Samsung Galaxy A80 Review

Το κορυφαίο μοντέλο της mid-range σειράς της Samsung έφτασε και μας άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις.

Ο μεγάλος αδερφός του A50 φαίνεται να περνάει μια μικρή κρίση ταυτότητας, καθώς μας προσφέρει αρκετά mid-range χαρακτηριστικά σε μια τιμή αντίστοιχη με αυτή ενός flagship. Για να πούμε όμως την αλήθεια, εύκολα θα το μπέρδευε κανείς με μια "ναυαρχίδα", καθώς η τεράστια Super AMOLED οθόνη 6,7 ιντσών που καλύπτει όλη την πρόσοψη της συσκευής δίχως κάποιο ενοχλητικό notch, είναι κάτι

που συναντάμε σε ελάχιστα άλλα κινητά.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που τραβάει την προσοχή είναι ο μηχανισμός της κάμερας, ο οποίος την αναστρέφει και την μετατρέπει σε μπροστινή, επιτρέποντας έτσι την λήψη ευρυγώνιων φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης που θα σας προάγουν αυτόματα σε φωτογράφο της παρέας.

Η έλλειψη του notch σε συνδυασμό με το ήδη κομψό design της συσκευής δίνει μία πολύ premium αίσθηση που αντίστοιχη της συναντάμε μόνο σε high-end μοντέλα. Κρατώντας την στα χέρια σας θα παρατηρήσετε ότι δεν λείπει μόνο η κάμερα από το πάνω μέρος της, αλλά και όλοι οι σένσορες που συναντάμε τυπικά στην κορυφή της οθόνης, δηλαδή το ambient light και proximity sensor, το notification LED, καθώς επίσης και το ακουστικό. Όσον αφορά τα δύο πρώτα, βρίσκονται κρυμμένα κάτω από την οθόνη, ενώ το ακουστικό δίνει την θέση του στην τεχνολογία piezo, η οποία κάνει την ίδια την οθόνη να παράγει τον ήχο. Το LED δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει την εμφάνισή του σε αυτό το μοντέλο, αλλά η always on display θα σας καλύψει ικανοποιητικά στον τομέα των notifications.

Και μιας ξεκινήσαμε να αναφέρουμε το τι δεν έχει αυτή η συσκευή, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι δεν θα βρείτε jack 3.5mm για έξοδο ήχου, οπότε αν δεν σας αρκούν τα type-C ακουστικά που σας παρέχει η Samsung ίσως θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα adapter. Θα χρειαστεί επίσης να αρκεστείτε στα 128GB που προσφέρει η συσκευή, καθώς το card slot προσφέρει μόνο υποδοχή για δύο κάρτες SIM. Το Bixby Button είναι άλλη μία έλλειψη που όμως δεν θα στεναχωρήσει και πολλούς, οπότε τα υπόλοιπα κουμπιά παραμένουν στα πρότυπα της Samsung, ένα στα δεξιά για κλείδωμα και δύο στα αριστερά για την αυξομείωση της έντασης του ήχου.

Περνώντας στην κάμερα, που αποτελεί και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του κινητού, θα βρούμε έναν μηχανισμό που ανυψώνει και αναστρέφει την κάμερα κατά 180 μοίρες, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τα 48MP της εμπρόσθιας κάμερας σε όλες σας τις φωτογραφίες. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός, παρά τις καινοτομίες του, μας άφησε προβληματισμένους. Αν και η κατασκευή είναι αρκετά στιβαρή, κανείς δεν θα ήθελε ένα κινούμενο εξάρτημα, μιας και αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της συσκευής που της κόστισε το IP rating. Κοινώς η συσκευή δεν αντέχει την βύθιση στο νερό ή σε κάποιο άλλο υγρό. Παρότι η Samsung δίνει εγγύηση αντοχής στον μηχανισμό αυτό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ανοίξει κατά λάθος στην τσέπη σας. Προφανώς και δεν εκτελέσαμε κάποιο τεστ αντοχής του μηχανισμού για ευνόητους λόγους, αλλά και πάλι δεν θα είχαμε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, καθώς τα τυχόν προβλήματα θα προκύψουν μετά από εκτεταμένη χρήση σε αντίξοες συνθήκες.

Παρόλα αυτά, ο τριπλός σένσορας με 48 MP (f/2.0 wide) και 8 MP, f/2.2 ultrawide φακούς σε συνδυασμό με τον αισθητήρα βάθους εγγυώνται άριστα αποτελέσματα, ακόμα και αν δεν κατέχετε την τέχνη της φωτογραφίας, με δυνατότητες, όπως HDR και τεχνητού bokeh effect μέσω του 3D mapping sensor. Στον τομέα του βίντεο, μείναμε και πάλι ικανοποιημένοι αφού υποστηρίζεται λήψη 2160p στα 30fps, 1080p στα 30 και 60fps με δυνατότητα stabilization και slow motion καταγραφή στα 720p με 480fps.

Στην πίσω μεριά του κινητού θα βρούμε Gorilla Glass 6, ενώ μπροστά θα βρούμε Gorilla Glass 3. Το Galaxy A80 έχει διαστάσεις 165.2x76.5mm, με 9.3 χιλιοστά πάχος και 220 γραμμάρια βάρος, κάνοντας το έτσι ένα από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα κινητά που κυκλοφορούν.

Η Super AMOLED infinity display 6,7 ιντσών με ανάλυση 1080x2400px σε ultrawide 20:9 aspect ratio, σε συνδυασμό με την δυνατότητα αναπαραγωγής HDR περιεχομένου, παρέχουν το ιδανικό κινηματογραφικό περιβάλλον για να απολαύσετε οποιαδήποτε ταινία ή σειρά.

Η μπαταρία των 3,700mAh αν και άκρως ικανοποιητική υστερεί κατα πολύ σε σύγκριση με αυτή του Α70 στα 4,500mAh. Στα τεστ μας η μπαταρία, με την φωτεινότητα της οθόνης και την ένταση των ηχείων στο 50% σημείωσε 9 ώρες και 23 λεπτά, που μεταφράζεται σε μια ημέρα υπό φυσιολογική χρήση.

Με την φωτεινότητα και τα ηχεία στο τέρμα, όμως, που είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο, ειδικά αν μετακινείστε πολύ, η διάρκεια έπεσε δραματικά στις 6 ώρες και 42 λεπτά, που σημαίνει ότι δύσκολα θα περάσετε την μέρα σας χωρίς να χρειαστεί μια μικρή φόρτιση.

Τα καλά νέα είναι ότι η φόρτιση είναι όντως αστραπιαία μιας και σε μόλις 30 λεπτά θα έχετε το 50% της μπαταρίας, ενώ η πλήρης φόρτιση διαρκεί μόλις 1 ώρα και 36 λεπτά, με τον φορτιστή των 25W που παρέχεται στην συσκευασία.

Τα ηχεία, ή μάλλον το ηχείο, μιας και η Samsung μας έχει συνηθίσει στο μονοφωνικό palm firing loudspeaker, είναι ικανοποιητικό τόσο από άποψη έντασης, όσο και ποιότητας σε όλες τις συχνότητες.

Στο λειτουργικό συναντάμε το Android 9.0 Pie με το custom skin της Samsung, OneUI, μαζί με την μινιμαλιστική απεικόνιση και όλες τις ευπρόσδεκτες βελτιώσεις, όπως τη λειτουργία για ένα χέρι, η οποία αποδείχτηκε άκρως χρήσιμη.

Άλλη μια καλοδεχούμενη προσθήκη αποτελεί και το Always On Display που τώρα προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες όπως το wake on touch το οποίο ενεργοποιεί την λειτουργία όταν ξυπνάμε εμείς το τηλέφωνο, αντί να καίει την μπαταρία άσκοπα.

Ο σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν ήταν και ο ταχύτερος που έχουμε συναντήσει και χρειαζόταν αρκετές φορές πολλαπλές προσπάθειες για να αναγνωρίσει το αποτύπωμα αλλά αποτελεί την μοναδική λύση βιομετρικής ασφάλειας στη συσκευή καθώς ακόμα και αν υποστηριζόταν σαρωτής ίριδας η κάμερα θα χρειαζόταν βασανιστικά πολύ χρόνο για να ενεργοποιηθεί.

Τα gestures που έχουν αντικαταστήσει τα συμβατικά πλήκτρα στο κάτω μέρος της συσκευής πιθανόν να σας κάνουν να ανεβάσετε παλμούς με κάθε χρήση, καθώς θα χρειαστεί να κρατήσετε το τηλέφωνο σας με έναν ελαφρώς άβολο τρόπο, που όμως πολύ γρήγορα θα συνηθίσετε.

Μέσα στο Α80 θα βρούμε τον οκταπύρηνο Snapdragon 730, το ισχυρότερο mid-range SoC που προσφέρει η Qualcomm, σε λιθογραφία 8 νανομέτρων, το οποίο απαρτίζεται από δύο 2.2GHz Kryo 470 Gold & 6x 1.8GHz Kryo 470 Silver μαζί με την Adreno 618 GPU και 8GB μνήμης RAM. Στο PCMark σημείωσε 7.000 πόντους ενώ στο 3DMark, η GPU έβγαλε μέσο όρο 2.410 πόντους.

Θα αναρωτιόταν κανείς αν είναι δυνατόν να έχουμε παράπονο στο κομμάτι του gaming με αυτή την εκπληκτική οθόνη και όντως στον visual τομέα δεν έχει δικαίωμα να παραπονεθεί κανείς.

Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται όταν αρχίσει να τελειώνει η μπαταρία, καθώς λόγω της έλλειψης του headphone jack, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να φορτίζετε την συσκευή σας ενώ έχετε συνδεδεμένα ακουστικά. Τα παιχνίδια έτρεχαν εξαιρετικά εκτός από ελάχιστα εκτεταμένα fights στο PUBG, όπου παρατηρήθηκαν κάποια frame drops.

IGN Greece SDCC 2019: Πρώτο full trailer για την σειρά Watchmen του HBO Westworld Season 3 Trailer - Comic Con 2019 The Witcher | Επίσημο Teaser | Netflix (Υποτιτλισμένο)

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα