Ο Έκτορας και η ερυθρόλευκη...Τροία

Ο Έκτορας και η ερυθρόλευκη...ΤροίαageorgiΤρί, 01/26/2021 - 11:41

Μπορεί ο Έτορε Μεσίνα να είναι χρόνια στο… κουρμπέτι του Ευρωπαϊκού μπάσκετ αλλά τα ραντεβού του με τον Ολυμπιακό από το 1989 που ανέλαβε την πρώτη προπονητική δουλειά του στη Μπολόνια είναι σχετικά λίγες. Οι ερυθρόλευκοι θα ξαναβρούν απόψε μπροστά τους τον δεύτερο πιο επιτυχημένο Ευρωπαίο προπονητή –μετά τον Ομπράντοβιτς- μόλις για 16η φορά σε αυτή τη διαδρομή των 30 και βάλε χρόνων. Αν μάλιστα το σύστημα της Ευρωλίγκα δεν έκανε

υποχρεωτικές τις δύο (τουλάχιστον) ετήσιες συναντήσεις θα ήταν ακόμη λιγότερες οι στενές….επαφές των δύο πλευρών. Η Αρμάνι είναι η 5η ομάδα στην καριέρα του ‘’Έκτορα’’ με την οποία αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Έχουν περάσει μάλιστα πάνω από 10 χρόνια πλέον από την τελευταία του προπονητική νίκη απέναντι στους ερυθρόλευκους.

Οι δύο τους (Ολυμπιακός και Μεσίνα) άργησαν αρκετά να ανοίξουν….λογαριασμούς στην κορυφαία Ευρωπαίκή διοργάνωση. Χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια από το επίσημο προπονητικό ντεμπούτο του στον πάγκο της Βίρτους Μπολόνια το 1989 για να βρει μπροστά του τον Ολυμπιακό. Αυτό έγινε την περίοδο 1998-99 με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στην Ιταλική Basket City με 72-67 χάρη σε 25 πόντους του Άριαν Κόμαζετς και 17 του Άντονι Γκολνγουάιρ, όχι μόνο την Κίντερ και τον Μεσίνα αλλά και τον Ζάρκο Πάσπαλι που είχε μετακομίσει στην Ιταλία και σκόραρε 10 πόντους σε εκείνο το ματς. Στον αγώνα του δεύτερου γύρου ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα παιχνίδι-ταυρομαχία με 55-50 παρότι ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς που είχε επανακάμψει στα πάτρια εδάφη ήταν ασταμάτητος με 25 πόντους. Μπορεί ο Ολυμπιακός να ξεκίνησε με…2-0 το μέτρημα αλλά έπρεπε να περιμένει μια ολόκληρη δεκαετία για να κερδίσει ομάδα του Μεσίνα.

Η Μπενετόν την περίοδο 2003-04 τον νίκησε δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα στο ΣΕΦ με ‘’κατοστάρα’’ (102-89) και τον πρώην ερυθρόλευκο Μορίς Έβανς να σκοράρει 32 πόντους. Στο ΤΟΠ-16 της σεζόν 2006-07 με τον Μεσίνα να έχει μετακομίσει στη Μόσχα η ΤΣΣΚΑ νίκησε και στους δύο αγώνες με τον Παπαλουκά να έχει στους δύο αγώνες 22 πόντους και 10 ασίστ φορώντας τα ‘’κόκκινα’’ της Ρωσικής ομάδας. Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός έχασε ένα ακόμη παιχνίδι στη Μόσχα και τελικά κέρδισε στις 10 Ιανουαρίου του 2008 στο ΣΕΦ με 71-67 χάρη στο δίδυμο Τεόντοσιτς-Μπουρούση που σκόραραν παρέα 38 πόντους σε μια ‘’μαύρη’’ βραδιά για τον Παπαλουκά που έμεινε άποντος, μοίρασε μια μόλις ασίστ και έγραψε -9 στο σύστημα αξιολόγησης στο πιθανώς χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ. Ακολούθησε η μνημειώδης σειρά των πλέι οφ όταν μάλιστα ο Μεσίνα νίκησε για τελευταία φορά στο Φάληρο. Κοντεύουν να συμπληρωθούν δηλαδή 13 ολόκληρα χρόνια από τις 3 Απριλίου του 2008 όταν η ΤΣΣΚΑ ήρθε στην Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο. Δύο μέρες νωρίτερα σε κάτι που έμοιαζε με….πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά ήταν 100% αληθινό ο Ολυμπιακός είχε αλώσει τη Μόσχα με 78-74 χάρη σε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και ένα ακόμη μεγαλύτερο νικητήριο καλάθι του Αμερικάνου Λιν Γκριρ και απείχε μια νίκη από το φάιναλ φορ της Μαδρίτης. Αλλά δύο μέρες αργότερα η ΤΣΣΚΑ με μπροστάρηδες τον Σισκάουσκας (20 πόντοι) και τον Παπαλουκά που ήξερα καλά την περιοχή (7 πόντοι, 7 ασίστ) πέρασε από το….ναρκοπέδιο του ΣΕΦ, ισοφάρισε τη σειρά και λίγες μέρες αργότερα την καθάρισε στη Μόσχα με 81-56 παίρνοντας εκείνη το εισιτήριο για τη Μαδρίτη όπου έμελλε στον Μεσσίνα να κατακτήσει ένα από τους Ευρωπαϊκούς τίτλους της λαμπρής καριέρας του. Τον τέταρτο και τελευταίο για την ακρίβεια!

Τη σεζόν 2010-11 ο Μεσίνα επισκέφθηκε το ΣΕΦ με τέταρτη διαφορετική ομάδα. Αυτή τη φορά ως προπονητής της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 82-68 χάρη σε 16 πόντους του Σπανούλη και τους ‘’μπλάνκος’’ να παίρνουν τη ρεβάνς στη Μαδρίτη με κορυφαίο ένα παίκτη που θα είναι και στον αποψινό αγώνα: Τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ που εκείνο το βράδυ έκανε θραύση με 19 πόντους και 6 ασίστ. Αν ο Μεσίνα προσέχει τέτοιες λεπτομέρειες τότε σίγουρα θα έχει μαρκάρει στο προσωπικό του ημερολόγιο εκείνη την ημερομηνία: 25 Νοεμβρίου 2010. Ήταν η τελευταία φορά που νίκησε τους ‘’ερυθρόλευκους’’. Οσο περίπου κράτησε ο θρυλικός Τρωικός πόλεμος. Μόνο που ο μυθολογικός ΄’Εκτορας ήταν με τη μεριά των ηττημένων! Και ο Μεσίνα βρέθηκε για άλλη μια φορά με τη πλευρά των ηττημένων τη μοναδική μάλιστα που συνάντησε τον ολυμπιακό σε φάιναλ φορ. Στο Λονδίνο το 2013 με τον Γιώργο Μπαρτζώκα ξανά στον πάγκο του ο Ολυμπιακός σκάρωνε ένα από τα κλασικά χουνέρια του στην ΤΣΣΚΑ τουΜεσίνα την οποία νίκησε με 66-64 και την απέκλεισε από τον τελικό τον οποίο κέρδισε δύο μέρες αργότερα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τον Μεσίνα να μετακομίζει στο μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας στο Σαν Αντόνιο χρειάστηκε να περάσουν εννιά ολόκληρα χρόνια για το επόμενο ραντεβού. Στην περσινή ημιτελική σεζόν ο Ολυμπιακός νίκησε 91-70 στο ΣΕΦ και ο αγώνας του δεύτερου γύρου εκτυλίχθηκε σε ένα ταξιδιωτικό μαραθώνιο για τους ερυθρόλευκους που όχι μόνο δεν έφτασαν ποτέ στο κτυπημένο από την επιδημία Μιλάνο αλλά έμαθαν καταμεσής του δρόμου ότι η σεζόν διακόπτεται. Φέτος, στον αγώνα του πρώτου γύρου ο Ολυμπιακός νίκησε 86-75 φέρνοντας σε σχετική ισορροπία το….σκορ. Έχει 8 νίκες έναντι 8 του Μεσίνα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - Euroleague - ΜΠΑΣΚΕΤ The Experts Ολυμπιακός - Μπάσκετ Armani Milano - Μπάσκετ Off Off dkaryd Off Off ΜΠΑΣΚΕΤ Ολυμπιακός ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο Ολυμπιακός συναντάει τον Ετορε Μεσίνα και ο Δημήτρης Καρύδας ‘’θυμάται’’ ότι ο Ιταλός κόουτς έχει να φύγει νικητής σε σχετικό αγώνα πάνω από μια δεκαετία! Article publish on Τρί, 01/26/2021 - 11:41 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα