Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, αντίποινα εντός του Λιβάνου – Νέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας

Με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις γνωστοποιούν τον διάδρομο που δεν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη Λωρίδα της Γάζας οι άμαχοι Παλαιστίνιοι.

“Κάτοικοι της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας, τις προηγούμενες ημέρες, σας προτρέψαμε να μετακομίσετε στη νότια περιοχή για την ασφάλειά

σας”, αναφέρουν οι ισραηλινές δυνάμεις αναρτώντας φωτογραφία με το ασφαλες για τους άμαχου πέρασμα. Δεν πρόκειται για ένα πολύωρο τελεσίγραφο όπως αυτά των προηγούμενων 24ωρων, αλλά για μία παροχή εξόδου διαφυγής προς τους εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους άμαχους.

Στην ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σημείωνεται επίσης: “Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, παρακαλείστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μετακινηθείτε προς από τη βόρεια Γάζα προς τον νότο. Η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των οικογενειών σας έχει σημασία. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες μας και κατευθυνθείτε νότια. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους“.

Residents of Gaza City and northern Gaza, in the past days, we've urged you to relocate to the southern area for your safety. We want to inform you that the IDF will not carry out any operations along this route from 10 AM to 1 PM. During this window, please take the opportunity… pic.twitter.com/JUkcGOg0yv

Israel Defense Forces (@IDF) October 15, 2023 Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τον αντιαρματικό πύραυλο που εξερράγη στον ισραηλινό οικισμό Shtula και προκάλεσε τουλάχιστον έναν θάνατο. Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο.

IDF publishes a video showing a strike against a Hezbollah position that launched an anti-tank guided missile attack at the northern town of Shtula, killing one. pic.twitter.com/RPS76CIcIu

— OSINT Updates (@OsintUpdates) October 15, 2023

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το Ιράν προειδοποιεί για “πολύ σοβαρές συνέπειες”

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X ότι αν δεν εμποδιστούν “τα εγκλήματα πολέμου” και η “γενοκτονία” των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με “πολύ σοβαρές συνέπειες”.

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα