Ανθεκτικός, νικητής και πρωτοπόρος ...

Στη - μέχρι τώρα – πλέον κρίσιμη κάμπη του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Ολυμπιακού 1-0 (49’ αυτογκόλ Βούκοβιτς) στο «Γ. Καραϊσκάκης», «έπιασε» κορυφή πραγματοποιώντας το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του στο πρωτάθλημα με πέντε νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές, ανάμεσα στις οποίες είχε και δυο ντέρμπι. Διόλου ευκαταφρόνητος απολογισμός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε καμία περίπτωση δεν έχει πλησιάσει τα καλά του επίπεδα απόδοσης. Η σημασία
της χτεσινής αναμέτρησης ήταν τεράστια. Με την ΑΕΚ να έχει επικρατήσει στο Ηράκλειο μια μέρα νωρίτερα, τους Άρη και Ατρόμητο να νικούν στους δικούς τους αγώνες και τον Ολυμπιακό να έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει βαθμολογικό, γίνεται εύκολα αντιληπτό τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενο στραβοπάτημα. Κι όμως, σε μια δύσκολη – αγωνιστικά – βραδιά, ο «Δικέφαλος» με ένα φύλακα – «άγγελο» κάτω από τα δοκάρια του, με πίστη και πνεύμα δικαίωσης μέχρι τέλους, επανέλαβε αυτό που είχε καταφέρει και πριν από τέσσερα χρόνια καταφέρνοντας καίριο χτύπημα σ’ έναν από τους αντιπάλους του στη διεκδίκηση του τίτλου. Πέρα από τους τρεις βαθμούς, το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο σ’ επίπεδο ψυχολογίας για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του εν όψει της δύσκολης συνέχειας, εντός κι εκτός συνόρων.

Η .... δύσκολη μέρα φάνηκε από το ξεκίνημα αφού μόλις στο δεύτερο λεπτό, από κόρνερ ο Καμαρά ξεμαρκαρίστηκε στο δεύτερο δοκάρι αλλά στην κεφαλιά που έπιασε ο Πασχαλάκης του είπε «όχι». Οι γηπεδούχοι μπήκαν με ορμή, πίεσαν σ’ όλο το γήπεδο μην επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ να επιβάλει τον ρυθμό του και να μπορέσει να κάνει το παιχνίδι του. Χρειάστηκαν περίπου είκοσι λεπτά για να μπορέσουν να ισορροπήσουν, να «παγώσουν» τον ρυθμό της αναμέτρησης και να βγουν μπροστά. Ωστόσο, δεν απέφυγαν τα εύκολα λάθη στις τελικές πάσες και η όποια προσπάθεια ν’ απειλήσουν προέκυψαν από σουτ εκτός περιοχής. Ενα ξεκίνημα που έκανε τους πάντες διστακτικούς και άτολμους, με κάκιστες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, με λανθασμένες τοποθετήσεις στα μαρκαρίσματα, κάτι που έδωσε αυτοπεποίθηση στους αντιπάλους. Ενα δύσκολο ποδοσφαιρικό σενάριο, το οποίο όμως έχει ζήσει ανάποδα στο παρελθόν κι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Οι φωνές από τον πάγκο δε σταματούσαν, ζητώντας ηρεμία, «καθαρό» μυαλό και σίγουρες πάσες προκειμένου να προκύψει ορθολογική ανάπτυξη. Οδηγίες στον Πρίγιοβιτς και τον Πέλκα για να μαρκάρουν πιο αποτελεσματικά τη δημιουργία των ποδοσφαιριστών του κ. Μαρτίνς από τα μετώπισθεν, στα αμυντικά χαφ για αρμονικότερη λειτουργία ώστε να μπορεί ο ένας εκ των δυο να βγαίνει ψηλά για να πιέζει κι ο άλλος να καλύπτει το χώρο ευθύνης του συμπαίκτη του, όπως επίσης και στο απλό παιχνίδι αποφεύγοντας το οποιοδήποτε ρίσκο μπορεί να είχε μια παραπάνω ντρίπλα.

«Πρέπει να παίζουμε πιο γρήγορα», είπε ο Μαουρίσιο στον προπονητή του σε μια διακοπή του αγώνα, με τον Ρουμάνο τεχνικό να συμφωνεί απόλυτα, φωνάζοντας σχετικά προς τους ποδοσφαιριστές του. Στο 41’ σηκώθηκε για προθέρμανση ο Ζαμπά και στο ημίχρονο οι οδηγίες του άμεσου συνεργάτη του κ. Λουτσέσκου, Ντάνι Λόνγκο στον Τόσκα, πρόδιδαν μέρος των σκέψεων της τεχνικής ηγεσίας, αφού χρειαζόταν μια αλλαγή μεσοεπιθετικά, ενώ ο Ρουμάνος ακραίος οπισθοφύλακας έπρεπε να βρίσκεται σ’ ετοιμότητα καθώς ο αρχηγός της ομάδας, Αντελίνο Βιεϊρίνια δεν ήταν και στα καλύτερά του, έχοντας μια ενόχληση στον οπίσθιο μηριαίο του δεξιού του ποδιού. Το δεύτερο σαράντα πεντάλεπτο ξεκίνησε δίχως διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα εκατέρωθεν. Από το πρώτο λεπτό όμως, φάνηκε μια σημαντική διαφορά που είχε να κάνει με τα αμυντικά χαφ.

Ο Κάνιας έβγαινε ψηλά, ακόμη και μετά τη μεσαία γραμμή για να πιέσει τον μέσο, είτε τον εξαιρετικό χτες Καμαρά, είτε τον Μπουχαλάκη στη δημιουργία του παιχνιδιού των «ερυθρόλευκων». Κάτι που πιθανόν να έκανε ο Μαουρίσιο, αν δεν είχε πατήσει το πόδι του διαιτητή στο πρώτο μέρος, με συνέπεια να έχει ενοχλήσεις από υποψία διαστρέμματος. Πάραυτα, «έσφιξε» τα δόντια και συνέχισε μέχρι τέλους με αυταπάρνηση κι αποφασιστικότητα. Κι αυτά ήταν στοιχεία – μέρος του πνεύματος της ομάδας στα οποία στάθηκε ο κ. Λουτσέσκου μετά το τέλος του αγώνα.

Ολα αυτά δημιουργούσαν μια εύθραυστη ισορροπία που έμελλε ν’ αλλάξει στο 49’. Σε ένα από τα ελάχιστα ανεβάσματα του Βιεϊρίνια, ο ουσιαστικότατος Μπίσεσβαρ τον τροφοδότησε με εξαιρετικό τρόπο, ο αρχηγός του «Δικεφάλου» πλευροκόπησε την αντίπαλη περιοχή και στο γύρισμα που έβγαλε ο Γιαννιώτης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα, μ’ αυτήν να παίρνει κατεύθυνση προς την εστία του. Εκεί ο Βούκοβιτς προσπάθησε ν’ απομακρύνει αλλά αντ’ αυτού έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1. Οι πανηγυρισμοί ήταν έντονοι, όμως έμενε μπόλικος χρόνος στον αγώνα. Με πλήρη συνείδηση για την κατάστασή του το συγκεκριμένο βράδυ, ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε σε παθητικό ρόλο, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο ανασταλτικό του παιχνίδι, περιμένοντας να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις, αλλά όσες φορές το αποπειράθηκε, υπήρξαν υποδείξεις για αντικανονικές τοποθετήσεις, με τους ανθρώπους του να διαμαρτύρονται για την ορθότητα των συγκεκριμένων αποφάσεων, όπως επίσης και για τ’ αντεθνικά συνθήματα.

Η πρώτη κίνηση από τον πάγκο είχε να κάνει με την αντικατάσταση του Πέλκα από τον Ζαμπά. «Φρέσκα» πόδια για να βοηθήσουν στην κάλυψη και του Μάτος, να δώσουν ενέργεια στο παιχνίδι της ομάδας του και να φέρουν τον Μπίσεσβαρ στον άξονα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή στην ουσία. Οι προσπάθειες των γηπεδούχων εντείνονταν όσο περνούσε η ώρα κι η ανάγκη ενίσχυσης στον άξονα και στα στημένα, όπου ο «Δικέφαλος» πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, έφεραν στο 72’ τον Βέρνμπλουμ στον αγώνα. Τις κινήσεις από τον πάγκο ολοκλήρωσε η είσοδος του Τόσκα στο 82’ αντί του Βιεϊρίνια, προσδίδοντας μια ακόμη βοήθεια στο ψηλό παιχνίδι, όπου η ομάδα χώλαινε. Οι ευκαιρίες των γηπεδούχων διαδέχονταν η μια την άλλη, όμως όποτε η μπάλα κατευθυνόταν εντός εστίας ο Πασχαλάκης αποδεικνύονταν αξεπέραστο εμπόδιο. Με τις διακοπές του αγώνα, οι καθυστερήσεις ανήλθαν στα οκτώ λεπτά. Ούτε αυτά όμως αποδείχτηκαν αρκετά για να καμφθεί το ηθικό κι αυτό που ήθελε όσο τίποτα άλλο να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ τη δεδομένη στιγμή. Κι έτσι έγινε αποδεικνύοντας ίσως πως τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Ηταν μια βραδιά διαφορετική από τις άλλες, με κάθε δικαίωμα για τους πρωταγωνιστές της να πανηγυρίσουν και να την απολαύσουν, με ένα ... «αλλά». Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν πρέπει επ’ ουδενί να κρύψει κάτω από το ... «χαλάκι» τ’ αγωνιστικά προβλήματα που εμφάνισε ο «Δικέφαλος» χτες, ειδικά σ’ ότι έχει να κάνει με το κέντρο του αλλά και την εν γένει ανασταλτική του λειτουργία, που πέρσι ήταν το σήμα κατατεθέν του. Ωστόσο, έχοντας βγάλει αυτό το πρόγραμμα έχοντας μόνο νίκες στο πρωτάθλημα και παρότι ξεκίνησε με βαθμολογικό μειονέκτημα να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή επικεφαλής, του δίνει το περιθώριο να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του και να επανέλθει στα επίπεδα που ο ίδιος έδειξε ότι μπορεί να βρίσκεται. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια .
Keywords
Τυχαία Θέματα