Η Γερμανία προετοιμάζεται για τη ζωή μετά την Μέρκελ

Μια επίσκεψη της τελευταίας στιγμής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μια επιθετική ομιλία κατά του Ντόναλντ Τραμπ στο Μόναχο, μια απροειδοποίητη επίσκεψη σε ένα εβραϊκό εστιατόριο σε μια ανατολική γερμανική πόλη που συγκλονίστηκε πρόσφατα από δεξιές βιαιότητες. Καλώς ήλθατε στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία της Άνγκελα Μέρκελ. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει...

Όπως σημειώνει το Politico, όποιος χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η Μέρκελ

μας τελείωσε, μετά από σχεδόν 14 χρόνια στην ηγεσία της Γερμανίας, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει την κουρασμένη εμφάνισή της στους φετινούς καρναβαλικούς εορτασμούς. Ούτε καν ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν προσποιείται πια. Αντί να απευθύνει το τελευταίο του μεγάλο όραμα στην «αγαπητή Ανγκέλα» ή να την συμπεριλάβει στην πρωτοβουλία του, αποφάσισε να ακολουθήσει μόνος του τον δρόμο του.

Η Μέρκελ, όταν παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της τον περασμένο Δεκέμβριο, έστειλε το μήνυμα ότι σκοπεύει να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας μέχρι το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2021. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβιώσει μέχρι τότε. Αυτή η πραγματικότητα έχει να κάνει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όμως περισσότερο, παρά με την κόπωση της Μέρκελ και τη νέα δυναμική εξουσίας στο κόμμα της.

Η απόφαση του SPD να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ως εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, άφησε το κεντροαριστερό κόμμα διχασμένο. Από τότε, το SPD έχει αγωνιστεί να αντιστρέψει μια ιστορική κατάρρευση της υποστήριξης προς αυτό και έχει βρεθεί πίσω από τους Πράσινους στις δημοσκοπήσεις. Με αρκετές σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στον ορίζοντα τους προσεχείς μήνες, οι χαράκτες πολιτικής στρατηγικής του Βερολίνου, προετοιμάζονται ήδη για το τι μέλλει γενέσθαι. Πολλοί, μάλιστα, προβλέπουν νέες γενικές εκλογές σύντομα.

Εάν το SPD έφευγε από την κυβέρνηση πριν από το τέλος της θητείας της, μια νέα προσφυγή στις κάλπες δεν θα ήταν τεχνικά απαραίτητη. Το CDU και το αδελφικό του βαυαρικό κόμμα CSU, θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν νέο συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ωστόσο, είναι απίθανο οι Πράσινοι, οι οποίοι σημειώνουν δημοσκοπική άνοδο, να ακολουθούσαν ένα τέτοιο σχέδιο όταν μια νέα εκλογική μάχη θα μ[μπορούσε να τους αποφέρει περισσότερες έδρες στη Μπούντεσταγκ.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα