Mια κλωτσιά στα… αχαμνά (vids)

Τέτοιο καβγά το Ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε πολλά χρόνια να βιώσει. Υπάρχουν αρκετά περιστατικά καταγεγραμμένα όπως η διακοπή του αγώνα του Άρη με τη Μπεσίκτας για το Κύπελλο Κόρατς πριν από 20 χρόνια στο Αλεξάνδρειο όταν ο Ντίνος Αγγελίδης έδωσε ένα μικρό αγώνα πυγμαχίας με τον Αμερικάνο Γκάρι Αλεξάντερ κάτι που οδήγησε σε μαζική σύρραξη αλλά τίποτε δεν έμοιαζε με το χθεσινό.

Η μάλλον για να βρούμε κάτι ανάλογο πρέπει να πάμε πίσω τον χρόνο 40 ολόκληρα χρόνια. Στις 30 Μαϊου του 1983 Ιταλία και Γιουγκοσλαβία έπαιζαν στο Λιμόζ για την πρώτη θέση του ομίλου και μια θέση στα ημιτελικά

του Ευρωμπάσκετ. Οι πολύ σκληροί Ιταλοί που τελικά πήραν και το τρόπαιο αργότερα κτυπούσαν στο ψαχνό όλο το βράδυ τους Γιουγκοσλάβους που είχαν παρουσιάσει μια ομάδα με τον πιτσιρικά Ντράζεν Πέτροβιτς αλλά όλα τα αστέρια της προηγούμενης χρυσής γενιάς τους στη δύση της καριέρας τους.

Κάποια στιγμή στο δεύτερο μέρος με τους Ιταλούς να έχουν πάρει διαφορά στο σκορ ο Ρανάτο Βιλάλτα σώριασε με μια ‘’καρατιά’’ στον λαιμό τον Ντράζεν Νταλμπάγκιτς. Παραδόξως, τα πνεύματα ηρέμησαν άμεσα αλλά ενώ ο Ιταλός σέντερ μιλούσε πιο ήρεμα με τον έτερο ‘’μουστάκια’’ των πλάβι τον Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς ο τελευταίος τον κλώτσησε εν ψυχρώ στα αχαμνά!!! Και εκεί ξεκίνησε ένα πραγματικό ροντέο…. Με μια γενική σύρραξη που έμεινε στην ιστορία. Ο Ντίνο Μενεγκίν μοίραζε γροθιές δεξιά αριστερά και όταν…ηρέμησε έκανε μπούλινγκ στον πιτσιρικά Ντράζεν Πέτροβιτς που παρότι νέος είχε ενεργό ρόλο στον καβγά.

Ο Σλάβνιτς σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις της εξέδρας κυνηγώντας τον Τσάρλι Καλιέρις, ο δε Γκρμποβιτς μπήκε στον καβγά με εφόδιο ένα…..ψαλίδι που είχε πάρει από τον φυσικοθεραπευτή της εθνικής Γιουγκοσλαβία και άρχισε να κυνηγάει τον Ρομέο Σακέτι!!! Μέσα στα ευτράπελα του καβγά: Στις πρώτες θέσεις της εξέδρας κάθονταν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και οι Ιταλοί με επικεφαλής τον αρχισυντάκτη της Γκατζέτα ντελο σπορ Ενρίκο Καμπάνα άρχισαν να κτυπάνε τους Γιουγκοσλάβους παίκτες με τα καλύμματα των γραφομηχανών τους!!!! To ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι παρά την ανάμειξη πολλών παικτών στον ιστορικό καβγά η ΦΙΜΠΑ τιμώρησε μόνο τον Σέρβο Γκρμποβιτς και κανένα άλλο!!!

Δύο βίντεο που δείχνουν τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ του 1983 στο Μπομπλάνκ του Λιμόζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα