Κύπελλα Ευρώπης: Πάνω από 100 τελικοί στα ομαδικά αθλήματα

Τις ευρωπαϊκές της επιτυχίες σε επίπεδο αντρών συνεχίζει η Ελλάδα, η οποία μετράει πάνω από 100 τελικούς στα Κύπελλα Ευρώπης, στα πέντε κορυφαία ομαδικά αθλήματα. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ. Για την ώρα βρισκόμαστε στον τελικό… 104 και άπαντες ευελπιστούν να γίνουν περισσότεροι!

Οι φετινές παρουσίες

Ήδη φέτος υπάρχει χαμένος τελικός στο πόλο γυναικών, με τον Ολυμπιακό

γνωρίζει την ήττα με 16-10 από την Σαμπαντέλ στις 21 Απριλίου, στη Βαρκελώνη. Την ευκαιρία να βρεθούν σε αυτούς θα έχουν τα τμήματα μπάσκετ των Πειραιωτών και του Παναθηναϊκού, που θα δώσουν το παρών στο Final-4 του Βερολίνου στα τέλη Μαΐου. Φυσικά, κοντά σε ανάλογη επιτυχία είναι και η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Europa Conference League, μιας και αναμετράται στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης, έχοντας προβάδισμα 4-2 από το πρώτο ματς στην Αγγλία. Ήδη φέτος βρίσκεται εκεί το χάντμπολ του Ολυμπιακού στο European Cup, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει σε διπλούς τελικούς στις 18 και 25 Μαΐου τη Βαλούρ.  Στο Final-4 του Champions League στο πόλο αντρών βρίσκονται ήδη οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι θέλουν στο τριήμερο 5-7 Ιουνίου να γράψουν και εκείνοι Ιστορία.

Οι κατακτήσεις

Ο Ολυμπιακός με 17 κατακτήσεις όλα τα τμήματα είναι στην πρώτη θέση της λίστας, έχοντας ως τώρα τίτλους σε πόλο, βόλεϊ και μπάσκετ. Προφανώς, θέλει να… πιει νερό και στο ποδόσφαιρο και στο χάντμπολ, ώστε να γίνει ο μόνος σύλλογος με το… απόλυτο! Οψόμεθα…

Για την ώρα, τη δεύτερη θέση μοιράζονται, ο Παναθηναϊκός και ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης με 6 τρόπαια και 12 τελικούς συνολικά ο καθένας. Φυσικά του «τριφυλλιού» είναι όλα στο μπάσκετ, ενώ έχει χαμένους τελικούς τόσο στο βόλεϊ σε άντρες και γυναίκες, αλλά και στο ποδόσφαιρο απέναντι στον Άγιαξ! Αντίστοιχα και τα έξι της Βουλιαγμένης προέρχονται από το πόλο (πέντε οι γυναίκες, ένα οι άντρες). Τέσσερα ευρωπαϊκά έχει η ΑΕΚ, τρία στο μπάσκετ και ένα στο χάντμπολ, ενώ ο Άρης βρίσκεται στα τρία, με όλα του να έρχονται στο μπάσκετ!

Από δύο Κύπελλα έχουν ο ΑΝΟ Γλυφάδας με τη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης, ο ΠΑΟΚ με την ανδρική ομάδα μπάσκετ και ο Εθνικός, επίσης με τη γυναικεία ομάδα πόλο. Το Μαρούσι στο μπάσκετ Ανδρών, ο Αθηναϊκός στο μπάσκετ Γυναικών και ο Διομήδης Άργους στο χάντμπολ Ανδρών, ολοκληρώνουν την ενδεκάδα των ελληνικών συλλόγων που κατέκτησαν ευρωπαϊκή κούπα.

Οι ομάδες που δεν… ήπιαν νερό!

Έξι είναι οι σύλλογοι που έφτασαν σε τελικό και κοντά στην κατάκτηση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τρεις τελικούς έχασε ο Ηρακλής στο βόλεϊ, δύο ο Πανιώνιος στο πόλο και από έναν η Ορεστιάδα στο βόλεϊ, ο Μακεδονικός στο μπάσκετ, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών στην υδατοσφαίριση και ο Φίλιππος Βέροιας στο χάντμπολ.

Δεν υπολογίζονται τα τρία Διηπειρωτικά Κύπελλα στο μπάσκετ (Παναθηναϊκός το 1996, Ολυμπιακός το 2013 και η ΑΕΚ το 2019), όπως και ο διπλός χαμένος τελικός Διηπειρωτικού Κυπέλλου του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο (1971).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπελλα Ευρώπης, Πάνω, 100,kypella evropis, pano, 100