Ν. Αγχίαλος: Κόκκινη ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας στην αποθήκη – Τι πυρομαχικά υπήρχαν, γιατί απομακρύνονται τα F-16

Πολύ σοβαρή έκρηξη με μεγάλες καταστροφές κρίνεται αυτή που σημειώθηκε σε αποθήκη η οποία βρίσκεται 7,2 χιλιόμετρα από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου.

Οι πρώτες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη του Βόλου και σε όλη σχεδόν τη Μαγνησία στις 17:45 προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή μαίνεται για δεύτερη μέρα.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από αποθήκες πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου,

όταν σύμφωνα με πληροφορίες ξέφυγε η φωτιά και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή.

Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Η πιο ισχυρή έκρηξη, που το ωστικό της κύμα έφθασε και ταρακούνησε τον Βόλο, σημειώθηκε στις 19:18.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί νωρίτερα και περιφρουρείται από πολύ μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκεί τώρα έχει δημιουργηθεί μία “κόκκινη ζώνη” απαγόρευσης κυκλοφορίας και αναμένεται να πλησιάσουν την αποθήκη τα συνεργεία τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος τις επόμενες ώρες.

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να εκτοξεύσουν ψυκτικό υγρό προς την αποθήκη για παν ενδεχόμενο, για λόγους ασφαλείας και αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες, τότε θα γίνει η προσέγγιση ώστε να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής σε αυτή την αποθήκη πυρομαχικών για τα F-16 Block 50 και Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι πυρομαχικά υπήρχαν στην αποθήκη

Όπως αναφέρει το onalert.gr, η αποθήκη διέθετε “πυρομαχικά Β χορηγίας”, όπως ονομάζονται τα πυρομαχικά που βρίσκονται, για προφανείς λόγους, εκτός της αεροπορικής βάσης και δεν είναι πυρομαχικά άμεσης χρήσεως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν διαθέτει, ακόμη, ακριβή εικόνα για των αριθμό των βομβών και των βλημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά. Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής θα γίνει αφότου η φωτιά σβήσει.

Ωστόσο, το onalert.gr αναφέρει ότι η φωτιά έχει καταστρέψει βόμβες διασποράς που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τους πυροκροτητές και αριθμό βλημάτων, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Απομακρύνθηκαν τα F-16

Ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη και των δύο τύπων απομακρύνθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για μία τυποποιημένη διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Θεωρείται μια από τις πιο κομβικές βάσεις, με περίπου τον μισό στόλο των F-16 και υπολογίζεται ότι πάνω από 60 αεροσκάφη βρίσκονται εκεί.

Η φωτιά βρίσκεται μακριά από το αεροδρόμιο και έχουν ληφθεί πολλά μέτρα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία της αεροπορικής βάσης.

Αυτές τις ώρες γίνονται έκτακτες εργασίες, ακόμη και αποψίλωσης σε ορισμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό για μία από τις κεντρικότερες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που οι Αρχές, μέσω του 112, έστειλαν μήνυμα εκκένωσης των περιοχών Καραμπά και Αγχιάλου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα