Εμπλοκή στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη- Ανένδοτη η Ουγγαρία του Ορμπαν

Εμπλοκή παρουσιάζεται στο θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που κατ΄αρχήν έχει αποφασίσει η Ενωμένη Ευρώπη, καθώς η υλοποίηση του μέτρου σκοντάφτει στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε ο Υπεξ της Ουγγαρίας Peter Szijjarto, από τις κυρώσεις θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι μεταφορές πετρελαίου

μέσω αγωγών καθώς διαφορετικά το εμπάργκο θα κατέστρεφε την οικονομία της Ουγγαρίας.

Ο Peter Szijjarto είπε ακόμα ότι μια συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες της ΕΕ με την Ουγγαρία δεν φαινόταν πιθανό. Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις επιπτώσεις του μέτρου στην οικονομίας της Ουγγαρίας σαν ατομική βόμβα και πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρουσιάσει μια λύση στο πρόβλημα. Τις δηλώσεις του μάλιστα τις ανέβασε με ένα βίντεο που ποστάρισε στο facebook.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνουν και το εμπάργκο στο πετρέλαιο, αλλά για την απόφαση χρειάζεται ομοφωνία και η Ουγγαρία παραμένει ανένδοτη.

Την προηγούμενη Δευτέρα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπαν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησαν για τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές της Ουγγαρίας στο θέμα του πετρελαίου, ενώ με τον κ. Ορμπαν μίλησε στο τηλέφωνο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ουγγρος ΥΠΕΞ Szijjarto είπε ακόμα ότι μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί μόνο αν υπήρχε συμφωνία για εμπάργκο μόνο στις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου με φορτηγά πλοία και εξαιρούνταν οι αγωγοί πετρελαίου όπως ήταν η αρχική πρόταση του Βουδαπέστης.

Οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, αποτελούν περίπου το 65% των αναγκών της Ουγγαρίας σε πετρέλαιο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχιστούν σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίστηκε μειωμένος σήμερα.

Μειωμένη η ροή από την Ουκρανία

Στο προβλήματα του ανεφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, προστίθεται και η μείωση της ροής μέσω Ουκρανίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου. Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα. Όμως ο Ρώσοι αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα και υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή. Αποτέλεσμα, η ροή του αερίου είναι και θα παραμείνει μειωμένη, άγνωστό για πόσο καιρό.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα