Η ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’: Ο όρκος, ο θρόνος και όλο το διπλό τελετουργικό – Βασίλισσα η Καμίλα

Εβδομήντα χρόνια μετά τη στέψη της μητέρας του, Ελισάβετ Β’, το 1953, ο Κάρολος Γ’ -και μαζί του όλο το Ηνωμένο Βασίλειο- βιώνει σήμερα μια ιστορική ημέρα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Λονδίνο όπου το μεσημέρι, ώρα 1μμ Ελλάδας, ενώπιον 2.300 υψηλών προσκεκλημμένων, στέφεται σήμερα βασιλιάς μέσα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Η τελετή της στέψης θα είναι διπλή καθώς στο πλευρό του νέου μονάρχη, θα στεφθεί βασίλισσα η σύζυγός του, Καμίλα.

Επισήμως από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα που έχει

κηρυχθεί αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα θα κινηθεί στους ρυθμούς της ιστορικής και πολυδάπανης τελετής.

Η τελετή: Δύο ώρες γεμάτες συμβολισμού

Η τελετή πρόκειται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Θα προηγηθεί η βασιλική πομπή από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς το Αβαείο και θα ακολουθήσει η δεύτερη βασιλική πομπή, του εστεμμένου πλέον ζεύγους, από το Αβαείο πίσω στο Παλάτι.

Για την μικρή απόσταση των περίπου 2,5χλμ θα χρειαστούν κάθε φορά από 33 λεπτά.

Το πρόγραμμα της ημέρας λεπτό προς λεπτό (οι ώρες είναι σε ώρα Ελλάδας)

8 π.μ.- Ανοίγουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 π.μ.- Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11 π.μ. – Οι ιερείς και τα μέλη της χορωδίας παίρνουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45 π.μ. – Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στο Αβαείο.

Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλη απούσα είναι η δούκισσα του Sussex, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή, άλλωστε σήμερα 6 Μαΐου είναι τα γενέθλια του πρωτότοκου γιου της Μέγκαν και του Χάρι, Άρτσι.

Μεταξύ άλλων, εντός του ναού θα βρεθούν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.

11:45 π.μ.- Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει τη βασιλική πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 μ.μ.- Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 μ.μ. – Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο φτάνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 μ.μ. – Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του εισέρχονται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα ενδυθούν τους Πολιτειακούς (ή Κοινοβουλευτικούς) Μανδύες από πορφυρό βελούδο κατά την άφιξη. Ο Κάρολος θα φορέσει τον μανδύα που είχε φορέσει ο Γεώργιος ΣΤ’ το 1937 και η Καμίλα τον μανδύα της Ελισάβετ από το 1953.

2:00 μ.μ.– Ο Κάρολος στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Αμέσως, ηχούν σάλπιγγες ενώ στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ. – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 μ.μ. – Ο βασιλιάς και η βασίλισσα φτάνουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 μ.μ. – Ο βασιλιάς και η βασίλισσα μεταβαίνουν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 μ.μ. – Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις που δεν θα λάβουν χώρα μόνο στην περίπτωση που εκείνη την ώρα έχει καταιγίδα. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συνολικά, μαζί με τους Κάρολο και Καμίλα, υπολογίζεται ότι θα είναι δεκαπέντε άτομα.

Αναλυτικά όλο το τελετουργικό, η σημασία και οι συμβολισμοί

Το τελετουργικό της ημέρας προέρχεται από παραδόσεις χιλιετιών και βρίθει συμβολισμών. Παρόλα αυτά, ο νέος βασιλιάς έχει προβεί σε προσθαφαιρέσεις ώστε να αντιπροσωπεύεται καλύτερα η σύγχρονη πολυπολιτισμική Βρετανία.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει ζητήσει να ακουστεί ελληνορθόδοξη μουσική και να τονιστεί το στοιχείο της Κοινοπολιτείας.

Το κέντημα του παραπετάσματος που θα καλύψει τον Θρόνο της Στέψης αναπαριστά ένα δέντρο με 56 φύλλα, μέσα στα οποία έχουν κεντηθεί τα ονόματα των ισάριθμων χωρών της Κοινοπολιτείας, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.

Η Πομπή του Βασιλιά, ο σταυρός της Ουαλίας και τα τρία ξίφη

Το μεγαλοπρεπές τελετουργικό θα αρχίσει στις 10.20 ώρα Λονδίνου με την πρώτη από τις δύο στρατιωτικές πομπές της ημέρας. Στην “Πομπή του Βασιλιά” από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς τον ναό της στέψης ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα θα επιβαίνουν στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

Πρόκειται για τη νεότερη και πιο σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε στην Αυστραλία για τα 60χρονα της βασιλείας της Ελισάβετ Β’, η οποία την είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το 2014 για τα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Την άμαξα θα συνοδεύουν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη από το έφιππο σύνταγμα ιππικού του βασιλικού οίκου.

Στην κορυφή της πομπής θα βρίσκεται ο ασημένιος Σταυρός της Ουαλίας. Μέσα στον ροζ κρύσταλλο στη μέση του σταυρού έχουν τοποθετηθεί – σε σχήμα σταυρού – δύο μικροσκοπικά θραύσματα ξύλου από τον Τίμιο Σταυρό, που αποτελούν δώρο του Πάπα Φραγκίσκου στον Κάρολο για τη στέψη του.

Στην πομπή αυτή θα μεταφέρονται από απόστρατους στρατηγούς τα τρία ξίφη που συμβολίζουν τη βασιλική εξουσία, εκτός θήκης και με τη λεπίδα προς τα πάνω: το Ξίφος της Εγκόσμιας Δικαιοσύνης με τη μυτερή αιχμή, το Ξίφος της Πνευματικής Δικαιοσύνης με τη λοξώς μυτερή αιχμή και το Ξίφος του Ελέους ή Curtana με την αμβλυμένη αιχμή.

Η διαδρομή των 2,2 χιλιομέτρων υπολογίζεται πως θα καλυφθεί σε 33 λεπτά, έτσι ώστε επτά λεπτά πριν από την έναρξη της τελετής το βασιλικό ζεύγος να καταφθάσει στη Μεγάλη Δυτική Θύρα του Αβαείου του Γουέστμινστερ.

Είσοδος στον ναό: Με τον μανδύα του Γεώργιου ΣΤ’

Το βασιλικό ζεύγος θα υποδεχθούν στο Αβαείο ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, που όπως συνέβη με τους προκατόχους του από το 1066 και μετά θα χοροστατήσει της Θείας Λειτουργίας της στέψης, καθώς και ο Επίσκοπος του Μπαθ και Γουέλς και ο Επίσκοπος του Ντάραμ.

Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα ενδυθούν τους Πολιτειακούς (ή Κοινοβουλευτικούς) Μανδύες από πορφυρό βελούδο κατά την άφιξη. Ο Κάρολος θα φορέσει τον μανδύα που είχε φορέσει ο Γεώργιος ΣΤ’ το 1937 και η Καμίλα τον μανδύα της Ελισάβετ από το 1953.

Στην αρχή της πομπής από την είσοδο του ναού μέχρι το “Θέατρο της Στέψης” μπροστά από την Αγία Τράπεζα θα βρίσκονται επιλεγμένες προσωπικότητες του βρετανικού δημόσιου βίου που θα μεταφέρουν τα πολλά σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Τα σύμβολα αυτά θα αφεθούν στην Αγία Τράπεζα μέχρι τη χρήση τους στο χρισμό και τη στέψη του βασιλικού ζεύγους. Μεταξύ των προσωπικοτήτων αυτών περιλαμβάνονται, για πρώτη φορά, γυναίκες από κοινότητες μαύρων του Ην. Βασιλείου.

Σε μία σημαντική τροποποίηση του τελετουργικού, στην πομπή εισόδου στο Αβαείο θα συμμετάσχουν επίσης ηγέτες και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών, συγκεκριμένα του ισλάμ, του ινδουϊσμού, του σιχισμού, του ιουδαϊσμού, του βουδισμού, της πίστης Μπαχάι, του ζωροαστρισμού και του τζαϊνισμού.

Θα ακολουθήσουν οι “οικουμενικοί ηγέτες” εκπρόσωποι των χριστιανικών δογμάτων.

Πίσω τους θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι και οι σημαίες των 15 χωρών της Κοινοπολιτείας στις οποίες ο μονάρχης είναι κεφαλή κράτους. Τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου μπροστά από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τη σύζυγό του θα κρατά ο 19χρονος δόκιμος αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας Έλιοτ Τάισον-Λι.

Το βασιλικό ζεύγος θα συνοδεύουν τέσσερις εκπρόσωποι της αριστοκρατίας που είναι κάτοχοι κληρονομικών τίτλων σε καθένα από τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και θα κρατούν λάβαρα με τα σύμβολα αυτών των εθνών (τρία λιοντάρια, κόκκινο λέοντα, ιρλανδική άρπα, πριγκιπάτο της Ουαλίας).

Το βασιλικό λάβαρο θα μεταφέρει εντός του ναού ο κτηματίας Φράνσις Ντιμόκ, εκπρόσωπος της 34ης γενιάς της οικογένειάς του η οποία κατέχει το ρόλο του “Υπερασπιστή του Βασιλιά” από το 1066. Ιστορικά ο ρόλος προέβλεπε είσοδο του έφιππου Υπερασπιστή στην αίθουσα του επίσημου δείπνου της στέψης για να προκαλέσει όποιον θα αμφισβητούσε το δικαίωμα του νέου μονάρχη στο θρόνο.

Συνοδοί επί τιμή του βασιλικού ζεύγους θα είναι οκτώ αγόρια ηλικίας 9-13 ετών (page boys). Ξεχωρίσει ασφαλώς ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πρίγκιπας Τζορτζ, που είναι εννέα ετών.

Πρόσθετο στοιχείο στην τελετή στέψης του Καρόλου θα είναι ο χαιρετισμός που θα του απευθύνει κατά την είσοδο ένας νεαρός χορωδός, ο 14χρονος Σάμιουελ Στράχαν, με τον βασιλιά να του απαντά “δεν ήρθα εδώ να υπηρετηθώ, αλλά να υπηρετήσω”. Πρόκειται για κίνηση αναγνώρισης του ρόλου της νεολαίας στην κοινωνία.

Έπειτα από μια στιγμή σιωπηρής προσευχής του ζεύγους κλίνοντες την κεφαλή μπροστά από τους τελετουργικούς θρόνους, που είχαν κατασκευαστεί για τη στέψη του 1953, έπεται ο χαιρετισμός και η εισαγωγή στην τελετή από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι.

Αυτό το εισαγωγικό σκέλος κλείνει με την προσευχή “Κύριε ελέησον” που θα ακουστεί στα ουαλικά.

Η Αναγνώριση: Ο “αδιαμφισβήτητος βασιλιάς”

Το πρώτο στάδιο της λειτουργίας της στέψης αφορά την αναγνώριση στο πρόσωπο του Καρόλου του νέου μονάρχη.

Ο Σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι, στραμμένος προς τη βόρεια πλευρά του ναού, προς την Αγία Τράπεζα, θα “παρουσιάσει” τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον “αδιαμφισβήτητο βασιλιά” και θα ζητήσει την υποβολή δήλωσης αφοσίωσης και υπηρεσίας στο πρόσωπό του. Το εκκλησίασμα θα απαντήσει αναφωνώντας “ο Θεός σώζοι τον βασιλιά Κάρολο”. Αυτό θα επαναληφθεί ακόμα τρεις φορές, μία για καθεμία πλευρά του ναού.

Αμέσως μετά, εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας θα επιδώσει στον Κάρολο τη νέα κόκκινη δερματόδετη Βίβλο που έχει τυπωθεί για την τελετή, με τα πάγια λόγια “ιδού η Σοφία, ιδού ο βασιλικός Νόμος, ιδού οι ζωντανοί Χρισμοί του Θεού”.

Ο Όρκος: Νομική υποχρέωση του μονάρχη

Το δεύτερο σκέλος της τελετής αφορά τον Όρκο που παίρνει ο νέος μονάρχης. Παραμένοντας κοντά στο θρόνο ο Κάρολος θα ακουμπήσει το χέρι του στη Βίβλο.

Ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί να κυβερνά το λαό κάθε έθνους του οποίου ηγείται με βάση τους νόμους και τα ήθη του καθενός και με έλεος, να υπερασπίζεται τη θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Πριν τη λήψη του όρκου, ωστόσο, ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος θα πει πως η Εκκλησία του, πιστή στο Ιερό Ευαγγέλιο, “θα επιδιώκει να καλλιεργεί ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι όλων των θρησκειών και πίστεων θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι”. Πρόκειται για μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση από την πλευρά του Κάρολου προς την αναγνώριση των νέων δεδομένων της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας, όπου για πρώτη φορά, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, όσοι δηλώνουν χριστιανοί είναι λιγότεροι από το 50% του πληθυσμού.

Στη συνέχεια ο Κάρολος θα υπογράψει τον Όρκο, κάτι που συνιστά νομική υποχρέωση του μονάρχη από το 1688.

Όπως είχε προβλεφθεί, ο βασιλιάς Κάρολος θα δώσει στη συνέχεια με ανάγνωση ειδικής για την περίσταση προσευχής τη δέσμευση ότι θα είναι βασιλιάς “όλων των τέκνων (Του Κυρίου), κάθε θρησκείας και πεποίθησης”. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας που ο μονάρχης θα αρθρώσει δυνατά μία προσωπική προσευχή.

Θα ακολουθήσουν ύμνος και προσευχή, για να πάρει το λόγο από τον άμβωνα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Θα αναγνώσει απόσπασμα από την “Προς Κολοσσαείς” επιστολή του Απόστολου Παύλου.

Μία γυναίκα κληρικός, η Επίσκοπος Λονδίνου και Ηγουμένη των Βασιλικών Παρεκκλησίων ντέιμ Σάρα Μαλάλι, έχει επιλεγεί για να αναγνώσει στη συνέχεια εδάφιο από το Ευαγγέλιο. Θα ακολουθήσει το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι, κάτι που με ελάχιστες εξαιρέσεις περιλαμβανόταν στις τελετές στέψεις των τελευταίων εννιάμισι αιώνων.

Η σκυτάλη για το επόμενο στάδιο της τελετής θα δοθεί με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος για πρώτη φορά και στις τέσσερις παραδοσιακές γλώσσες των ισάριθμων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου: την αγγλική, την ουαλική, τη σκωτική γαελική και την ιρλανδική γαελική.

Τη στιγμή αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι θα λάβει από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ Χοσάμ Ναούμ το Άγιο Μύρο με το οποίο θα χριστεί ο βασιλιάς.

Το Χρίσμα: Η πιο ιερή στιγμή της τελετής

Το μύρο καθαγιάστηκε στις 3 Μαρτίου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και τον Σεβασμιώτατο Χοσάμ Ναούμ στο Ναό της Αναστάσεως. Το λάδι για το μύρο προέρχεται από δύο ελαιόδενδρα στο Όρος των Ελαιών.

Ο Κάρολος θα μετακινηθεί προς τον ιστορικό Θρόνο (Καθέδρα) της Στέψης, που θα βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την Αγία Τράπεζα.

Η καρέκλα αυτή από ξύλο βαλτικής δρυός είναι το αρχαιότερο έπιπλο στη χώρα που χρησιμοποιείται ακόμα για τον αρχικό του σκοπό. Κατασκευάστηκε το 1300 κατ’ εντολή του βασιλιά Εδουάρδου Α’ για να περικλείει στη βάση του τη Λίθο του Πεπρωμένου.

Πρόκειται για μία παραλληλόγραμμη πέτρα από ψαμμόλιθο βάρους 125 κιλών που αποτελεί σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας.

Ο Θρόνος της Στέψης, ύψους δύο μέτρων, έχει υποστεί σημαντικές φθορές στο πέρασμα των αιώνων.

Η στιγμή του χρίσματος είναι η πιο ιερή, καθώς κατά την παράδοση φέρνει τον μονάρχη σε επαφή με τον Θεό. Ως εκ τούτου, όπως πάντοτε συνέβαινε, η στιγμή αυτή θα συντελεστεί προστατευμένη από τα βλέμματα του εκκλησιάσματος και στην προκειμένη περίπτωση των φωτογραφικών και τηλεοπτικών φακών.

Για τον λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί ένα εντυπωσιακό παραπέτασμα, το κέντημα του οποίου αναπαριστά ένα δέντρο με 56 φύλλα, μέσα στα οποία έχουν κεντηθεί τα ονόματα των ισάριθμων χωρών της Κοινοπολιτείας.

Το παραπέτασμα θα καλύψει το Θρόνο της Στέψης και θα είναι ανοιχτό μόνο προς την πλευρά της Αγίας Τράπεζας. Από αυτήν την πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι θα αλείψει με δύο δάχτυλα το Άγιο Μύρο στα χέρια, στο στήθος και στο κεφάλι του Καρόλου.

Το μύρο θα είναι τοποθετημένο σε χρυσό δοχείο ύψους 21 εκατοστών σε σχήμα αετού με απλωμένα φτερά, γνωστό ως Ampulla. Το κεφάλι του αετού ξεβιδώνει για να γεμίσει το δοχείο και το μύρο χύνεται από μικρές τρύπες που έχει το ράμφος στη Λαβίδα (Κουτάλι) της Στέψης, όπου βουτά τα δάχτυλά του ο Αρχιεπίσκοπος.

Όπως σχεδόν όλα τα βασιλικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται στη στέψη, έτσι και η σημερινή Ampulla κατασκευάστηκε με την Αποκατάσταση της μοναρχίας στη Βρετανία το 1660 με τον Κάρολο Β’.

Τα αρχαιότερα σύμβολα είχαν καταστραφεί από τον Όλιβερ Κρόμγουελ το 1649, μετά από τον αποκεφαλισμό του Καρόλου Α’ και την 11ετή κατάλυση της μοναρχίας, ως αποτέλεσμα των εμφυλίων πολέμων μεταξύ Βασιλικών και Κοινοβουλευτικών.

Το μοναδικό από τα σύμβολα που διασώθηκε είναι το Κουτάλι. Το σημερινό θεωρείται πως είναι το αυθεντικό του 12ου αιώνα, το οποίο έσωσε αγοράζοντάς το ο αυλικός του Καρόλου Α’ Κλέμεντ Κίνερσλι, ο οποίος έπειτα το επέστρεψε στον Κάρολο Β’.

Το μήκους 26,7 εκατοστών κουτάλι είναι από επιχρυσωμένο ασήμι και έχει τέσσερα μαργαριτάρια στη λαβή.

Στη συνέχεια ο Κάρολος θα κατευθυνθεί στην Αγία Τράπεζα, θα γονατίσει στο υποπόδιο και θα δεχθεί την ευλογία του Αρχιεπισκόπου.

Θα ακολουθήσει η ένδυση του βασιλιά με το λευκό “Κολόβιο”, έναν αμάνικο λευκό λινό χιτώνα που συμβολίζει την αγνότητα και τη σεμνότητα έναντι Του Κυρίου. Από πάνω θα φορέσει τον “Υπερχιτώνα” από χρυσό μετάξι, ένδυμα που έλκει την καταβολή του από το Βυζάντιο και τη ζώνη του.

Η Στέψη και το ελληνικό χρώμα – φόρος τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Φίλιππου

Πριν την κορύφωση της τελετής με τη στέψη του βασιλιά θα προηγηθεί η παρουσίαση των συμβόλων της βασιλικής εξουσίας, τα οποία θα έχουν από την αρχή τοποθετηθεί στην Αγία Τράπεζα.

Η προσφορά των συμβόλων αυτών θα γίνει από επιλεγμένα μέλη της Βουλής των Λόρδων και ανώτερους Αγγλικανούς επισκόπους. Μεταξύ των πρώτων συγκαταλέγονται λόρδοι από την κοινότητα των μουσουλμάνων, των ινδουϊστών, των σιχ, καθώς και η βαρόνη Μέρον εκ μέρους της εβραϊκής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αρχή θα γίνει με τα Σπιρούνια, σύμβολο των αξιών της ιπποσύνης, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη στέψη από τον Ριχάρδο Α’ τον Λεοντόκαρδο το 1189. Έπεται η λεγόμενη Ανταλλαγή των Ξιφών.

Στο σημείο αυτό το επταμελές “Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών” – “Byzantine Chant Ensemble” υπό τον Δρ Αλέξανδρο Λίγκα θα ψάλλει στα ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο από τους Ψαλμούς του Δαυίδ της Παλαιάς Διαθήκης, μια προσευχή για να ευλογεί ο Θεός τον βασιλιά Σολομώντα.

Ως φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να συμπεριληφθεί στην τελετή ελληνορθόδοξη μουσική.

Το σύνολο των επτά Ελλήνων ιεροψαλτών από τη Βρετανία και την Ελλάδα θα διευθύνει ο ιδρυτής του συνόλου Δρ Λίγκας, μεταξύ άλλων επίτιμος καθηγητής μουσικής στο UCL, ερευνητής στο Κέμπριτζ και αναγορευθείς Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος το 2018 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Υπό τους ήχους της βυζαντινής ψαλμωδίας το Κεκοσμημένο Ξίφος (Ξίφος της Προσφοράς), με την περίτεχνη επιχρυσωμένη ασημένια λεπίδα και τα πολλά πετράδια στη λαβή και στη θήκη, θα τοποθετηθεί στο δεξί χέρι του βασιλιά με την “εντολή” από τον Αρχιεπίσκοπο να χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση του καλού και την τιμωρία του κακού.

Στη συνέχεια της τελετής ο βασιλιάς θα παραδώσει πίσω στο ιερατείο το βαρύτιμο ξίφος έναντι συμβολικής πληρωμής, που συνήθιζε να ήταν 100 σελίνια. Το ξίφος αντιπροσωπεύει στην τελετή τα υπόλοιπα βασιλικά ξίφη.

Σημειώνεται ότι στην αρχική πομπή από την είσοδο του Αβαείου, το Ξίφος της Προσφοράς θα μεταφέρει η κελευστής της 845 Μοίρας Αεροπορίας του Βασιλικού Ναυτικού Έιμι Τέιλορ. Είναι η πρώτη φορά που θα εκπροσωπούνται γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων στην τελετή. Η 845 Μοίρα είναι η μονάδα όπου είχε εκπαιδευτεί ως πιλότος ο νέος βασιλιάς.

Ακολουθεί η παρουσίαση δύο βραχιολιών, γνωστών ως Armills. Πρόκειται για σύμβολα ειλικρίνειας και σοφίας, αλλά και του δεσμού του βασιλιά με το λαό. Είναι από χρυσό και σμάλτο με βελούδινη εσωτερική επένδυση.

