Εξελίξεις με την Ουκρανία: “Ναι” Μπάιντεν σε συνάντηση με Πούτιν μετά από μεσολάβηση Μακρόν

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης με τους προέδρους των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφωνούν να συναντηθούν προσεχώς προκειμένου να συζητήσουν, όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Παρίσι και Ουάσινγκτον θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

“Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν

αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος”, ανέφερε με ικανοποίηση το Ελιζέ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή “όλων των μερών” που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος “η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη”.

Όμως “δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία” στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία.

Επιβεβαίωση από Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν “αν δεν έχει γίνει εισβολή”, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Οι ΗΠΑ “έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή”, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

“Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο”, προειδοποίησε ωστόσο η κυρία Ψάκι, καθώς “επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα”.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου.

Την ατζέντα της συνάντησης θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, όπως διευκρίνισε το Ελιζέ.

Συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να είναι παρών στο πρόγευμα των ευρωπαίων ομολόγων του.

Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών θα είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στην στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και την δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.

Παράλληλα σήμερα θα συνδριάσει και το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ηη Πολωνία που ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδας).Αρνείται πως σχεδιάζεται εισβολή ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, υποβάθμισε την Κυριακή τις ανησυχίες περί άμεσα επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλώνοντας στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι “δεν υπάρχει καμία εισβολή” και “δεν καταρτίζονται τέτοια σχέδια”.

Η Μόσχα εννοεί να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν, διαβεβαίωσε ο κ. Αντόνοφ, επαναλαμβάνοντας τις ρωσικές αξιώσεις το NATO να δώσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Το NATO, τόνισε ο διπλωμάτης, δεν είναι “ΜΚΟ που αγωνίζεται για την ειρήνη”.

Στην ίδια εκπομπή από την πλευρά της η πρεσβεύτρια της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο “εργάζεται μέρα-νύχτα για να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα αποτροπής” ενδεχόμενης “εισβολής της Ρωσίας”. Η ίδια κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρά σε προκλήσεις στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, αναφερόμενη στους τομείς της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα