Νίκολα Μίροτιτς: Ένα αυθεντικό βαλκανικό σίριαλ

Όχι δηλαδή, τώρα που ελπίζω πως διαβάζετε αραγμένοι σε κανένα μπαλκόνι το απόγευμα, βάλτε με το νου σας μια ελληνική ομάδα, αδιάφορο ποια, να βγάζει ανακοίνωση λέγοντας πως «ο Μίροτιτς είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του έδωσε διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του». Και παρντόν αν μας αδικώ εμάς τους Βαλκάνιους, αλλά μόνο σε αυτή την γειτονιά της Ευρώπης θα μπορούσε να γυριστεί και να προβληθεί ένα τέτοιο σίριαλ. Μιλάμε για pop gangsta σουρεαλισμό, fusion

Γκάι Ρίτσι/Κουέντιν Ταραντίνο με τον Εμίρ Κουστουρίτσα σε συμβουλευτικό ρόλο.

Το έχω γυρίσει στην πλάκα και ίσως δεν θα έπρεπε όταν στην κουβέντα ανακατεύονται απειλές, όπως αυτές που ο ίδιος ο Μίρο ανέφερε πως δέχτηκε, αλλά από την άλλη, τι ακριβώς σκεφτόταν ο Μαυροβούνιος όταν συμφωνούσε προφορικά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Πως θα πήγαινε να παίξει μπάσκετ σε ατμόσφαιρα μουσικής δωματίου; Οι συμπαθείς γείτονες μπορεί να γεμίζουν ασφυκτικά τα γήπεδά τους και οι ομάδες τους να έχουν ζηλευτή υποστήριξη από το κοινό, αλλά από τη στιγμή που η Παρτίζαν επέστρεψε και έγινε ξανά το αντίπαλο δέος του Αστέρα, που έπαιζε σχεδόν μόνος του για μια πενταετία, η κατάσταση είναι στα όρια του ανεξέλεγκτου στις εντός των συνόρων διοργανώσεις. Στην Ευρωλίγκα φορούν πάντα τα καλά τους, το ξέρετε και από τα χαΐρια των δικών μας μπουμπουκιών. Και τον Ιούνιο έχουν όλο τον καιρό να βγάλουν τον χειρότερό τους εαυτό – φαντάζομαι δεν ξεχάσατε τόσο σύντομα τον πρόσφατο φιλιππικό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το πράγμα σοβάρεψε όταν στο κοκτέιλ προστέθηκε ο παράγοντας πίστη. Δεν έχω ιδέα αν θα το παραδεχτεί ποτέ ή ακόμα και αν είναι αλήθεια, όμως το βασίζεται η απόφαση του Μαυροβούνιου στη συμβουλή ενός ανθρώπου της εκκλησίας που αποτελεί για αυτόν πνευματικό οδηγό δεν μου κάνει καθόλου περίεργο. Ο Μίροτιτς είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος ο οποίος επισκέπτεται το Άγιο Όρος κάθε χρόνο: γιατί να μας κάνει εντύπωση αν σε μία σημαντική απόφαση της ζωής του ζήτησε τη συμβουλή ενός ανθρώπου που εμπιστεύεται; Μπορεί να σας φαίνεται οπισθοδρομικό, αλλά στο κάτω-κάτω, έτσι δεν κάνουμε όλοι από τους φίλους μας, από τους δικούς μας ανθρώπους;

Εν πάσει περιπτώσει, ο Μίροτιτς αποφάσισε πως εν τέλει καμία όρεξη δεν έχει να μπλέξει με το πανηγύρι των ζουρλών και έβαλε φωτιά στα μπατζάκια των υπόλοιπων. Και να σου τώρα η Αρμάνι, η Μονακό, ο Παναθηναϊκός, όποιος εν πάσει περιπτώσει έχει τα χρήματα και το χώρο προκειμένου να βολέψει το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο του. Και την ίδια στιγμή η Παρτίζαν να έχει χάσει δύο εβδομάδες που δεν ξανάρχονται πίσω και που πρέπει να βιαστεί αν θέλει να συμπληρώσει τα κομμάτια του παζλ σε μια αγορά που στεγνώνει κάθε μέρα.

Το σίριαλ πήρε παράταση και έχει ακόμα μερικά, εικάζω όχι πολλά, επεισόδια. Δεν τα λες και ιδιαίτερα καλόγουστα, αλλά καλοκαίρι είναι, από τις επαναλήψεις που σερβίρονται, καλύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα