Γκουιού: Τα 33’’ που άλλαξαν τη ζωή του! (videos)

Βράδυ Κυριακής (22/10) και η Μπαρτσελόνα δημιουργεί φάσεις, αλλά έχει «κολλήσει» στο μηδέν απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο του πρώην προπονητή της, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Όλα αυτά μέχρι και το 79’. Σε εκείνο το σημείο ο νυν τεχνικός των Μπλαουγκράνα, Τσάβι Ερνάντεθ αποφασίζει να περάσει στο ματς έναν 17χρονο στράικερ και «άγνωστο» στην πλειοψηφία του κόσμου, Μαρκ Γκουιού.

Ένα παιδί των ακαδημιών, ο οποίος είναι έτοιμος για το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

Και 33’’

μετά η ζωή του άλλαξε…

Το τελευταίο (χρονικά) ταλέντο της «La Masia»

Με τα οικονομικά προβλήματα να ταλανίζουν τους Καταλανούς ο σύλλογος έχει στραφεί και πάλι στη συνταγή της επιτυχίας του, που τον έφερε στην κορυφή του κόσμου και τη δημιουργία μιας εκ των καλύτερων ομάδων στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Την περίφημη «La Masia»!

Οι ακαδημίες της φημίζονται για την παραγωγή σπουδαίων ποδοσφαιριστών, με μεγαλύτερη εκείνη της γενιάς (μεταξύ άλλων) των Τσάβι-Ινιέστα-Πικέ-Φάμπρεγας και φυσικά του Μέσι.

Όμως τα τελευταία χρόνια και πριν την επιστροφή του Τζουάν Λαπόρτα στον προεδρικό θώκο, η Μπαρτσελόνα είχε σταματήσει να επενδύει στα «δικά» της παιδιά και σκορπούσε ασυστόλως λεφτά, με αγορές που της πρόσφεραν από ελάχιστα ως και τίποτα (λέγε με Κοουτίνιο για παράδειγμα)…

Πλέον αυτό έχει διαφοροποιηθεί και ήδη η νέα γενιά των… περσινών Γκάβι-Μπαλντέ και των… φετινών Λαμίν Γιαμάλ-Φερμίν Λόπεθ «κλέβουν τις εντυπώσεις».

Οι τέσσερις τους έχουν πάρει τις ευκαιρίες τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του τεχνικού τους, που τους πιστεύει και υπολογίζει πολλά πάνω τους.

Το ίδιο ισχύει και με τον Γκουιού, το τελευταίο ταλέντο της «La Masia» που «έλαμψε» αμέσως.

«Ο Μαρκ είναι παιδί από την ακαδημία και έκανε τη διαφορά. Είμαι χαρούμενος για αυτόν και με τους τρεις βαθμούς, που είναι πολύ σημαντικοί. Τον σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή γιατί είναι σκόρερ, έχει μια σπίθα και προσωπικά μου αρέσει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κοιτάξω τι έχουμε στο «σπίτι» μας.

Το εντελώς αντίθετο. Θέλω να τους δώσω την αυτοπεποίθηση που μου δόθηκε στα 17, 18 μου», σημείωσε ο Τσάβι αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με την Μπιλμπάο για τον πρωταγωνιστή του ματς.

Έπειτα στάθηκε στην… σπίθα της νέας γενιάς των ακαδημιών!

«Αυτό που με εκπλήσσει με αυτή τη γενιά είναι ότι δεν φοβούνται. Ίσως ήταν διαφορετικά στην εποχή μου. Έχουν αυτή την… σπίθα. Με κοιτούν με ένα πρόσωπο που λέει: «Βάλε με, θα σου δείξω ότι θα πάμε καλά». Όταν τους βάζουμε, είναι έτοιμοι, δείχνουν χαρακτήρα και γενναιότητα.

Το είδα στους Γκάβι, Μπαλντέ, Φερμίν Γιαμάλ και το είδα στον Μαρκ. Δεν υπήρχε φόβος στο πρόσωπό του. Του είπα ότι θα είχε μια ευκαιρία. Έχει μια ευκαιρία και την πήρε. Ένιωσα ότι ήταν έτοιμος. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Μαρκ, είναι ένα καλό παιδί που δουλεύει σκληρά.

Το να σκοράρει με τις πρώτες του επαφές είναι εξαιρετικό. Τον έδωσα συγχαρητήρια μόλις τώρα και μπορείτε να φανταστείτε πώς νιώθει. Είναι ίσως η καλύτερη μέρα της ζωής του».

Ντεμπούτο σαν ταινία

Το ρολόι δείχνει 79:09 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης. Ο Φέλιξ παίρνει την μπάλα λίγο πάνω από τη μεσαία γραμμή και με εξαιρετική κάθετη πάσα βρίσκει στον χώρο τον Γκουιού.

Εκείνος παρά τα 17 του χρόνια δε… λυγίζει από το βάρος της στιγμής και φέρνει την μπάλα στο δεξί του πόδι μέσα στην περιοχή, έχοντας απέναντί του τον Σιμόν. Και με ένα εξαιρετικό τελείωμα κάνει πραγματικότητα το κάθε όνειρο ενός παιδιού στην ηλικία του! Βάζει γκολ με τη φανέλα της ομάδας που αγαπάει και υπηρετεί από το 2013, όντας μέλος των ακαδημιών της, σκοράροντας το νικητήριο γκολ στο 1-0 της Μπαρτσελόνα επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

«Δεν το πιστεύω αυτό που έγινε! Απολαμβάνω την στιγμή. Δεν το φανταζόμουν αυτό. Δούλευα όλη μου τη ζωή για αυτό, εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία και… δε θα κοιμηθώ απόψε (σ.σ. χτες).

Το έχω ονειρευτεί πολλές φορές, σχεδόν κάθε βράδυ. Είμαι τόσο περήφανος. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, δεν είχα την ευκαιρία να το σκεφτώ. Ήταν διαίσθηση», σημείωσε ο 17χρονος, ο οποίος έγινε ο νεαρότερος που σκοράρει στο ντεμπούτο του με τους Καταλανούς στη La Liga και τη ζωή του να αλλάζει σε 33’’.

Γιατί ακόμη και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα αρκούν στο ποδόσφαιρο για να διαφοροποιήσουν τη ζωή κάποιου και να τον κάνουν παγκοσμίως γνωστό…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκουιού, 33’’,gkouiou, 33’’