H Τζιοβάνα Μάια κάνει την αρχή! Η πρώτη openly LBGT+ αθλήτρια στην Ελλάδα!

Χρειάζεται θάρρος και περίσσια ψυχικά αποθέματα για να πάει κάποιος κόντρα στον “κοινωνικό άνεμο”. Για να σπάσει τα στερεότυπα και τα δεσμά που μπορούν να κρατήσουν ένα άνθρωπο “φυλακισμένο” συναισθηματικά. Θέλει καρδιά και ψυχή για να σταματήσεις να βρίσκεσαι στην “ντουλάπα” που σε έχει στριμώξει μια προκατασκευασμένη αντίληψη.

Ακόμα και στις μέρες μας που το coming out είναι κάτι συνηθισμένο, είναι δύσκολο να είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου και να δηλώνεις μέλος της LBGT+ κοινότητας. Η Τζιοβάνα Μάια δεν έχει τέτοια… θέματα. Γιατί χρόνια πριν αποφάσισε να δηλώσει

ανοικτά την σεξουαλική της ταυτότητα και να είναι ευτυχισμένη, ξεφεύγοντας από τις νόρμες που επιτάσσει ο άγραφος νόμος της “ορθής πολιτικής” του αθλητισμού.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού κάνει την αρχή στην Ελλάδα. Γιατί είναι η πρώτη αθλήτρια που θα αγωνιστεί στα γήπεδα μας, η οποία είναι openly LBGT+ και ανοίγει το δρόμο με τη φωνή και το ανάστημα της, για να σταματήσει το συναισθηματικό “κρυφτό” που έχει επιβάλλει η κοινωνία στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν και άλλες αθλήτριες στο ποδόσφαιρο γυναικών, στο μπάσκετ γυναικών και σε άλλα αθλήματα, οι οποίες είναι μέλη της LBGT+ κοινότητας. Όμως φοβούνται να δηλώσουν την ταυτότητα τους. Τρέμουν τον κοινωνικό ρατσισμό και αυτό το δάκτυλο που θα τις δείχνει ως κάτι το “διαφορετικό”. Γιατί η Ελλάδα ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο αντίληψης και κατανόησης άλλων χωρών. Γιατί στην πατρίδα μας ένα μέλος της LBGT+ κοινότητας κουβαλά μια “στάμπα” η οποία μοιάζει με εισιτήριο “κοινωνικής εξορίας” και περιθωριοποίησης. Στο Χάλεμ έκαιγαν τις μάγισσες, στην Ελλάδα του 2023 “καίνε” προσωπικότητες και ψυχές.

Η Πορτογαλίδα ποδοσφαιρίστρια Τζιοβάνα Μάια θα φορά από φέτος τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος και θα αγωνίζεται στην Α Εθνική με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Για το ποδόσφαιρο θέλει να ακούγεται το όνομα της, όχι για την προσωπική της ζωή. Όμως σε ένα χώρο που είναι δύσκολο να “φωνάξεις” και να “δηλώσεις” αυτό που είσαι και σε κάνει ευτυχισμένο, η Τζιοβάνα Μάια κάνει τη διαφορά. Γιατί πολύ απλά είναι αποφασισμένη να ζει κάθε στιγμή, να μην κρύβει αυτό που είναι και τα συναισθήματα που έχει για την αγαπημένη της Μαριάνα.

Ούτε… ηρωίδα αισθάνεται, ούτε πρωτοπόρος, ωστόσο σε μια αθλητική κοινωνία όπως η ελληνική, η οποία ακόμα δεν μπορεί να σπάσει τα σύνορα της “στενομυαλιάς”, η Τζιοβάνα Μάια μοιάζει με ουράνιο τόξο μετά από καταιγίδα.

Στον Παναθηναϊκό, το νέο της σύλλογο, δεν δίστασαν ούτε λεπτό να την αποκτήσουν, ούτε καν μπήκαν σε δεύτερες σκέψεις εξαιτίας της σεξουαλικής της ταυτότητας. Άλλωστε τα κριτήρια επιλογής σε μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές των τελευταίων χρόνων στο ποδόσφαιρο γυναικών ήταν αγωνιστικά. Και οι λέξεις “κοινωνικός ρατσισμός” είναι… απαγορευμένες στο Τριφύλλι. Κάτι που ο σύλλογος δείχνει με πράξεις, όχι στα… λόγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζιοβάνα Μάια, LBGT+, Ελλάδα,tziovana maia, LBGT+, ellada