Η αναγέννηση του ιταλικού μπάσκετ

Η αναγέννηση του ιταλικού μπάσκετageorgiΠαρ, 01/29/2021 - 20:04

Από την δεκαετία του ’80, αλλά και ολόκληρη την δεκαετία του ΄90 το ιταλικό μπάσκετ γνώρισε μεγάλες πιένες. Ομάδες, όπως η Ολίμπια Μιλάνο, η Μπενετόν κι οι δύο της Μπολόνια, είχαν φτάσει σε σημείο να αποτελούν ταυτόσημες έννοιες με την ποιότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Πέρα από τους κορυφαίους Ιταλούς που έπαιξαν όπως ο Μενεγκίν, ο Εσπόζιτο, ο Μαρτζοράτι κι ο Ρίβα από το πρωτάθλημά τους πέρασαν και μερικοί εκ των κορυφαίων Αμερικάνων που πάτησαν ποτέ στην γηραιά Ήπειρο. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Τζόε Μπάρι Κάρολ

που από το νούμερο ένα του ντραφτ στο ΝΒΑ βρέθηκε απευθείας στο Μιλάνο, μέχρι τον
Μπομπ Μάκαντου που είναι πλέον μέλος του Hall of Fame.

Ακόμα και Ευρωπαίοι που το άστρο τους άρχιζε να λάμπει από νωρίς ως πρώτο πόλο έλξης στην καριέρα τους γνώρισαν το ιταλικό μπάσκετ. Είναι αξέχαστη η μεταγραφή του Ντίνο Ράτζα στην Μεσατζέρο, ή αυτή του μεγάλου Τόνι Κούκοτς στην Μπενετόν.

Εδώ και μερικά χρόνια και μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, το ιταλικό μπάσκετ έχει αρχίσει να συνέρχεται. Έχει πλέον ομάδα που στην Ευρωλίγκα είναι του πάνω ραφιού (Αρμάνι Μιλάνο), ενώ ξεκίνησε και πάλι να προσεγγίζει μεγάλα και τρανταχτά ονόματα από όλο τον κόσμο.

Στην ιταλική λίγκα μετέχουν 15 ομάδες και τα τελευταία χρόνια τα παιχνίδια της παρουσιάζουν ιδιαίτερο αγωνιστικό ενδιαφέρον. Λαμβάνουν μέρος μερικές από τις πλέον ιστορικές ομάδες στην Ευρώπη όπως η Αρμάνι Μιλάνο (πρώην Ολίμπια) που είναι η μόνη εκπρόσωπος της λίγκας στην Ευρωλίγκα, ενώ επίσης μετέχουν η Βίρτους του Τζόρτζεβιτς και του Τεόντοσιτς που είναι εκ των φαβορί για το Eurocup και η Βενέτσια, η Καντού, η Φορτιτούντο που έχουν πίσω τους πλούσια ιστορία.

Σημαντικές προσωπικότητες της λίγκας:

Βίρτους: Τζόρτζεβιτς (προπονητής) Μπελινέλι, Τεόντοσιτς (παίκτες)

Αρμάνι: Μεσίνα (προπονητής), Ντατόμε, Ροντρίγκεζ, Ντιλέινι, Χάινς (παίκτες)

Βενέτσια: Μπράμος (παίκτης)

Βαρέζε: Σκόλα (παίκτης)

Πρώην «Έλληνες» της λίγκας:

Βίρτους: Τεόντοσιτς, Βινς Χάντερ,

Αρμάνι: Πάντερ, ΛεΝτέι, Χάινς, Μίτσοβ

Σάσαρι: Τζεντίλε

Βενέτσια: Μπράμος,

Φορτιτούντο: Χαπ,

Μπρίντιζι: Κρουμπάλι

Πέζαρο: Τζέραλντ Ρόμπινσον.

Ρετζιάνα: Τέιλορ, Σάτον, Έλεγκαρ, Μπλουμς

Τρέντο: Τζακόρεϊ Ουίλιαμς

Μπρέσια: Καλινόσκι

Τρεβίζο: Λόγκαν

ΙΤΑΛΙΑ - Ιταλία - ΜΠΑΣΚΕΤ Off Off navgouli Off Off ΜΠΑΣΚΕΤ ΙΤΑΛΙΑ Από την δεκαετία του ’80, αλλά και ολόκληρη την δεκαετία του ΄90 το ιταλικό μπάσκετ γνώρισε μεγάλες πιένες. Ομάδες, όπως η Ολίμπια Μιλάνο, η Μπενετόν κι οι δύο της Μπολόνια, είχαν φτάσει σε σημείο να αποτελούν ταυτόσημες έννοιες με την ποιότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Article publish on Παρ, 01/29/2021 - 20:04 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα