Χάος στη Γαλλία από τα ανεξέλεγκτα επεισόδια: Νεκρός 19χρονος – Έπεσε από στέγη όταν ξέσπασαν ταραχές σε σούπερ μάρκετ

Πολύ άσχημη τροπή παίρνουν τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, για τον θάνατο ενός 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού από κοντινή απόσταση, καθώς ακόμα ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με το RTL, ένας 19χρονος νεαρός άνδρας βρισκόταν στη στέγη του σούπερ μάρκετ Lidl στο Petit-Quevilly το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουνίου

προς την Παρασκευή 30 Ιουνίου, όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων. Το σούπερ μάρκετ είχε γίνει στόχος ταραξιών.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης φρόντισαν και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρουέν, ωστόσο διαπιστώθηκε πως ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του νεαρού, ο εισαγγελέας της Ρουέν επιβεβαίωσε τα δυσάρεστα νέα: “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας γύρω στα 20 του χρόνια πέθανε σήμερα το απόγευμα αφού έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα” είπε στο RTL.

Πολλές πόλεις στην περιοχή του Παρισιού και στις επαρχίες, ξύπνησαν την Παρασκευή με τα σημάδια ακόμη μίας νύχτας έντονης βίας, την τρίτη κατά σειρά, μετά τον θάνατο στη Ναντέρ του 17χρονου, που δολοφονήθηκε από αστυνομικό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη προς Παρασκευή, η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 600 συλλήψεις. Για να ανακόψουν μια “γενίκευση” της αστικής βίας, οι αρχές είχαν κινητοποιήσει 40.000 αστυνομικούς, καθώς και επίλεκτες μονάδες παρέμβασης όπως η Raid ή η Εθνική Ομάδα Επέμβασης Χωροφυλακής (GIGN). Παρά τη μαζική αυτή ανάπτυξη, τα φαινόμενα βίας ήταν έντονα σε πολλές πόλεις.

Οι νομαρχίες πολλών μεγάλων πόλεων όπως η Μασσαλία, η Λυών, το Μπορντό, το Μονπελιέ, η Τουλούζη απαγόρευσαν κάθε διαδήλωση στα κέντρα των πόλεων την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι εκκλήσεις για συγκεντρώσεις την Παρασκευή στις 20:00 σε 18 μεγάλες πόλεις “κατά του ρατσισμού, του εγκλήματος και της αστυνομικής βίας”, όπως μεταδίδονται ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και δύο ημέρες.

Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους

Μετά από τρεις νύχτες ταραχών στη Γαλλία που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης “πρόσθετες κινητές δυνάμεις”, ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι “εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή” θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Να σταματήσουν τα ΜΜΜ μετά τις 21:00 ζητά η κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν “συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά” πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Εργαλειοποίηση βλέπει ο Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μακρόν καταγγέλλει “εργαλειοποίηση” του τραγικού περιστατικού με τον θάνατο του εφήβου από αστυνομικά πυρά.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την “ταχεία και ανάλογη” αντίδραση της αστυνομίας.

“Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού”, δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την “ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα”.

“Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα”, είπε.

“Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας”, παρατήρησε ο Μακρόν.

Απηύθυνε έκκληση σε “όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

“Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει”, συνέχισε.

Παράλληλα τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Όπως ανέφερε, αναμένει “αίσθημα ευθύνης” από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται “βίαιες συγκεντρώσεις” και οι οποίες “προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα”.

“Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει”, τόνισε.

“Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία”, ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή “των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου”.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα