομάδα ενόσω τρέχει η σεζόν. Όσο για τους Θεσσαλονικείς, μετά το -8 από την 4η θέση, το ζην θα είναι το πρωτάθλημα -7 παιχνίδια regular season κι άλλα 10 play off- που θα προετοιμάζει το ευ ζην που είναι τα 5 ματς Κυπέλλου: δύο προημιτελικοί, δύο ημιτελικοί κι ένας τελικός όπως ελπίζουν στο «κίτρινο» στρατόπεδο. Μόνο από εκεί μπορεί να ανοίξει η ευρωπαϊκή οδός.

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη

Το πολιτικό μότο του Αλέξη Τσίπρα ταιριάζει απόλυτα στη φετινή εκδοχή της Λαμίας. Στην Φθιώτιδα μπορεί να γλυκαίνονται με την προοπτική της εξάδας, αλλά ο Βόκολος δεν μεγαλοπιάνεται. Ο στόχος είναι σαφής: η όσο το δυνατόν ταχύτερη παραμονή στην κατηγορία και βλέπουμε. Πέρσι σε όλη την κανονική περίοδο είχε συγκεντρώσει 17 βαθμούς πετυχαίνοντας 13 γκολ, δηλαδή ένα γκολ κάθε δύο αγώνες. Φέτος, ακόμη δεν έχουμε πατήσει την 20η αγωνιστική και η Λαμία με τις φανέλες της να θυμίζουν Ίντερ, μετράει 24 βαθμούς και 23 γκολ. Απέναντι στην Κηφισιά ήρθε και το παράσημο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην ελληνική ελίτ (211 παιχνίδια) οι Φθιώτες πετυχαίνουν 4 γκολ!

Θα ‘ναι σαν να μπαίνει η Άνοιξη

Βαθιά μες τον χειμώνα στο Ηράκλειο ήρθαν οι Αλκυονίδες ημέρες. Ήταν Φθινόπωρο όταν η τότε ομάδα του Νταμπράουσκας νικούσε την ΑΕΚ με 2-0 στην Κρήτη και όλοι μιλούσαμε για το φρούριο του Γεντικουλέ, στο οποίο είχαν ηττηθεί κατά σειρά Άρης, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως θα μεσολαβούσαν σχεδόν 4 (!) μήνες μέχρι να έρθει το επόμενο τρίποντο για τον ΟΦΗ, αφού πρώτα βεβαίως άλλαξε ο προπονητής και η γκρίνια είχε στρογυλλοκαθίσει στο νησί. Ο Μελ έκανε σεφτέ κόντρα στον Παναιτωλικό, σε αναμέτρηση στην οποία η ομάδα του δεν έθελξε, αλλά δεν θα κάτσει να σκάσει κιόλας. Σε τέτοιες καταστάσεις τα ποδοσφαιρικά καλλιστεία μπορούν να περιμένουν.

Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται

Στο υγρό τοπίο των «Ζωσιμάδων» o Πανσερραϊκός βύθισε περισσότερο τον ΠΑΣ Γιάννινα στην εσωστρέφεια, ενώ ο ίδιος αναδύθηκε στην 9η θέση. Δύο μήνες (αρχές Νοεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου) το σύνολο του Πάμπλο Γκαρσία πάλευε να πάρει μια νίκη που θα τον απομάκρυνε από τη ζώνη του υποβιβασμού, στην οποία πλησίαζε επικίνδυνα. Τα καλά λόγια αντιπάλων και ουδέτερων πάντα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά δεν σώζουν κατηγορίες. «Η αλεγρία στα αποδυτήρια κράτησε όρθια την ομάδα» είπε στη Νοva ο Ουρουγουανός προπονητής μετά τη νίκη στην Ήπειρο χάρη στα γκολ του Μπετανκόρ, που έχει ήδη 3 γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις. Τα δύο κολλητά τρίποντα με Λαμία και ΠΑΣ φέρνουν τα «Λιοντάρια» στο +9 από την τελευταία θέση, ενώ έπεται ο εντός έδρας αγώνας-κλειδί με τον Βόλο. Ο Γρηγορίου ορθώς μίλησε για ψυχολογικό βάρος που πνίγει την ομάδα του. Γνωρίζει πως μέχρι τα play out υπάρχουν 7 παιχνίδια που θα καθορίσουν τη σειρά στον «χορό των καταραμένων». Το βασικό είναι να μην μείνεις πίσω όταν αρχίσει η μουσική.

Keywords
Τυχαία Θέματα