ΑΕΚ: Η “Βασίλισσα” στον θρόνο της (vids, pics)

Μια ονειρική χρονιά για την ΑΕΚ, η οποία από αουτσάιντερ στην εκκίνηση της σεζόν έφτασε όχι μόνο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και του κυπέλλου Ελλάδας. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω σχεδόν έναν χρόνο, θα δούμε μια ομάδα που ήταν υπό… διάλυση, εκτός Ευρώπης, χωρίς προπονητή, με παίκτες απογοητευμένους και μέλλον μέσα στην… μαυρίλα.

Έναν χρόνο μετά, η ΑΕΚ έζησε

την καλύτερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της με την κατάκτηση του νταμπλ, αλλά και την επιστροφή στην ιστορική της έδρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Εκεί που ξεκίνησαν όλα…

Μετά από δύο δεκαετίες ξενιτιάς, η ΑΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2022 επέστρεψε στο σπίτι της, στα «ιερά χώματα» της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί όπου δεσπόζει η επιβλητική «Αγιά Σοφιά». Το φρούριο της ΑΕΚ. Από εκεί που άντλησε τη μεγαλύτερη ώθηση για να κάνει την επίθεσή της για την κατάκτηση της κορυφής. Από το πρώτο ματς, στις αρχές του Οκτώβρη κόντρα στον Ιωνικό καταλάβαινες πως η ΑΕΚ για να χάσει μέσα στο σπίτι της θα πρέπει να φέρει ευθύνη η ίδια.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κόβει την κορδέλα στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. ΠΗΓΗ: In Time SportsΈγινε διεκδικήτρια με την εικόνα της

Η ΑΕΚ στο ξεκίνημα της σεζόν, ουδέποτε λογίστηκε ως φαβορί για τον τίτλο. Σταδιακά όμως, με βάση την εικόνα της μέσα στο γήπεδο, όλο και περισσότεροι ήταν αυτοί που άρχισαν να την βλέπουν ως μια από τις ομάδες που θα διεκδικούσαν την κορυφή. Και μπορεί ο Παναθηναϊκός να έκλεισε αήττητος τον πρώτο γύρο, να είχε μεγάλη βαθμολογική διαφορά, αλλά η πρώτη του ήττα στην «Αγιά Σοφιά» και οι απώλειες που είχε έδωσαν στην ΑΕΚ δικαίωμα να πιστεύει πως μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε, η Ένωση δεν είχε να χάσει κάτι, από μια καταστροφική χρονιά προερχόταν και ο αρχικός της στόχος ήταν να γίνει ανταγωνιστική.

Θυμηθείτε το αφιέρωμα του Novasports για την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια Οι νίκες στα ντέρμπι και η πίστη για την ανατροπή

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα με σπουδαία αποτελέσματα σε ντέρμπι, αλλά και σε ματς όπως οι νίκες με τον Ιωνικό στη Νίκαια, αλλά και με τον Άρη στα πλέι οφ στην «Αγιά Σοφιά» που ήρθαν δύσκολα έδειχνε ότι θα το πάει μέχρι το τέλος. Και όπως έγινε. Ήταν η ομάδα που άντεξε περισσότερο, στα πλέι οφ είχε τις λιγότερες βαθμολογικές απώλειες για να τερματίσει 5 βαθμούς μπροστά από τον Παναθηναϊκό καλύπτοντας στην ουσία μια διαφορά που μέσα στη σεζόν είχε φτάσεις και τους 8 βαθμούς.

Οι νίκες σε κομβικά ματς στα πλέι οφ με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Άρη εκτός έδρας, αλλά και αυτές στο γήπεδό της με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της κορυφής.

Ονειρικό φινάλε με νταμπλ

Κερασάκι στην τούρτα, η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και του πρώτου νταμπλ μετά το 1978! Η αποβολή του Ρότα στο 5ο λεπτό στον τελικό με τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό του Βόλου δεν πτόησε τους «κιτρινόμαυρους» που με τρομερή υπερπροσπάθεια έφτασαν στη νίκη με 2-0 για να κλείσουν με τον ιδανικότερο τρόπο μια ονειρική γι’ αυτούς χρονιά.

Τεράστια επιτυχία για τον Αλμέιδα που στην πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ πανηγύρισε νταμπλ! ΠΗΓΗ: In Time SportsΟ προπονητής

Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν ο εκλεκτός του Δημήτρη Μελισσανίδη για τη δημιουργία της ΑΕΚ της «Αγιά Σοφιάς». Ο Αργεντινός προπονητής μαζί με τους έξι συνεργάτες του ήρθαν στην ΑΕΚ με πίστη και πλάνο. Με υπομονή και σκληρή δουλειά, βήμα βήμα, παρουσίαζαν μια ομάδα που δεν είχε καμία σχέση με ότι είχε παρουσιάσει πριν λίγους μήνες. Μια ομάδα με αυταπάρνηση, με πάθος, που δεν άφηνε τον αντίπαλο να πιστέψει πως μπορεί όχι να την κερδίσει, αλλά να της κάνει φάση.

Ο MVP

Ο Ορμπελίν Πινέδα ήταν ο παίκτης για τον οποίο ο Ματίας Αλμέιδα στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο επέμεινε μέχρι τέλους για την απόκτησή του. Και ο Μεξικανός τον δικαίωσε. Μπορεί να άρχισε στραβά η πορεία του με το λάθος στο γκολ του Ντέλετιτς και την ήττα από τον Βόλο στη Ριζούπολη, αλλά στη συνέχεια δεν κοίταξε πίσω. Ήταν το πρώτο βιολί ενός κονσέρτου που μοίραζε ποδοσφαιρικές μελωδίες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 10 γκολ και 4 ασίστ ο Πινέδα έδωσε πολύτιμες λύσεις στην ΑΕΚ σε όλη τη χρονιά, ενώ η συνεισφορά του δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς.

Υπό την καθοδήγηση του Ματίας Αλμέιδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ΑΕΚ ο Ορμπελίν Πινέδα. ΠΗΓΗ: In Time SportsΗ απογοήτευση (#not)

Η ΑΕΚ είναι ίσως η μοναδική ομάδα στη Super League της περιόδου 2022–23 που δεν είδε κανέναν παίκτη της να απογοητεύει με την παρουσία του μέσα στο γήπεδο. Ο Ματίας Αλμέιδα αξιοποίησε κάθε ποδοσφαιριστή που είχε στο ρόστερ του δημιουργώντας ένα σύνολο που ακόμα και αν δεν έπαιζε ο καλύτερος παίκτης του, δεν εντόπιζες διαφορές ή αδυναμίες στο παιχνίδι του. Όποια μεταγραφή έγινε πρόσφερε περισσότερα από τα αναμενόμενα και όποιος παίκτης έμεινε αναγεννήθηκε, κάνοντας ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Ραντεβού για τη νέα σεζόν…

Οι στατιστικές επιδόσεις της ΑΕΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα