Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια – Κρίνεται αν θα πάει σε πιλοτική δίκη

Στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου συζητήθηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ληφθεί η σχετική απόφαση για τον αν το όλο θέμα πάει σε πιλοτική δίκη ή όχι.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος λόγω της ενεργειακής

κρίσης.

Σήμερα απασχόλησε τους αρεοπαγίτες, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη, έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Παρέμβαση υπέρ της κατάργησης έχει κάνει ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα υποβάλλουν υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και στην συνέχεια η τριμελής επιτροπή θα λάβει την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει, ήδη, εκδώσει προσωρινή διαταγή, κάνοντας εν μέρει δεκτό αίτημα καταναλωτικών οργανώσεων, για την προσωρινή απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στον συγκεκριμένο νόμο εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου, ημέρα συζήτησης της αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων, με τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Ωστόσο, η ΔΕΗ επιχειρεί να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την ρήτρα αναπροσαρμογής ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να αποφανθεί σχετικά με το ενδεχόμενο πιλοτικής δίκης το αποτέλεσμα της οποίας θα δεσμεύει το σύνολο των εμπλεκομένων ώστε να μην υπάρξουν στην πορεία καθυστερήσεις με αφορμή την έκδοση μεμονωμένων και αντικρουόμενων αποφάσεων από κατώτερα δικαστήρια.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα