Άστον Βίλα: Τίποτα δεν είναι τυχαίο για τον Μαρτίνες

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας μετράει πέντε σερί νίκες στη συγκεκριμένη διαδικασία, στην οποία πήρε μέρος είτε με την ομάδα του, είτε με την εθνική. Μάλιστα, σε συνολικά 24 εκτελέσει πέναλτι, ο Μαρτίνες έχει δέκα αποκρούσεις. Τελευταίο του θύμα ήταν η Λιλ, την οποία απέκλεισε με την Άστον Βίλα στα πέναλτι, για να βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού, στα ημιτελικά του Europa

Conference League.

Το θετικό για τους Πειραιώτες είναι πως ο έμπειρος τερματοφύλακας θα απουσιάσει από την πρώτη αναμέτρηση των δυο ομάδων στο «Βίλα Παρκ», λόγω της κίτρινης κάρτας που πήρε στη διαδικασία των πέναλτι με τη γαλλική ομάδα. Ο Μαρτίνες κιτρινίστηκε επειδή έδειξε στους φιλάθλους των γηπεδούχων να κάνουν ησυχία μετά το χαμένο πέναλτι του Αντρέ.

Τα κατορθώματα του 31χρονου τερματοφύλακα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα και έφτασαν να αποτελέσουν μέχρι και θέμα επιστημονικής μελέτης. Ο Γκάιρ Γιόρντετ είχε αναλύσει τα ψυχολογικά παιχνίδια που είχε κάνει ο Μαρτίνες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των πέναλτι κόντρα στη Γαλλία, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο κατέκτησε με την Αργεντινή. Όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του, ο Νορβηγός πανεπιστημιακός ψυχολόγος, καμία κίνηση του έμπειρου ποδοσφαιριστή δεν ήταν τυχαία και όλες ήταν μελετημένες.

Στην έκθεσή του ανέλυσε τα δέκα βήματα, τα οποία ακολούθησε ο Μαρτίνεθ για να κυριαρχήσει στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στους Γάλλους.

Αναλυτικά:

Ο Μαρτίνες έκανε δική του την περιοχή από την αρχή. Μετά το γύρισμα του νομίσματος ο Μαρτίνες πήγε στην περιοχή και περίμενε τον Γιορίς να φτάσει και τον καλωσόρισε σαν έναν επισκέπτη στο σπίτι του.Αμέσως ζήτησε στον Γάλλο τερματοφύλακα χειραψία, ενώ το ίδιο έκανε και με τον Εμπαπέ. Ο Μαρτίνες προσπαθεί να είναι εγκάρδιος και ευχάριστος, για να ρίξει τις αντίπαλες άμυνες και να προχωρήσει τη στρατηγική του. Με αυτό τον τρόπο, ο Αργεντινός κάνει τους αντιπάλους πιο ευάλωτους.Ο Μαρτίνες συνηθίζει να τεστάρει τις αντοχές του διαιτητή στη διαδικασία των πέναλτι. Πριν την εκτέλεση του Εμπαπέ ζήτησε επανειλημμένα από τον διαιτητή να τσεκάρει αν η μπάλα ήταν σωστά τοποθετημένη στο σημείο του πέναλτι. Ο διαιτητής τσέκαρε και απάντησε θετικά.Όταν έφτασε η σειρά του Κομάν, ο Μαρτίνεθ ζήτησε και πάλι έλεγχο από τον διαιτητή, κάτι που τελικά γίνεται. Με αυτό τον τρόπο, ο έμπειρος τερματοφύλακας θέλει να δείξει σε όλους, πως κάνει κουμάντο στην περιοχή.Ο Μαρτίνες συνηθίζει να πανηγυρίζει υπερβολικά τις επεμβάσεις του στη διαδικασία των πέναλτι. Και αυτό γιατί γνωρίζει πως οι έντονοι πανηγυρισμοί επηρεάζουν την ψυχολογία των αντιπάλων και δείχνουν πως ο ίδιος έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και νιώθω ανώτερος. Παράλληλα, οι συμπαίκτες του νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια βλέποντας τον τερματοφύλακά τους σε αυτή την κατάσταση.Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παιχνιδιών του Μαρτίνεθ ήταν η περίπτωση του Τσουαμενί. Αρχικά, πήρε την μπάλα μακριά από το σημείο του πέναλτι και ζήτησε από τους φιλάθλους να κάνουν φασαρία. Ο Γάλλος παίκτης αναγκάζεται να περιμένει και αυτό έχει επίπτωση στην ψυχολογία του πριν την εκτέλεση του πέναλτι.Το σχέδιο του Μαρτίνες συνεχίζεται και πετάει μακριά την μπάλα, κάνοντας τον Τσουαμενί να… κυνηγήσει. Με αυτό τον τρόπο προκαλεί εκνευρισμό στον αντίπαλο παίκτη. Πριν την εκτέλεση ο Αργεντινός είναι χαμογελαστός, δείχνοντας πως διασκεδάζει με τα παιχνίδια που κάνει στους αντιπάλους και προκαλώντας μεγαλύτερο εκνευρισμό στον Τσουαμενί, ο οποίος χάνει το πέναλτι.Θέλοντας να δείξει πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της διαδικασίας των πέναλτι, ο Μαρτίνεθ δεν αφήνει τον Γιορίς να έρθει σε επαφή με την μπάλα, πριν την εκτέλεση πέναλτι του Παρέδρες. Προτίμησε να παραδώσει ο ίδιος την μπάλα και να μην αφήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα να επηρεάσει τον συμπαίκτη του.Όταν έφτασε η σειρά του Κόλο Μουανί, ο Μαρτίνες έκανε αρχικά πως συνεννοούνταν με κάποιο μέλος από το τεχνικό επιτελείο και στη συνέχεια η προσοχή του στράφηκε στον αντίπαλο παίκτη. Ο Αργεντινός του έκανε νοήματα πως τον έχει παρακολουθήσει και πως ξέρει πως εκτελεί πέναλτι.Ο Μαρτίνες προετοιμάζεται πέρα από τις εκτελέσει των αντιπάλων και στον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να τους «χαλάσει» το μυαλό πριν τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Αργεντινός γνωρίζει πως τα πέναλτι είναι θέμα ψυχολογίας και φροντίζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος από την αρχή της διαδικασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα