Είκοσι εταιρείες ευθύνονται για το 35% των παγκόσμιων ρύπων

Έχει φτάσει η ώρα να μιλήσουμε όχι μόνο σοβαρά αλλά και με στοιχεία για το ποιος ευθύνεται για την μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή. Είκοσι -και μόνο- εταιρείες ορυκτών καυσίμων βρίσκονται πίσω από το 1/3 των παγκόσμιων ρύπων κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να μας εκπλήξει, το γεγονός ότι ήξεραν τι καταστροφή προκαλούν ήδη από το 1965 και παρόλ’αυτά συνέχισαν ανενόχλητες την ολέθριά τους δράση, αρκεί για να μας εξοργίσει.

Ο Guardian

αποκαλύπτει τις 20 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, των οποίων η αμείλικτη εκμετάλλευση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μπορεί να συνδεθεί άμεσα με περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη σύγχρονη εποχή. Νέα στοιχεία από παγκοσμίου φήμης ερευνητές αποκαλύπτουν πώς αυτή η ομάδα κρατικών και πολυεθνικών εταιρειών οδηγεί το κλίμα σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Υπευθυνότητας για το Κλίμα, η μεγαλύτερη αρχή του κόσμου που διερευνά τον ρόλο της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιμακούμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, κατάφερε να υπολογίσει τι έχουν εξορύξει οι εταιρείες αυτές διεθνώς αλλά και τους ρύπους για τους οποίους ευθύνονται αυτά τα ορυκτά καύσιμα από το 1965 και μετά - το χρονικό σημείο κατά το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς οι επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον ήταν πια γνωστές τόσο στους βιομήχανους όσο και στους πολιτικούς.

Οι κορυφαίες 20 εταιρείες της λίστας έχουν συμβάλει στο 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου παγκοσμίως, σε ένα σύνολο 480 δισεκατομμυρίων τόνων (ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα- GtCO2e) από το 1965 και μετά.

Κορυφαία στη λίστα είναι η Saudi Aramco, με την Chevron να έρχεται δεύτερη και την Gazprom να συμπληρώνει την τριάδα του κακού. Ανάμεσα στις 20 και η γνωστές σε όλους μας BP και Shell.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα