ΕΟΔΥ: Αλλα έξι παιδιά με στρεπτόκοκκο στη Νάουσα – Λοίμωξη του αναπνευστικού η αιτία θανάτου του 7χρονου

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η ιατροδικαστική εξέταση στον άτυχο 7χρονο από την Ημαθία, ο οποίος έχασε τη ζωή από στρεπτόκοκκο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί ακόμα έξι κρούσματα στρεπτόκοκκου σε παιδιά στη Νάουσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο 7χρονος, που ζούσε με την οικογένειά του σε χωριό του νομού Ημαθίας, πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο.

Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο 9χρονος

ξάδερφος του παιδιού, με συμπτώματα στρεπτόκοκκου. Πρόκειται για έναν 9χρονο, που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη με παρόμοια συμπτώματα και είναι πιθανόν να νοσεί και εκείνος από στρεπτόκκοκο. Το παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την Κοζάνη, είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα και υπό αγωγή.

ΠΟΕΔΗΝ: Νέα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε παιδιά στη Νάουσα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο από τα νέα κρούσματα στρεπτόκοκκου, τα τρια ανήκουν στον στενό κύκλο του 8χρονου που κατέληξε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Ο θάνατος του 8χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία. Όμως το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται.

Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ όπου για όλη τη ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ έχουμε 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένουμε. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής. Έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 8χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους. Νοσηλεύεται στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ένα 9χρονο παιδί συγγενής του 8χρονου που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση θετικό στον στρεπτόκοκκο. Προσοχή λοιπόν στους γονείς”.Στρεπτόκοκκος – Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών ή της καρδιάς.

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το
βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS- invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα