Άρης: Οι πρεμιέρες του στα Playoffs

Τα playoffs έκαναν την εμφάνισή τους τη σεζόν 2007/08, με διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Ο πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας δε συμμετείχε στο μίνι πρωτάθλημα και «στεφόταν» απευθείας πρωταθλητής. Μέρος έπαιρναν οι ομάδες που τερμάτιζαν στις θέσεις 2 έως 5. Όσο πιο υψηλή θέση στο τέλος της διαδικασίας των playoffs, τόσο καλύτερο το ευρωπαϊκό εισιτήριο της επόμενης σεζόν.


Το συγκεκριμένο φορμάτ διήρκησε μία δεκαετία, καθώς τη σεζόν 2017/18 η διαδικασία

καταργήθηκε. Από το 2019/20 μέχρι και σήμερα, ισχύει το παρόν σχεδιάγραμμα, με τις ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες έξι θέσεις της κανονικής περιόδου να διεκδικούν το πρωτάθλημα αλλά και τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, «κουβαλώντας» μαζί τους όλους τους βαθμούς που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια της σεζόν.


Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο παλιό φορμάτ των playoffs. Σε μία δεκαετία, συμμετείχαν μόλις δύο φορές, με τη σεζόν 2009/10 να αποτελεί ορόσημο για τον σύλλογο. Τερμάτισε στην τρίτη θέση που «οδήγησε» τον Άρη στο Europa League της επόμενης σεζόν, πραγματοποιώντας την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της σύγχρονης ιστορίας του.


Έκτοτε οι «κιτρινόμαυροι» είχαν καθοδική πορεία, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2012/13 όπου υποβιβάστηκαν από τη Super League. Ταλαιπωρήθηκαν στις μικρές κατηγορίες για πέντε χρόνια, όταν και επέστρεψαν τη σεζόν 2018/19. Ωστόσο είχε ήδη καταργηθεί η διαδικασία, παρότι τερμάτισαν στην πέμπτη θέση.


Στην εκκίνηση του νέου φορμάτ τη σεζόν 2019/20 κατάφερε να πανηγυρίσει στην πρεμιέρα του… μίνι πρωταθλήματος απέναντι στον ΟΦΗ. Μπορεί ο Σακόρ να έβαλε τους φιλοξενούμενους μπροστά στο σκορ στο 21′, αλλά ο Μπρούνο Γκάμα με δύο γκολ ολοκλήρωσε την ανατροπή και οδήγησε του Άρη στη νίκη (3-1). Στο τέλος τηε σεζόν τον βρήκε στην 5η θέση, μία πάνω από την κανονική διάρκεια. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου πραγματοποίησε την καλύτερη επίδοσή της μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία. Άρχισε δεύτερη στα playoffs του 2020/21, κατέληξε τρίτη και πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο.


Η περσινή διαδικασία δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Άρη, καθώς σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις που επεκτάθηκαν στις πέντε (αντί για τέσσερις όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια) αλλά και τη βαθμολογική διαφορά με τις παραπάνω ομάδες, το μόνο που έπρεπε να καταφέρει ήταν να διατηρηθεί πέμπτος, όπως κι έγινε.


Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, με τη διαφορά πως οι θέσεις που «οδηγούν» στην Ευρώπη μειώθηκαν στις τέσσερις. Έχει όμως το «μαξιλαράκι» του Κυπέλλου, όπου αν κατακτήσει το τρόπαιο θα πάρει αυτόματα και το «καλό» εισιτήριο του Conference League. Πρώτο ματς στα φετινά playoffs την Κυριακή (10/3, 21:00, NS Prime) εκτός έδρας κόντρα στον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, με στόχο την πρώτη νίκη σε πρεμιέρα playoffs.

Αναλυτικά η πορεία του Άρη στα playoffs της Super League:

ΣΕΖΟΝΕΚΚΙΝΗΣΗ PLAYOFFS (ΘΕΣΗ)ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ PLAYOFFS (ΘΕΣΗ)1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAYOFFS2007/083η3ηΆρης-Παναθηναϊκός 1-12009/104η3ηΆρης-Ολυμπιακός 0-02019/206η5ηΆρης-ΟΦΗ 3-12020/212η3ηΟλυμπιακός-Άρης 1-02021/224η3ηΟλυμπιακός-Άρης 2-12022/235η5ηΆρης-ΠΑΟΚ 1-2
Keywords
Τυχαία Θέματα