Άρης: Ζητείται ενέργεια και διάθεση

Ο Άρης έχει μπει σε έναν κύκλο συνεχών ηττών στα πλέι οφ της Stoiximan Super League, αφού χθες (21/4) βράδυ στο “Κλεάνθης Βικελίδης” κατέγραψε την τέταρτη σερί, τη δεύτερη στη σειρά από την ΑΕΚ. Για καμία ομάδα δεν είναι καλό να βρίσκεται σε τέτοιο τέλμα, ειδικά όταν ο πραγματικός στόχος που έχει μπροστά της (στην περίπτωση των “κίτρινων”, να είναι έτοιμοι στον τελικό

του Κυπέλλου στις 18 Μαΐου, αν δεν αλλάξει κάτι με την ημερομηνία, να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν το τρόπαιο) είναι μακριά ακόμη χρονικά.

Ο Άκης Μάντζιος, μιλώντας στη NOVA αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, απέδωσε την ήττα αυτή στην έλλειψη ενέργειας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: “Στο πρώτο ημίχρονο, ήμασταν πολύ καλοί. Είχαμε ενέργεια, βρήκαμε το γκολ και κάναμε κλασικές ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο η ένταση έπεσε, δεχθήκαμε και πίεση από την ΑΕΚ, που περιμέναμε να αντιδράσει, και δεν καταφέραμε να κρατήσουμε το αποτέλεσμα”.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Άρη διευκρίνισε, αναλύοντας περισσότερο τις σκέψεις του: “Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι στο πρώτο μέρος. Ήμασταν επιθετικοί, με καλά τρεξίματα. Είχαμε φάσεις και για δεύτερο γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν παρουσιαστήκαμε το ίδιο καλοί. Δεχθήκαμε πίεση από την ΑΕΚ. Τελικώς, χάσαμε το παιχνίδι. Η ΑΕΚ “καίγεται”, περιμέναμε την πίεση της. Δεν δημιουργήσαμε κι εμείς, όμως, και δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε μετά το 1-2. Δεν είχαμε χρόνο γι’αυτό. Σίγουρα η εικόνα της ομάδας μας δεν ήταν η ίδια με το ματς στην OPAP Arena. Ήταν καλύτερη. Ως ομάδα, όμως, δεν είχαμε την ίδια ένταση στο δεύτερο ημίχρονο σε σχέση με το πρώτο”.

Ο Μάντζιος, δηλαδή, έκανε δύο φορές αναφορά στην ένταση της ομάδας του, που μειώθηκε. Αν αυτό συνέβη διότι οι παίκτες δεν έχουν διάθεση να παίζουν δυνατά στα πλέι οφ, επειδή, ίσως, φοβούνται μην τραυματιστούν και δεν είναι διαθέσιμοι στον τελικό του Κύπελλο, δεν είναι καλό. Δεν κερδίζει κάτι η ομάδα από αυτή την κατάσταση. Ούτε σωστά προετοιμάζεται για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ούτε το κλίμα στα αποδυτήρια διαμορφώνεται σωστά. Αντιθέτως, οι “κίτρινοι” συνηθίζουν στις ήττες κι από αυτό μόνο ζημιωμένοι είναι το πιθανότερο να βγουν.

Η άλλη εκδοχή είναι να έπεσε η ένταση γιατί οι παίκτες έχουν χαλαρώσει, διότι δεν έχουν κάποιο βαθμολογικό κίνητρο στο μίνι πρωτάθλημα. Κι αυτή η εκδοχή, όμως, επίσης δεν είναι καλή για τον Άρη. Ο τελικός του Κυπέλλου είναι σε 26 ημέρες από τώρα, ίσως και σε περισσότερες, αν αποφασιστεί ότι πρέπει πρώτα να τελειώσουν τα πλέι οφ, που έτσι κι αλλιώς θα πάνε πιο πίσω χρονικά, και μετά να γίνει η αναμέτρηση του Άρη με τον Παναθηναϊκό. Η χαλάρωση σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι -το λιγότερο- ζημιογόνα. Δημιουργεί παθογένεια στην ομάδα, ειδικά τη στιγμή που ο αντίπαλος παίζει σε υψηλό τέμπο και είναι σε διαρκή εγρήγορση, που τον κρατάει ζεστό γενικώς ως οργανισμό.

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να δούμε την εκδοχή που έδωσε ο Λευτέρης Χουτεσιώτης στις δηλώσεις που έκανε στη NOVA μετά το τέλος της χθεσινής αναμέτρησης, διότι η άποψή του είναι βιωματική, όχι θεωρητική, και αντικατοπτρίζει και την άποψη των συμπαικτών του. Είπε ο τερματοφύλακας του Άρη: “Υπήρχε κόπωση στο δεύτερο ημίχρονο, με αποτέλεσμα η ομάδα να κλειστεί στην άμυνά της. Δεχθήκαμε αρκετές ευκαιρίες. Ήταν κομβικό ότι δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε μπάλα και έτσι η ΑΕΚ έκανε επιθέσεις με καλύτερο ρυθμό. Φτάνουμε προς το τέλος της σεζόν… Τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά στο πρώτο μέρος. Από το δεύτερο πρέπει να κρατήσουμε κάποια πράγματα και να τα βελτιώσουμε με τον προπονητή”. Και πρόσθεσε σχετικά με το αν υπάρχει κίνητρο ή όχι για τους “κίτρινους” στα πλέι οφ: “Ήταν ένα θέμα αυτό, από όταν ξεκινούσαν ακόμη τα πλέι οφ. Να διατηρήσουμε υψηλά στάνταρ και να έχουμε κίνητρο. Δεν είναι εύκολο, αφού μείναμε οριστικά εκτός πρώτης 4άδας από νωρίς”.

Τουτέστιν, ο Χιουτεσιώτης έκανε λόγο και για κόπωση, αλλά και για δύσκολη προσπάθεια διατήρησης διάθεσης. Με αυτά ως δεδομένα, γίνεται κατανοητό ότι το τεχνικό επιτελείο των “κίτρινων” έχει πολλή δουλειά και στα δύο επίπεδα. Και σε αυτό της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, αλλά και σε αυτό της δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε οι παίκτες να κατανοήσουν ότι πρέπει να βρούνε πραγματικό κίνητρο να παίζουν καλύτερα μέχρι το τέλος των πλέι οφ και να πάνε φορμαριμένοι στον τελικό του Κυπέλλου. Να κατανοήσουν ότι τους αγώνες που ακολουθούν πρέπει να τους δούνε ως αγώνες προετοιμασίας για τη διεκδίκηση ενός μεγάλου στόχου, ως αγώνες δηλαδή με νόημα και σκοπό.

Παρεμπιπτόντως, μιας και ο λόγος για τον Χουτεσιώτη, η διάθεση που αυτός έδειξε στον αγώνα με την ΑΕΚ, ερχόμενος από την… άκρη του πάγκου στη θέση του βασικού τερματοφύλακα, εξαιτίας της ασθένειας του Χούλιαν Κουέστα, πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συμπαίκτες του. Η εμφάνισή του ήταν αντάξια ενός αγώνα πλέι οφ, ενός αγώνα υψηλού επιπέδου δηλαδή, απέναντι σε έναν από τους διεκδικητές του τίτλου. Τέτοιο ζήλο και τέτοια δίψα να κρατήσει ψηλά τη σημαία της ομάδας λίγοι από τους συμπαίκτες του έχουν επιδείξει σε αυτή τη σειρά των αγώνων.

Πέραν των αγωνιστικών, ήταν πραγματική συγκινητική η στιγμή του “αντίο” του Γιώργου Δεληζήση και εντός αγωνιστικών χώρου, αλλά και στο πλαίσιο των δηλώσεών του στη NOVA μετά το τέλος της αναμέτρησης. Έδειξε ότι είναι δεμένος με τον σύλλογο και τον κόσμο του, αλλά και ευγνώμων που τον αξίωσε ο Θεός να αγωνιστεί στον Άρη. Πλέον, όμως, έχει μια σημαντική αποστολή ο φυσικός αρχηγός της ομάδας. Να συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση κλίματος τελικού στα αποδυτήρια. Αρχής γενομένης από σήμερα!

Keywords
Τυχαία Θέματα