ΑΕΚ: Η διαφορά του μεγάλου παίκτη από τον καλό παίκτη (vids)

Η εικόνα του Γκζέγκοζ Κριχόβιακ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο είχε και… συμβολική αξία πέραν της ουσιαστικής προσφοράς του Πολωνού. Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι με την εικόνα του θύμισε στην ΑΕΚ πώς είναι να παίζει με χαφ

που ευνοεί τη δημιουργία από τον άξονα και το άπλωμα του παιχνιδιού. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια ιστορική αναδρομή σε ότι αφορά το πότε συνέβη αυτό στην Ένωση για τελευταία φορά, ωστόσο αντιλαμβάνεται ο καθένας πως μιλάμε για αρκετά χρόνια.

Δείτε επίσης: Ο υπερχρήσιμος στη θέση έξι Σιμάνσκι

Η εμπιστοσύνη που έβγαλε στην ομάδα με το καλησπέρα

Η εμπιστοσύνη που βγάζει στην ομάδα παρότι βρίσκεται μόλις μερικές εβδομάδες σε αυτή, φαίνεται από τον αριθμό των φορών που ο Κριχόβιακ έγινε αποδέκτης πάσας από τους συμπαίκτες του. Στη μόλις δεύτερή του συμμετοχή με τα «κιτρινόμαυρα» έγινε αποδέκτης πάσας από συμπαίκτη του 39 φορές, αν σκεφτεί κανείς πως ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ σε αυτή την κατηγορία είναι ο Μάνταλος με μέσο όρο 35.8 φορές ανά ματς. Και πώς να μην του εμπιστευτούν την μπάλα του Κριχόβιακ οι συμπαίκτες του, βέβαια, αφού η αύρα σιγουριάς που βγάζει ζητώντας την συνέχεια ανεξαρτήτως ευκολίας ή δυσκολίας στο σημείο που βρίσκεται, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Οι αριθμοί του στις μεταβιβάσεις

Στο ματς με τον Ολυμπιακό, ο Κριχόβιακ είχε ένα υψηλότατο ποσοστό στις πάσες που μοίρασε δεδομένης και της δυσκολίας του αγώνα. Το 87% εύστοχες πάσες σε 53 συνολικά προσπάθειες σε όλο τον αγώνα είναι ξεκάθαρα αρκετά υψηλό. Χαμηλό ποσοστό είχε στο Καραϊσκάκη μόνο σε ένα κομμάτι, σύμφωνα πάντα με τα δικά του πολύ ψηλά στάνταρ: Στις μακρινές μεταβιβάσεις. Είχε 2 επιτυχημένες απόπειρες για μακρινές μπαλιές σε σύνολο 8 προσπαθειών και είναι γεγονός ότι σε αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να τα είχε πάει και καλύτερα.

Από εκεί και πέρα οι 10/15 πάσες στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου σε ένα τέτοιο ντέρμπι αλλά και οι 10/16 πάσες προς τα μπροστά, είναι νούμερα που δεν συνηθίζει να παίρνει η ΑΕΚ από τους χαφ της τα τελευταία χρόνια.

Η διαφορά του μεγάλου παίκτη από τον καλό παίκτη

Εκτός των παραπάνω καταγεγραμμένων, ο Κριχόβιακ δίνει και κάτι στην ομάδα το οποίο οι αριθμοί δεν μπορούν να το καταγράψουν: Αν τον παρακολουθήσει κανείς από την ώρα που παίρνει την μπάλα, μπορεί να αντιληφθεί ότι εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του έχει περισσότερες από μία επιλογές. Με τις παραστάσεις που έχει, το επίπεδο που έχει συνηθίσει να παίζει αλλά και τη δικιά του αποδειγμένη ποιότητα που έχει, αυτό δεν αποτελεί κάποια μεγάλη είδηση ούτε βοηθάει να ανακαλύψουμε το φεγγάρι, ωστόσο επειδή είναι κάτι που δε συνηθίσαμε να βλέπουμε από τους χαφ της ΑΕΚ αξίζει να σημειωθεί.

Σημαντική ανασταλτική συνεισφορά

Η μεγάλη πληρότητα του πακέτου που λέγεται Κριχόβιακ, φαίνεται από τη γενικότερη ισορροπία που έδωσε ο Πολωνός στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αφού δεν περιορίστηκε μόνο στις αρχοντικές επαφές με την μπάλα αλλά είχε και ανασταλτική συνεισφορά. Στο Καραϊσκάκη έκανε 6 κλεψίματα, δύο περισσότερα από τον Σιμάνσκι και όσα ο μέσος όρος του Σιμόες ανά παιχνίδι στη σεζόν, επιβεβαιώνοντας τη σύντομη -αλλά περιεκτική- περιγραφή των αγωνιστικών του χαρακτηριστικών πριν καν έρθει στην ΑΕΚ: «Κόβει σαν 6άρι, παίζει με την μπάλα σαν 10άρι».

Πηγή: www.aek365.org

Keywords
Τυχαία Θέματα