Μετά ο βασιλιάς θα φορέσει τον Βασιλικό ή Αυτοκρατορικό Μανδύα του 1821, καθώς και το Βασιλικό Επιτραχήλιο, το οποίο φέρει εικόνες από κλάδους φοινίκων.

Στη συνέχεια είναι η σειρά των πιο γνωστών και σημαντικών συμβόλων. Η Σφαίρα του Μονάρχη παραδίδεται στο δεξί χέρι του βασιλιά.

Η κούφια χρυσή σφαίρα με διάμετρο 16,5 εκατοστών και βάρος 453 γραμμαρίων συμβολίζει την παγκόσμια και χριστιανική εξουσία του μονάρχη, αναπαριστώντας την υφήλιο στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ένας σταυρός. Η Σφαίρα μένει για λίγο στο χέρι του βασιλιά, πριν επιστραφεί στην Αγία Τράπεζα.

Μετά θα παρουσιαστεί στον Κάρολο το δαχτυλίδι του μονάρχη, που αποκαλείται και δαχτυλίδι “του γάμου της Βρετανίας”, καθώς συμβολίζει το δεσμό του μονάρχη με την Εκκλησία και το λαό.

Αποτελείται από ένα μεγάλο ζαφείρι πάνω στο οποίο σχηματίζεται ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου από ρουμπίνια. Τα πετράδια αυτά περικλείονται από 14 διαμάντια.

Είναι το ίδιο δαχτυλίδι που χρησιμοποιείται στις τελετές στέψης από τον Γουλιέλμο Δ’ και μετά, το 1831.

Το δαχτυλίδι θα επιστραφεί στην Αγία Τράπεζα και στο δεξί του χέρι ο Κάρολος θα φορέσει το Γάντι της Στέψης.

Αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι των εκκλησιών Σκωτίας και Ουαλίας θα δώσουν στον βασιλιά το Σκήπτρο με τον Σταυρό και το Σκήπτρο με το Περιστέρι (γνωστό και ως Ράβδος Ισότητας και Ελέους). Θα τα κρατήσει με το δεξί και αριστερό χέρι αντίστοιχα.

Το Σκήπτρο συμβολίζει την εγκόσμια εξουσία του μονάρχη και σχετίζεται με την καλή και συνετή διακυβέρνηση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Σκήπτρου είναι το διαμάντι Cullinan I, το μεγαλύτερο κομμένο διαμάντι του κόσμου, βάρους 530,2 καρατίων.

Το δεύτερο Σκήπτρο ή Ράβδος συμβολίζει την πνευματική εξουσία του βασιλιά, με το περιστέρι από σμάλτο στην κορυφή, με απλωμένα τα φτερά, να αντιπροσωπεύει το Άγιο Πνεύμα.

Η κορύφωση έρχεται με τη στέψη από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι, που αφήνει το βαρύτατο και βαρύτιμο Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη προσευχόμενος για τη φώτισή του από τον Κύριο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφωνεί μετά “ο Θεός σώζοι τον βασιλιά” και το εκκλησίασμα το επαναλαμβάνει.

Οι σάλπιγγες και οι καμπάνες του Αβαείου θα ηχήσουν χαρμόσυνα επί δύο λεπτά και θα ακολουθήσουν 62 κανονιοβολισμοί από τον Πύργο του Λονδίνου, έξι από το Horse Guards Parade και από διάφορα άλλα σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τη Βερμούδα και πολεμικά πλοία εν πλω.

Το σημερινό Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου κατασκευάστηκε επίσης για τη στέψη του 1661, με τον Κάρολο Β’ να ζητά ένα στα πρότυπα εκείνου του Εδουάρδου του Εξομολογητή από τα μέσα του 11ου αιώνα.

Ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστών και περιέχει 444 πολύτιμα πετράδια: ρουμπίνια, ζαφείρια, αμέθυστους, τοπάζια, γρανάτες και τουρμολίνους. Στη βάση του έχει μία λωρίδα από ερμίνα, που εξοργίζει τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Μετά τη στέψη θα γίνει η ευλογία από τους ηγέτες των χριστιανικών δογμάτων στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας.

Η Ενθρόνιση: “Στάσου σταθερός, κρατήσου γερά”

Ακολούθως με τη φράση “στάσου σταθερός, κρατήσου γερά” ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι θα ενθρονίσει και επισήμως τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Αυτή τη φορά ο Κάρολος θα καθίσει στον επίσημο Θρόνο. Πρόκειται για το θρόνο που είχε κατασκευαστεί για την ενθρόνιση του παππού του Γεωργίου ΣΤ’ το 1937. Στον δεύτερο αντίστοιχο θρόνο, που τότε είχε καθίσει η βασίλισσα Ελισάβετ η βασιλομήτωρ, θα ενθρονιστεί αργότερα στην τελετή και η Καμίλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα προχωρήσει μετά στην πρώτη δήλωση πίστης προς το νέο μονάρχη, εκ μέρους της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Παραδοσιακά θα ακολουθούσε αντίστοιχη δήλωση πίστης από δούκες και λόρδους, όμως σε αυτή την εκσυγχρονισμένη τελετή, δήλωση πίστης στο νέο βασιλιά θα υποβάλει μόνο ο διάδοχος, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ.

Γονατίζοντας θα βάλει τα χέρια του ανάμεσα στα χέρια του πατέρα του δεσμευόμενος να γίνει ο έμπιστος υπερασπιστής του.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει επίσημος ρόλος στην τελετή για τους Δούκες του Σάσεξ και του Γιορκ, Χάρι και Άντριου αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά, όρκος πίστης του λαού

Σε μια προσθήκη που έχει συζητηθεί πολύ στη Βρετανία, τον όρκο πίστης των αριστοκρατών στον βασιλιά θα αντικαταστήσει για πρώτη φορά ο όρκος πίστης του λαού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι θα καλέσει όσους παρίστανται στο Αβαείο και όσους θα παρακολουθούν ανά το Ηνωμένο Βασίλειο από τις τηλεοράσεις τους να αναφωνήσουν: “Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά Κάρολο. Ζήτω ο βασιλιάς Κάρολος. Είθε ο βασιλιάς να ζήσει για πάντα”.

Η Στέψη και η Ενθρόνιση της βασίλισσας Καμίλα και ο ύμνος του Άντριου Λόιντ Βέμπερ

Με πολύ πιο λιτό και συνοπτικό τελετουργικό θα ακολουθήσει το χρίσμα στην Καμίλα, η οποία και στην τελετή θα αποκληθεί “βασίλισσα”, όπως το Παλάτι έχει πει ότι θα αποκαλείται στο εξής.

Το Άγιο Μύρο θα αλειφθεί μόνο στο μέτωπό της. Έπειτα θα της παρουσιαστεί το δαχτυλίδι της συζύγου των βασιλέων από ρουμπίνι και χρυσό και θα ακολουθήσει η στέψη.

Η βασίλισσα Καμίλα επέλεξε για πρώτη φορά από τον 18ο αιώνα να μη ζητήσει την κατασκευή νέου στέμματος για τη βασιλική σύζυγο. Θα φορέσει το ελαφρώς τροποποιημένο στέμμα της βασίλισσας Μαρίας από το 1911, προγιαγιάς του Καρόλου.Το στέμμα της Καμίλα.

Τη στέψη θα ακολουθήσει η επίδοση στην Καμίλα του Σκήπτρου με Σταύρο της βασιλικής συζύγου και της αντίστοιχης Ράβδου της Ισότητας και του Ελέους.

Το τελετουργικό θα συνεχιστεί με την ενθρόνιση της βασίλισσας και τον Ύμνο της Στέψης που έχει συνθέσει για την περίσταση ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, καλώντας σε “χαρμόσυνο θόρυβο” σύμφωνα με τους στίχους του 98ου Ψαλμού.

Ο Ύμνος είναι μία από τις 12 νέες συνθέσεις που ανέθεσε σε Βρετανούς μουσικούς ο Κάρολος. Έξι ορχηστρικά κομμάτια θα ακουστούν πριν από την τελετή, έξι συνθέσεις για χορωδία κατά τη διάρκεια και κατά την αναχώρηση του ζεύγους θα παιχτεί η νέα σύνθεση για εκκλησιαστικό όργανο.

Μετά από τον Ύμνο της Στέψης θα λάβουν χώρα οι προσευχές, το “Πάτερ Ημών” να ψάλλεται από τον καθέναν από τους προσκεκλημένους στη γλώσσα του, Θεία Κοινωνία για το βασιλικό ζεύγος, εκκλησιαστικοί ύμνοι και ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν η δίωρη τελετή ολοκληρωθεί στις 3μμ, ώρα Ελλάδας.

Ο νέος βασιλιάς θα εισέλθει στη συνέχεια στο Παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου όπου θα αλλάξει το βαρύ Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου με το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα βάρους 1,06 κιλών, το οποίο φορούσε η βασίλισσα Ελισάβετ κάθε χρόνο στα εγκαίνια του κοινοβουλίου.

Το στέμμα αυτό κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ’ και φέρει 2.868 πολύτιμους λίθους. Μεταξύ αυτών το δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι του κόσμου, το Cullinan II, των 317,4 καρατίων.

Το βασιλικό ζεύγος θα αλλάξει επίσης μανδύες, φορώντας νέους βασιλικούς Μανδύες από μωβ μεταξωτό βελούδο.

Αναχώρηση και Πομπή της Στέψης

Σε μία άνευ προηγούμενου κίνηση, αναχωρώντας από το Αβαείο ο βασιλιάς Κάρολος θα δεχθεί χαιρετισμό από τους ηγέτες και εκπροσώπους πέντε διαφορετικών θρησκευμάτων (ιουδαϊσμού, ινδουισμού, σιχισμού, ισλάμ, βουδισμού).

Στη συνέχεια θα χαιρετίσει τους Γενικούς Κυβερνήτες των χωρών της Κοινοπολιτείας των οποίων θα έχει και τυπικά πλέον γίνει κεφαλή του κράτους και με τη βασίλισσα Καμίλα θα επιβιβαστούν για τη δεύτερη πομπή της ημέρας στην ιστορική Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα.

Η άμαξα θα ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή έως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά συνοδευόμενη πλέον από τουλάχιστον 4.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής.

Η πομπή αναμένεται να είναι πιο μεγαλοπρεπής ενώ λόγω των τεσσάρων τόνων που ζυγίζει η 261 ετών άμαξας, θα κινείται μόνο σε ρυθμό περιπάτου.

Φτάνοντας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το ζεύγος θα λάβει βασιλικό χαιρετισμό από τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που θα έχουν συμμετάσχει στο τελετουργικό και λίγο αργότερα τα ενεργά μελη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι των ανακτόρων για να χαιρετίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος και για να παρακολουθήσουν εξάλεπτη επίδειξη περίπου 60 μαχητικών αεροσκαφών, που όπως συνηθίζεται θα κορυφωθεί με υπερπτήσεις των εντυπωσιακών Red Arrows.

Πηγή: THE TOC

Keywords
διπλο, ορκος, εν πλω, ελλαδα, victoria, υπουργοι, δουκισσα, μαΐου, γιου, άφιξη, συνταγμα, ροζ, σταυροι, τραπεζες, νέα, απογραφη, προσφορες, βουλη, σιχ, ucl, περιστερι, horse, σημαίνει, μωβ, red, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, θεατρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Ελιζαμπεθ Τειλορ, βασιλικος γαμος, απογραφη 2011, κυπρος, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, δουκισσα νομικου, Ημέρα της μητέρας, Τελετή Έναρξης, τραπεζα κυπρου, νεος παπας, βασιλισσα ελισαβετ, κοινωνια, εθνικος υμνος, δυνατα, αιχμη, αυστραλια, βυζαντιο, γυναικα, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ιερουσαλημ, λονδινο, με το δεξι, μουσικη, μωβ, ξυλο, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σημαιες, σημερινη, σφαιρα, υμνοι, υψος, ωρα, ucl, αβαειο, αγιου πνευματος, ασημενια, ελεος, εξαιρεσεις, αμαξα, αρπα, ασημι, άφιξη, βορεια, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γιβραλταρ, γιου, γλωσσα, γουιλιαμ, δαυιδ, δαχτυλα, δευτερο, δεντρο, δευτερα, δηλωση, δοθει, δοκιμος, δωσει, δυτικη, δωρο, ευλογια, ευκαιρια, αιθουσα, ηθη, υπαρχει, εκκλησια, ελισαβετ, ενδυση, ενεργα, εν πλω, εξι, επτα, ερχεται, ετων, ευαγγελιο, ζευγος, ζητα, ζωνη, ζωων, ιδιο, θεια κοινωνια, θεος, θηκη, θρησκεια, ισλαμ, ιστορικο, κινηση, κιλα, λαβαρα, λαβαρο, λαδι, ληψη, λιονταρια, λιτο, λογο, μαΐου, μηκος, μοιρα, νικητας, νομικη, ξιφη, ξιφος, οικογενεια, οκτω, ορος, γουελς, παρουσιαση, περιβαλλον, πετρα, πιστη, πιλοτος, πλοια, ροζ, πριγκιπας, ραμφος, ραβδος, ρουμπινι, ρολο, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συμβολα, σιχ, σοφια, τειλορ, τιμωρια, τιμη, τρια, τρυπες, φυλλα, φτερα, φορα, χερι, χρυση, χρωμα, ωρες, ωρα ελλαδας, αγορια, δαχτυλιδι, δικαιωμα, ελληνικα, εννεα, γλωσσες, ηγετες, horse, ηρθα, χωρα, υμνος, λευκο, μπροστα, red, σημαια, σημαίνει, τηλεορασεις, τραπεζα, θεια, victoria, χερια
Τυχαία Θέματα