To ντέρμπι του Κυπέλλου σε αριθμούς

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από τον αποψινό ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό.

- Παίζουν για 4η φορά στη φετινή σεζόν και θα βρεθούν αντιμέτωποι σίγουρα μια ακόμη στο πρωτάθλημα.

- Είναι ο 276ος αγώνας στην ιστορία τους ανεξάρτητα διοργάνωσης που θα βρεθούν αντιμέτωποι. Ο Παναθηναϊκός
έχει 153 νίκες και ο Ολυμπιακός 122.

- Βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στις 20 Ιανουαρίου του 1946 στο πλαίσιο του τοπικού πρωταθλήματος Αθήνας-Πειραιά αλλά ο αγώνας δεν έγινε ποτέ. Ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί επικαλούμενος τον φόβο για τη δημιουργία επεισοδίων και ο Παναθηναϊκός κέρδισε το παιχνίδι με 20-0 άνευ αγώνα. Στον πρώτο αγώνα που έγινε κανονικά τον Μάρτιο του 1946 ο Παναθηναϊκός νίκησε με 38-31.

- Απόψε θα βρεθούν αντιμέτωποι για 26η φορά σε αγώνα Κυπέλλου και για 5η φορά σε ημιτελικό γύρο.

- Είναι η 3η φορά την τελευταία πενταετία που παίζουν σε ημιτελικό γύρο του θεσμού.

- Για πρώτη φορά σε ημιτελικό γύρο βρέθηκαν αντιμέτωποι στις 28 Απριλίου του 2001 στο ΟΑΚΑ με νικητή τον Παναθηναϊκό (79-69).

- Και τις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις η ομάδα που κέρδισε τον ημιτελικό των αιωνίων κατέκτησε και το Κύπελλο.

- Ο Παναθηναϊκός έχει 18 νίκες και ο Ολυμπιακός 7 στους μεταξύ τους αγώνες Κυπέλλου ανεξάρτητα γύρου. Επίσης ο Παναθηναϊκός στους 4 ημιτελικούς που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό έχει ρεκόρ 3-1.

- Ο Ολυμπιακός νίκησε μόνο μια φορά σε ημιτελικό Κυπέλλου τον Παναθηναϊκό. Στις 5 Απριλίου του 2002 στο ΣΕΦ με 83-75 και αμέσως μετά κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό το Μαρούσι.

- Σε αγώνα Κυπέλλου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη διαφορά σε αγώνες των δύο αιωνίων αντιπάλων. Την 1η Ιουνίου του 1977 ο Ολυμπιακός νίκησε στο Παναθηναϊκό Στάδιο με 110-68 (+42 πόντοι) σε ένα παιχνίδι που όπως έγινε γνωστό αργότερα οι παίκτες του Παναθηναϊκού έκαναν λευκή απεργία γιατί ήταν απλήρωτοι.

- Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει και τους τέσσερις προηγούμενους αγώνες Κυπέλλου που έχει αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός έχει μόνο μια εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του θεσμού επί του Παναθηναϊκού πριν από 43 χρόνια όταν επικράτησε με 64-60 (14 Ιουνίου 1976) στην τότε έδρα του Παναθηναϊκού τον ‘’Τάφο του Ινδού’’.

- Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τους έξι τελευταίους αγώνες Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Έχει να ηττηθεί από τις 15 Μαϊου του 2011 όταν ο Ολυμπιακός στο κλειστό του Ελληνικού νίκησε με 74-68 και κατέκτησε το τρόπαιο για τελευταία φορά.

- Για τρίτη φορά στην ιστορία του Παναθηναϊκού θα κοουτσάρουν δύο προπονητές αγώνες Κυπέλλου της ομάδας την ίδια σεζόν! Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 1996-97 όταν μετά την ήττα από τον Απόλλωνα Πατρών στον ημιτελικό του φάιναλ φορ απολύθηκε ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και στον μικρό τελικό την επόμενο κάθισε στον πάγκο ο βοηθός του Θανάσης Παπαχατζής. Το ίδιο έγινε τη σεζόν 2016-17 όταν η ομάδα ξεκίνησε στο Κύπελλο με τον Αργύρη Πεδουλάκη αλλά αργότερα σε ημιτελικό και τελικό στη θέση του ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ.

- Ο Ρικ Πιτίνο είναι ο 19ος προπονητής που κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό από το 1976 σε αγώνα Κυπέλλου. Παράλληλα είναι ο 8ος ξένος προπονητής που κοουτσάρει την ομάδα σε αγώνα Κυπέλλου.

- Ο Νικ Καλάθης θα παίξει για 20η φορά στην καριέρα του σε αγώνα Κυπέλλου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Από τους εν ενεργεία παίκτες είναι αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές στον θεσμό. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είναι ο ρέκρντμαν στην ιστορία του συλλόγου με 50 εμφανίσεις σε αγώνες Κυπέλλου.

- Ο Νικ Καλάθης με 155 πόντους είναι ο πρώτος σκόρερ από τους εν ενεργεία παίκτες του Παναθηναϊκού στον θεσμό. Χρειάζεται άλλους 7 για να ξεπεράσει τον Αργύρη Πεδουλάκη στη σχετική λίστα και άλλους 14 για να φτάσει τον Βασίλη Σπανούλη που είναι ο 18ος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Ελλάδος.
Keywords
ελλαδα, οπαπ, ολυμπιακος, παναθηναικος, οακα, σεφ, ιουνίου, απεργια, φορ, ρικ, απεργια οπαπ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, αθηνα, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, νικητη, εδρα, ηττα, καριερα, οακα, πλαισιο, ρικ, σεφ, αγωνες, αλβερτης, εγινε, ενεργεια, εξι, ιδια, ιδιο, κυπελλο, λευκη, μικρο, νικη, ξερετε, ομαδα, ρεκορ, σεζον, σιγουρα, τριτη, φορ, φορα, αγωνας, εμφανισεις, ιουνίου, κλειστο, ξενος, κυπελλο ελλαδος, μια φορα, παιχνιδι, θανασης, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα