Γιάτσεκ Γκμοχ: Στην 4αδα των πιο πετυχημένων τεχνικών του Παναθηναϊκού

Συμπληρώνονται 38 χρόνια από την στιγμή που ο Γιάτσεκ Γκμοχ ανέλαβε τον Παναθηναϊκό.

Ήταν η εποχή που οι Πράσινοι ετοιμάζονταν για το μεγάλο άλμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Πολωνός νωρίτερα είχε κάνει σπουδαίο έργο στον ΠΑΣ Γιάννινα και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, έψαχνε κάποιον φιλόδοξο και δουλευταρά για να του αναθέσει εν λευκό την ομάδα.

Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα μια επίσης εξαιρετική συνεργασία με Πολωνό προπονητή, τον Κάζιμιρ Γκόρσκι, που έφερε στην αθηναϊκή ομάδα ένα

νταμπλ, ύστερα από αρκετά χρόνια.

Ο καπετάνιος δεν το πολυσκέφτηκε όταν του πρότειναν τον Γκμοχ και του παρέδωσε τα κλειδιά της ομάδας εν λευκό στις 16 Ιουνίου του 1983.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά από την πρώτη στιγμή.

Ο Παναθηναϊκός της εποχής του μεγάλου Γιάτσεκ, ξεκίνησε την μεγάλη ανανέωση.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Τσίμπος, Σβάρνας, Καραβίδας, Κάβουρας, Βονόρτας, Θ. Δημόπουλος Μαυρίδης, Αντωνίου, Γεροθόδωρος, ήταν μερικά από τα άγνωστα ονόματα που επέλεξε.

Όλοι τους, σχεδόν από το πουθενά, φόρεσαν φανέλα βασικού και βοήθησαν ουσιαστικά την αθηναϊκή ομάδα.

Ο πανέξυπνος προπονητής του Τριφυλλιού, κατάφερε να ταιριάξει τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες, με τους μπαρουτοκαπνισμένους, Καψή, Γάλακο, Κυράστα, Καρούλια, Ρότσα, Ζάετς και Λιβαθηνό.

Τα αποτελέσματα έμειναν στην ιστορία, καθώς, το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με το νταμπλ και την ανεπανάληπτη πορεία στην Ευρώπη.

Ο Πολωνός τεχνικός βασίστηκε στην αγωνιστική πειθαρχία και την άριστη φυσική κατάσταση.

Κυρίαρχος στα αποδυτήρια, δεν σήκωνε ποτέ μύγα στο σπαθί του και επιβλήθηκε στα τεράστια ονόματα εκείνης της εποχής.

Η προετοιμασία το καλοκαίρι που ανέλαβε ήταν απίστευτα σκληρή και οι μεταγραφικές επιλογές υπερβολικά τολμηρές για ένα σωματείο όπως ο Παναθηναϊκός.

Ο κόσμος δεν πίστευε αυτό το πρότζεκτ, ωστόσο, ο Πολωνός πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε.

Επέλεξε άγνωστα ταλέντα από όλη την Ελλάδα, σε μια εποχή που ο κόσμος διψούσε για φίρμες.

Στην προετοιμασία ο Γιάτσεκ οδηγούσε ένα μηχανάκι και παρακολουθούσε τους παίκτες στα κακοτράχαλα βουνά.

Οι ποδοσφαιριστές υπέφεραν, καθώς τότε πρωτογνώρισαν τις εξοντωτικές προπονήσεις, με το ατελείωτο τρέξιμο στα βουνά, τα βάρη και τις επίπονες ασκήσεις, πρωί – βράδυ.

Υπεύθυνος για την εκγύμναση ο παλιός πρωταθλητής στίβου, Βασίλης Παπαδημητρίου, ο οποίος τους έβγαζε το… λάδι.

Η προετοιμασία πραγματοποιήθηκε στα Τρία Πέντε Πηγάδια και έμεινε στην ιστορία ως η πιο σκληρή που είχε πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή σε ελληνική ομάδα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Κάποιοι από τους παλιούς εξέφρασαν τότε μια δυσφορία για αυτά που τράβηξαν, όμως, στην συνέχεια κατάλαβαν το πόσο σημαντική δουλειά είχε γίνει εκείνο το καλοκαίρι από τον Πολωνό.

Οι κόποι του καλοκαιριού έβγαιναν πλέον στο χορτάρι.

Ο Παναθηναϊκός μπορούσε να παίζει με άνεση ακόμα και… τρία ημίχρονα.

Σχεδόν σε όλα τα ματς είχε την πλήρη κυριαρχία.

Πήρε το νταμπλ με άνεση και την επόμενη σεζόν πραγματοποίησε ονειρεμένη πορεία στην Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Μάλιστα ίσως να είχε πάει και στον τελικό του Χέιζελ, αν ο ανεκδιήγητος διαιτητής Κάιζερ, δεν είχε ακυρώσει πεντακάθαρο γκολ του Ρότσα ως οφσάιντ από 25 μέτρα απόσταση στο 0-0 με την Λίβερπουλ.

Αν είχε μετρήσει αυτό το τέρμα, οι Πράσινοι θα είχαν προηγηθεί μέσα στο Άνφιλντ και κανείς δεν θα μπορούσε να προξοφλησει την συνέχεια.

Η ιαχή Γιάτσεκ- Γιάτσεκ από τον κόσμο που τον λάτρευε, δονούσε την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ, που γέμιζε ακόμα και σε ματς της πλάκας.

Ο Πολωνός μαζί με τον Φέρεντς Πούσκας, τον Στέφαν Μπόμπεκ και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, θεωρούνται οι πιο επιτυχημένοι προπονητές στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Την αξία του ο ίδιος την απέδειξε ξανά όταν οδήγησε την Λάρισα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα