Ο διπλός στόχος Ερντογάν στη Συρία και η «επόμενη μέρα»

Την ώρα που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, με πολλά θύματα ακόμη και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όλοι πλέον επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις ευρύτερες συνέπειες αναφορικά με τη σταθερότητα αλλά και την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Κι αυτό γιατί δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαροι τόσο οι πραγματικοί στόχοι του Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι προθέσεις των βασικών «παικτών» στην περιοχή, την ώρα μάλιστα που ακούνε τον Τούρκο πρόεδρο να εκτοξεύει απειλές ότι θα στείλει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο

κόσμο τους περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα του.

Ο Τραμπ, η ζώνη ασφαλείας και το εσωτερικό μέτωπο

Κατά την οπτική πάντως του ομότιμου καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρου Κούτση, ο οποίος μίλησε στο Tvxs.gr σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

«Δύο είναι βασικοί στόχοι του Ερντογάν» επισημαίνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ο πρώτος να απομακρύνει τις ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας βάθους περίπου 30-40 χλμ και μήκους γύρω στα 480 χλμ, ουσιαστικά δηλαδή ολόκληρου του βόρειου τμήματος της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία. Ο δεύτερος είναι να εγκαταστήσει εκεί Σύριους Άραβες, οι οποίοι είναι τώρα πρόσφυγες. Ο αριθμός του είναι αρκετά μεγάλος, περίπου 3,5 εκατομμύρια. Με αυτό τον τρόπο θα αλλοιώσει τις δημογραφικές αναλογίες αλλά και θα μειώσει τις δυνατότητες των Κούρδων να δημιουργήσουν κρατίδιο στην περιοχή έστω και στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα