The Long Journey Home Review

Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους.

Η αποστολή προς τον Άλφα του Κενταύρου ήταν καταστροφική. Μια δυσλειτουργία στο σύστημα του jump μας χρέωσε με 37.847 parsec. Αριθμός που ισοδυναμεί με μια τεράστια απόσταση που πρέπει να διανύσουμε εμείς και το πλήρωμά μας για να επιστρέψουμε πίσω στον πλανήτη Γη. Αρκετά δύσκολο task. Τόσο δύσκολο που η Daedalic Entertainment αναγκάστηκε να εισάγει με patch το Story mode. Το εν λόγω

rogue-like RPG λαμβάνει χώρα σε έναν open world map γεμάτο ανεξερεύνητους γαλαξίες, πλανήτες με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στους οποίους θα πρέπει να διεξάγετε επικίνδυνες αποστολές, απειλητικές μαύρες τρύπες και ραδιενεργούς red giants. Το χειρότερο όμως όλων είναι τα εξωγήινα καθάρματα που θα συναντήσετε. Θα πρέπει να επιλέξετε με ποιους θα συνάψετε συμμαχίες και ποιους θα κάνετε εχθρούς. Να χαράξετε σωστή στρατηγική και να πάρετε δύσκολες αποφάσεις που θα έχουν όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσα αντίκτυπο στο ταξίδι σας. Μία λάθος απάντηση ή επιλογή είναι ικανή να τερματίσει την πορεία σας αυτοστιγμεί αν δεν είστε σωστά προετοιμασμένοι.

Όμως δεν ανήκει στους τίτλους όπου η δυσκολία του αποθαρρύνει και κουράζει τον παίκτη. Αντιθέτως σε πεισμώνει, και με την πείρα που αποκομίζεις κάθε φορά υπάρχει η διάθεση για μια νέα αρχή όπου αυτή τη φορά θα κάνεις τα πράγματα σωστά. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσεις, αφού κάθε playthrough είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, και νέες εκπλήξεις-προβλήματα ταράζουν τη νέα σου προσπάθεια. Και εσύ απορείς: Μα τι έκανα πάλι; Εξερευνώντας λοιπόν τα απάτητα μονοπάτια του The Long Journey Home, και μην γνωρίζοντας τι να περιμένουμε, έγινε το πρώτο λάθος με την ονομασία: "υπερτίμηση δυνατοτήτων". Το πρώτο playthrough σε rogue mode φαντάζει πια σαν ένα κακόγουστο αστείο. Όμως δεν θα προβούμε σε λεπτομέρειες μήπως καταφέρουμε και σώσουμε κάτι από την αξιοπρέπειά μας.

Πέρα από σωστή στρατηγική και τύχη πρέπει να χτιστεί και μία σωστή βάση. Αυτό αφορά την κατάλληλη επιλογή διαστημοπλοίου, lander (το σκάφος που κατεβαίνει στους πλανήτες) και συνεργατών. Ο κάθε ένας με τα δικά του ιδιαίτερα skills. Γιατροί, μηχανικοί ,αρχαιολόγοι, βοτανολόγοι κτλ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το σκέλος είστε έτοιμοι να χαράξετε πορεία προς τη Γη. Με full καύσιμα, full jumps και μηχανικά όλα να λειτουργούν στην εντέλεια, ξεκινάτε να μπαίνετε σε τροχιά γύρω από τους πλανήτες. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να υπολογιστούν παράμετροι ανάλογα με το σώμα που βρίσκεται στο κέντρο του συστήματος. Οι μαύρες τρύπες για παράδειγμα, ασκούν μεγάλη βαρυτική έλξη δυσκολεύοντας το εγχείρημα. Οι δε red giants το ίδιο, συν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, οπότε πρέπει να είστε γρήγοροι και ακριβείς για να αποφευχθούν οι απώλειες.

Vital σκέλος αποτελεί η εξόρυξη πόρων. Χρειάζονται για καύσιμα, επισκευές και κυρίως για τα Jump. Εδώ το παιχνίδι δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Σε κρατάει στην τσίτα αφού είναι όλα στο όριο. Το πολύ μικρό inventory συμβάλλει σε αυτό, αφού ελάχιστα είδη πόρων μπορείτε να αποθηκεύσετε στο spaceship και ακόμη λιγότερα στο lander. Για τον κάθε πλανήτη παρέχονται πληροφορίες σε σχέση με την βαρύτητα, τη θερμοκρασία, την ατμόσφαιρα, το είδος της επιφάνειας, το επίπεδο ρίσκου και αν υπάρχει βιότοπος ή αρχαία ερείπια. Να σημειώσουμε ότι το lander είναι αρκετά δύσκολο στο χειρισμό, ιδιαίτερα σε πλανήτες με χαμηλή βαρύτητα και δυνατούς ανέμους. Σε αυτά προστίθενται σεισμοί, κεραυνοί που προκαλούν ζημιές στα όργανά σας, υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν φθορές στο σκάφος και εγκαύματα στο χειριστή τους, εδάφη που καταστρέφουν γρήγορα το drill σας και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οπότε αν δεν έχει εφοδιαστεί κατάλληλα, στην καλύτερη περίπτωση θα γλιτώσετε με σοβαρές ζημιές και στη χειρότερη θα καταστραφεί εντελώς.

Το να εξοπλιστεί βέβαια κατάλληλα, πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Το να προσπαθήσετε να πουλήσετε τους λιγοστούς πόρους σας δεν είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσετε αφού επί της ουσίας δεν αποφέρουν οικονομικά. Εδώ χρειάζεται το "χοντρό πακέτο" για συνεχείς επισκευές, heat shields, radiation shields, extra tanks, beacons, upgrades, πεντακόσια διαφορετικά είδη φαρμάκων (εντάξει εδώ υπερβάλλουμε) και φυσικά όπλα. Θα πρέπει να επενδύσετε στα quests που θα δοθούν από τους εξωγήινους και στην εύρεση artifacts, τα οποία αγοράζονται αρκετά γενναιόδωρα από ορισμένους. Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση, στο δρόμο για το space shop να σας τα κατάσχουν αντίπαλες φυλές. Αν αρνηθείτε να τα παραδώσετε, υψώστε ασπίδες, βγάλτε τα όπλα σας και όποιον πάρει ο χάρος. Που εσάς θα πάρει αν κυκλοφορείτε ακόμα με τα default... πίου πίου οπλάκια σας.

Το κεφάλαιο "εξωγήινοι" βρίσκεται σε ισορροπία. Το φιλήσυχο ταξίδι είναι ανύπαρκτο αφού η συμμαχία με μία φυλή, συνεπάγεται με την εχθρικότητα μιας άλλης. Η τεχνική "χλαπάτσας" δεν φέρνει αποτέλεσμα, οπότε πρέπει να επιλέξετε ποιους θέλετε να έχετε στο κατόπιν σας όσο παριστάνετε τον captain Adama. Τα encounters μαζί τους δεν είναι και τα πιο ευχάριστα. Ακόμη και με αυτούς που τα πάτε θεωρητικά καλά θα αποδειχθούν σε ορισμένες περιπτώσεις "ανόητοι" . Η ευγένειά τους δεν είναι απολύτως ειλικρινής και κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα σας πάρουν στο ψιλό. Χρειάζεται διπλωματία, να δίνετε τόπο στην οργή και πολλές φορές να σκύψετε το κεφάλι αν θέλετε να επιβιώσετε. Ένας λάθος χειρισμός στις επαφές μαζί τους είναι ικανός να τροφοδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση καταστροφικών γεγονότων.

Εδώ ας μου επιτραπεί να παραθέσω τον προσωπικό μου Γολγοθά. Η πρώτη συνάντηση ήταν με ένα κατά τα άλλα γλυκό πλασματάκι που ζήτησε να πάρω μέρος σε ένα quiz game με έπαθλο χρήματα. Γιατί όχι; Δεν είχα να χάσω κάτι. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού διαπιστώθηκε ότι η κάθε λάθος απάντηση χρέωνε το πλήρωμά μου με σπασμένα πόδια, σπασμένα χέρια, σπασμένα κεφάλια. Καταριώντας τη σιχαμερή διαστημική νυφίτσα ξεκίνησα να αγοράσω φάρμακα με τα λιγοστά λεφτουδάκια μου και να συνεχίσω το δρόμο μου όσο πιο low profile μπορώ. Κάτι που δεν συνέβη αφού οι "μαστροποί" της περιοχής μου έστειλαν τελεσίγραφο. Blood or coins; Τα υψηλής τεχνολογίας όπλα τους ήταν στραμμένα πάνω μου και εγώ ήμουν με τις σφεντόνες. Έδωσα ότι είχα και δεν είχα στηρίζοντας τις τελευταίες μου ελπίδες σε ένα artifact που εντόπισα στον επόμενο πλανήτη το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα. Για κακή μου τύχη οι καιρικές συνθήκες του πλανήτη ήταν extreme και το συγκεκριμένο artifact μολυσμένο. Δεν είχα άλλα καύσιμα, οι ασπίδες και το τρυπάνι μου έσπασαν και στον είδη βαριά άρρωστο πιλότο μου ανατινάχθηκαν τα μάτια από τις μολύνσεις. Φέρνοντας τον πίσω στο σκάφος κόλλησε και τους υπόλοιπους. Η κατρακύλα είχε ξεκινήσει. Με κατεστραμμένο σκάφος, πλήρωμα που ήταν ένα βήμα πριν τον τάφο και με άδειες τσέπες, έπρεπε να κάνω φριχτά πράγματα για να επιβιώσω. Μέρος του πληρώματος πουλήθηκε στο σκλαβοπάζαρο των εξωγήινων, άλλοι πήγαν για πειραματόζωα και εγώ διεκδικώ τον τίτλο του χειρότερου mission leader EVER.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Daedalic Entertainment.

IGN GreeceΠιθανή 'διαρροή' των λεπτομερειών του Xbox One S All-DigitalΓια τρίτη χρονιά οι UNIque Days ανοίγουν τα πανεπιστήμια για τους μαθητέςTo Sega Genesis ήταν κοντά σε ένα Alien vs. Predator παιχνίδι αμερικάνικου ποδοσφαίρου

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα