Εθνική: Οι προσθαφαιρέσεις στην θέση του «μαέστρου», οι εγχειρισμένοι Αντετοκούνμπο και το ερωτηματικό στον Μήτογλου

H Εθνική Ανδρών θα μπει στο ΟΑΚΑ, αύριο (24/7) για την έναρξη της προετοιμασίας της, ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο κύπελλο 2023 που θα είναι το ένατο στην ιστορία της. Νέα πρόκληση για την ελληνική ομάδα στη δεύτερη σπουδαιότερη διοργάνωση του παγκοσμίου μπάσκετ, μετά το Ολυμπιακό τουρνουά, όπως συμβαίνει με όλα τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

Αναμφισβήτητα,

κάθε Παγκόσμιο κύπελλο έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από κάθε πρωτάθλημα ηπείρου. Η Εθνική κάνει νέα αρχή και έχει αφήσει πίσω της, την αποτυχημένη απόπειρα πρόκρισης της στην ημιτελική φάση του περσινού Ευρωμπάσκετ.

Έναν χρόνο, μετά, η Εθνική βρίσκεται και πάλι στην αφετηρία των 30 ημερών προετοιμασίας και των 7 εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας φιλικών αγώνων που θα δώσει. Αυτονόητα, είναι άκαιρο και άστοχο να τεθεί στόχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, την Μανίλα για τρείς λόγους.

Πρώτον, γιατί ουδείς γνωρίζει, ούτε ο ίδιος, παρά τη τεράστια θέληση του, αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι ή όχι στην τελική 12άδα.

Δεύτερον, γιατί στην πορεία της προετοιμασίας και στα φιλικά, θα αρχίσει να φαίνεται σε ποια κατάσταση, θα είναι η περιφερειακή γραμμή της Εθνικής που έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με την τριπλή απουσία των Καλάθη, Σλούκα και Ντόρσι, αλλά και σε αντιδιαστολή, με την προσθήκη του νατουραλιζέ Ουόκαπ.

Τρίτον, γιατί ύστερα από 13 χρόνια αποκλεισμών σε προημιτελικούς αγώνες ευρωπαϊκών και παγκοσμίων κυπέλλων, αλλά και απουσίας από 3 συνεχόμενα τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων, η «ναυαρχίδα» του ελληνικού μπάσκετ, δεν μπορεί να βάλει την… «πυξίδα» της για μακρινούς και υψηλούς προορισμούς.

Κάθε διοργάνωση είναι μια νέα ευκαιρία διάκρισης.

Η εθνική «δίψα» είναι αμέτρητη, ισχύει ο ίδιος χαρακτηρισμός για το ελληνικό πείσμα, αλλά χωρίς να υπάρχει εθισμός στους αποκλεισμούς και επιστροφές στην Ελλάδα, με άδεια…χέρια, η Εθνική πρέπει να αποδείξει έχει επιστρέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ως παραδοσιακή δύναμη του και έχοντας κερδίσει το σέβας των αντιπάλων της.

Η προετοιμασία της Εθνικής, αρχίζει χωρίς τρείς βασικούς παίκτες της περιφέρειας της, συγκριτικά με την σύνθεση της στο περσινό Ευρωμπάσκετ, την συνύπαρξη των Καλάθη, Σλούκα και την χρησιμοποίηση του Ντόρσι στην θέση του σούτινγκ γκάρντ.

Στην θέση του πλει μέικερ, έχουν κληθεί 4 παίκτες (Γουόκαπ, Μωραΐτης, Λούντζης, Φλιώνης).

Ο Τόμας Ουόκαπ, ως νέο πρόσωπο, πρέπει να προσαρμοσθεί χωρίς σημαντικά χρονικά περιθώρια, να μάθει τα plays της Εθνικής, να αφομοιώσει την φιλοσοφία της Εθνικής και να γίνει ο βασικός πλει μέικερ της ομάδας. Άριστος αμυντικός, καλός οργανωτής των συστημάτων και χωρίς το σκορ να είναι το «φόρτε» του.

Στην θέση του σούτινγκ γκαρντ, οι επιλογές είναι επίσης τέσσερις (Λαρεντζάκης, Μποχωρίδης, Καλαϊτζάκης, Τολιόπουλος). Η συνύπαρξη Λαρεντζάκη-Ουόκαπ στον Ολυμπιακό, έχει προβάδισμα συνέχισης. Λογικά, η Εθνική θα ταξιδέψει στις Φιλιππίνες με γκαρντ. Το μεγάλο ζητούμενο, φαίνεται από την φύσιν και των 8 παικτών που έχουν κληθεί, ότι θα είναι η παραγωγή σκορ από την περιφέρεια.

Στην θέση του φόργουορντ, υπάρχουν οι λιγότερες επιλογές, με τον αρχηγό της Εθνικής, Παπανικολάου, τον Παπαπέτρου και τον Ρογκαβόπουλο που έρχεται από την ομάδα των «παραθύρων».

Έξι κλήσεις παικτών για την θέση του πάουερ φόργουορντ, με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο, τον Μήτογλου που επιστρέφει ύστερα από την τελευταία συμμετοχή του το 2019), τον Αγραβάνη, τον Χουγκάζ και τον «χάλκινο» με την Νέων, Μαντζούκα.

Κομβικό σημείο, η συμμετοχή του Greek Freak ή όχι στην 12άδα και πως θα εξελιχθεί προπονητικά μετεγχειρητική πορεία του. Σε ποιο βαθμό μπορεί να δοκιμάσει το αριστερό γόνατο του που έκανε την αποκατάσταση της χρόνιας χονδροπάθειας, αν υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης, σε πόσα φιλικά θα μπορεί να παίξει και να ανεβάσει ρυθμούς. Και με τα «μάτια» των Μπακς να τον τσεκάρουν για το ατομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.

Ο Μήτογλου επιστρέφει στην Εθνική, ύστερα από 2χρόνια και την τελευταία συμμετοχή του στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορόντο. Το διάστημα της αγωνιστικής απουσίας του, τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, είναι πολύ μεγάλο. Έχει, φυσικά, κίνητρο που «κινεί βουνά» για να επιστρέψει δριμύτερος, μετά τον αποκλεισμό του, αλλά υπάρχει ερωτηματικό για το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό στην Εθνική. Ουσιαστικά, κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του και μακάρι να ειπωθεί γι’ αυτόν το «σαν να μην πέρασε μια μέρα»…

Πέντε επιλογές και στην θέση του σέντερ(Παπαγιάννης, Κ.  Αντετοκούνμπο, Ζούγρης, Τσαλμπούρης, Χατζηδάκης). Ο Παπαγιάννης προέρχεται από σεζόν…στασιμότητας-αν μη τι άλλο- και ο Κώστας Αντετοκούνμπο προέρχεται από χειρουργικό κρεβάτι. Η ανταπόκριση του θα φανεί στην πορεία της προετοιμασίας.

Ίδωμεν και οψόμεθα, λοιπόν, για τα «λεπτά» θέματα διαχείρισης και αποφάσεων που θα παρθούν, αλλά και την εικόνα που θα έχει η ομάδα, μετά τις προσθαφαιρέσεις στην θέση «1».

Keywords
Τυχαία Θέματα