Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία στον κόσμο (photos)

Κινεζικό ποδόσφαιρο δεν σημαίνει μόνο δαπανηρές μεταγραφές αστέρων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και μαζική εκπαίδευση νέων ποδοσφαιριστών σε τεράστιες ακαδημίες οπως αυτή της Γκουανγκζού Εβεργκράντε.

Οι Κινέζοι, επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια για να πάρουν στο πρωτάθλημά τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές και προπονητές. Ξέρουν όμως ότι το σχέδιό τους να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια δεν έχει ελπίδες επιτυχίας, αν δεν «βγάλουν» και τα δικά τους ταλέντα, τομέας στον οποίον
είναι αρκετά πίσω. Χαρακτηριστικά, από τους 500 κορυφαιους ποδοσφαιριστές στον κόσμο σύμφωνα με την ετήσια λίστα του World Soccer, μόνο ένας είναι Κινέζος, ο Γου Λέι της Σαγκάη ΣΙΠΓ.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του μόνο την επένδυση στο μέλλον που έχει κάνει η περσινή πρωταθλήτρια της χώρας, Γκουανγκζού Εβεργκράντε.

Ο σύλλογος, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι διαθέτει την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία στον κόσμο, ξοδεύοντας για την κατασκευή της περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Πριν μπει κανείς καν στις εγκαταστάσεις, καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται αντικρίζοντας ένα γιγάντιο γλυπτό του τροπαίου του παγκοσμίου Κυπέλλου, ύψους 12 μέτρων.

Στο εσωτερικό, όλα είναι επισης σε...μεγάλο μέγεθος. Η ακαδημία, εκτείνεται σε 1200 στρέμματα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 50 ποδοσφαιρικά γήπεδα, στα οποία εκπαιδεύονται περίπου 2.500 μαθητές από 24 προπονητές προερχόμενους από την Ρεάλ Μαδρίτης, σύλλογο με τον οποίον η Γκουανγκζού έχει συνεργασία. Μάλιστα, πριν αρκετά χρόνια τις εγκαταστάσεις είχε επισκεφτεί και η πρώτη ομάδα της Ρεάλ, ενώ οι οδηγίες των προπονητών μεταφράζονται επί τόπου στους πιτσιρικάδες από τα ισπανικά στα κινέζικα.

Οι γονείς των μαθητών, πληρώνουν 7.700 ευρώ ετησίως προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν στην ακαδημία, ποσό που είναι μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο μισθό στην Κίνα!

Για κάθε πέντε ώρες μαθήματος, η μία αφορά το ποδόσφαιρο, ενώ οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν κανονικά σχολικά μαθήματα. Επίσης, πέραν των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, υπάρχουν πισίνες, κινηματογράφος, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη, όπως και πολλά γήπεδα μπάσκετ, τένις και βόλεϊ.

Την διατροφή των μαθητών έχουν αναλάβει ειδικοί σεφ, ενώ υπάρχει ακόμα και ξεχωριστό μενού για Μουσουλμάνους μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά, χτίστηκαν και λειτούργησαν σε διάστημα περίπου δέκα μηνών, κάτι που δείχνει την φιλοδοξία των Κινέζων.

«Το μέγεθος της ακαδημίας είναι ανάλογο με το στάτους της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης. Σε περίπου τέσσερα χρόνια θα δούμε βελτίωση στο ποδόσφαιρο της Κίνας και ίσως γίνουμε μία από τις κορυφαίες χώρες της Ασίας. Φυσικά, στόχος μας είναι σε 20-30 χρόνια να φτάσουμε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης», ανάφερε σε συνέντευξή του στο CNN ο διευθυντής της σχολής Λιού Τζιανγκνάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα