Ευρωλίγκα: Ο «Σάρας» είναι ο «Ζοτς» της νέας εποχής

Τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αναδείξει προπονητές σταρ! Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ως προπονητής του Παναθηναϊκού άγγιξε την κορυφή αυτής της πυραμίδας. Αν αναζητήσει κάποιος την διάδοχη κατάσταση δεν μπορεί να μη μείνει στην περίπτωση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο Λιθουανός σαν παίκτης πέρασε από τα χέρια του Ζοτς. Δεν ήταν ο προπονητής που συνεργάστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μαζί

του, όμως είναι ξεκάθαρο ότι έχει ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή πάνω του. Πέρα από το κομμάτι του μπάσκετ που εκεί μπορεί ο καθένας να αναπτύσσει τις δικές του ιδέες, στο κομμάτι της φιλοσοφίας, των αρχών και της δομής μιας ομάδας, είναι ξεκάθαρο πως ο Γιασικεβίτσιους αποτελεί την συνέχεια του Ομπράντοβιτς.

Πρώτο και βασικό κοινό χαρακτηριστικό είναι η πειθαρχία μέσα στο παιχνίδι. Οι παίκτες του ανεξάρτητα με το ποιοι είναι και πόσο αξίζουν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το πλάνο, σε περίπτωση που δεν το ακολουθούν έρχονται σε σύγκρουση μαζί του.

Το επίπεδο άμυνας και για τους δύο είναι αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν αρχές, τακτική αλλά και προσωπική ευθύνη που την αναθέτουν με μαεστρία κι είναι αυστηροί ως προς την τήρηση τους. Ένα απλό παράδειγμα: Δεν υπάρχει περίπτωση σε μις- ματς κοντά στο καλάθι ο κοντός να μην κάνει φάουλ γρήγορα στον αντίπαλο ψηλό. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των δύο συγκεκριμένων προπονητών, το ζητούν όλοι οι προπονητές στην Ευρωλίγκα, αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς και δημιουργεί ομοιότητα μεταξύ τους είναι ο τρόπος που το απαιτούν και ο τρόπος που το έχουν δουλέψει στις προπονήσεις.

Στην επίθεση υπάρχουν συγκεκριμένες νόρμες που είναι απαράβατές και αυτό ισχύει και στους δύο. Το pick en roll μπορεί να είναι και γί αυτούς η ραχοκοκαλιά της επιθετικής τακτικής όμως αμφότεροι εμπλουτίζουν το παιχνίδι τους με πολύ κίνηση μακριά από την μπάλα, είτε για να εκμεταλλευτούν τους καλούς ένας εναντίον ενός παίκτες τους, είτε για να έχουν παιχνίδι στο low post, αλλά κυρίως να έχουν δημιουργία από το low post.

Ο Ομπράντοβιτς από τους επικριτές του κατηγορείται πως φτιάχνει ομάδες μόνο με μεγάλα συμβόλαια. Αυτό το κάνουν κι άλλοι αλλά δεν έχουν την ίδια τροπαιοθήκη με εκείνον, γιατί η επιτυχία του σε μια τέτοια κατάσταση είναι η διαχείριση αυτών των μεγάλων συμβολαίων που συνήθως αποτελούν τον καθρέφτη μεγάλων παικτών, δύσκολων χαρακτήρων, με τον καλώς η κακώς εννοούμενο εγωισμό σε πολύ υψηλό βαθμό.

Ο Σάρας αν και δεν έχει τόσα πολλά χρόνια εμπειρίας στο υψηλότερο επίπεδο προπονητικής, έχει βρεθεί στην Μπαρτσελόνα να διαχειρίζεται τέτοια συμβόλαια και παρόλαυτά να είναι εκείνος η κορυφή της προσπάθειας.

Δεν ξέρω αν οι Καταλανοί θα καταφέρουμε φέτος να πάρουν την Ευρωλίγκα, σίγουρα είναι ένα από τα φαβορί, όμως ο τρόπος που παίζουν, ο τρόπος που διαχειρίζονται ακόμα και τις ήττες, δείχνει μία πολύ υγιή κατάσταση την οποία έχει φτιάξει ο Λιθουανός προπονητής. Όσο περνάει ο καιρός και όσο στο ταλέντο του Γιασικεβίτσιους προστίθεται και η πείρα, τόσο θα βρίσκεται και πιο κοντά στο προπονητικό του ίνδαλμα, τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα