Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας – Η τρίτη γυναίκα στη Ντάουνινγκ Στριτ στην ιστορία της χώρας

Η Λιζ Τρας ανακηρύχθηκε νικήτρια της κούρσας για την ηγεσία των Τόρις, αφού κέρδισε τον Ρίσι Σουάνκ στην ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού κόμματος.

Η Τρας κέρδισε με 81.326 ψήφους ενώ ο αντίπαλός της, Ρίσι Σουνάκ έλαβε 60.399 ψήφους.

Το 1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξε τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Τα 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος συμμετείχαν σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την

παραίτησή του υπό το βάρος των αποκαλύψεων για σκάνδαλα που αφορούν τη διοργάνωση πάρτι στην έδρα της κυβέρνησης στη Ντάουνγινγκ στριτ κατά τη διάρκεια της αυστηρής καραντίνας για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι είχαν εγγραφεί στο κόμμα έως την 3η Ιουνίου.

Την ανακοίνωση έκανε λίγο μετά τις 12.30 (ώρα Αγγλίας) ο σερ Γκράχαμ Μπράντι, πρόεδρος της επιτροπής 1992 του Συντηρηρικού κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι στην τελική ψηφοφορία υπήρξε συμμετοχή 82,6%.

Πότε θα στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών

Όταν, το 2016, η Τερέζα Μέι ανέλαβε τα ηνία των Συντηρητικών διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον, επέλεξε να μην προσφύγει άμεσα στις κάλπες. Η Τερέζα Μέι είχε παραδόσει τα ηνία με τη σειρά της στον Μπόρις Τζόνσον, το 2019.

Αν το ίδιο πράξει και η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, οι επόμενες προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα, το αργότερο, τον Ιανουάριο του 2025, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν οι εκλογές το 2024.

Η πορεία της Λιζ Τρας: Η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Απόφοιτος δημόσιου σχολείου – όπως και η “Σιδηρά Κυρία” – αλλά με πτυχίο Φιλοσοφίας, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – όπως και η “Σιδηρά Κυρία” -, έκανε καριέρα ως στέλεχος επιχειρήσεων φτάνοντας ως και την θέση της εμπορικής διευθύντριας του κολοσσού των εταιρειών πετρελαιοειδών “Shell Oil and Gas Company”.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών.

Η Λιζ Τρας είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ (πρωθυπουργός το διάστημα 1979 – 1990) την οποία η Τρας έχει ως πρότυπο και την Τερέζα Μέι (πρωθυπουργός το διάστημα 2019 -2019), η Λιζ Τρας (κέντρο στη φωτογραφία) αναλαμβάνει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα