Ο Εργκίν, η Φενέρ και ο….Κλάιμπερν

Μπορεί στο βιογραφικό του Εργκίν Αταμάν να καταγράφεται ως μια από τις 9 ομάδες που έχει δουλέψει στην καριέρα του τεχνηέντως και η…Φενέρ αλλά η αλήθεια είναι ότι η κόντρα του με την Τουρκική ομάδα κοντεύει να πάρει μυθικές διαστάσεις. Για την ακρίβεια ο Αταμάν δεν δούλεψε ποτέ στη Φενέρ αλλά στην Ουλκέρ,την ομάδα που αποφάσισε να διαλυθεί και να δώσει τα πάντα στη Φενέρ: Τον χορηγό, την ιστορία της, τους τίτλους της και ουσιαστικά την υπόσταση που έχει σήμερα η Φενέρ.

Η ουσία πάντως λίγο αλλάζει από αυτή τη λεπτομέρεια

που προκύπτει από τα ‘’δημοτολόγια’’ του Τουρκικού μπάσκετ. Η κόντρα του Αταμάν με τη Φενέρ μπαίνει αισίως στο επεισόδιο νούμερο….89 απόψε και ο Τούρκος κόουτς θα αντιμετωπίσει τους μεγάλους αντιπάλους του με τέταρτη διαφορετική ομάδα και πρώτη μη Τουρκική αφού τις προηγούμενες φορές ήταν στον πάγκο της ΕΦές,της Μπεσίκτας και της Γκαλατασαράι.

Στο εγχώριο πρωτάθλημα τα πεπραγμένα του Αταμάν βγάζουν αρνητικό πρόσημο. Εχει νικήσει 37 φορές τη Φενέρ και έχει ηττηθεί 41 πληρώνοντας κυρίως το διάστημα που ήταν στον πάγκο της Γκαλατά. Εκείνη την πενταετία (2012-17) είχε αντιμετωπίσει 24 φορές τη Φενέρ και βγήκε νικητής μόλις τις 9 ενώ βρέθηκε στη μέση και ενός ακόμη αρνητικού στατιστικού ρεκόρ: Από το 2012 που επισκέφθηκε ως αντίπαλος κόουτς –με τη Γκαλατά- τη νέα έδρα της Φενέρ (εκεί που θα γίνει και ο αποψινός αγώνας στην Ασιατική πλευρά της Πόλης) γνώρισε την ήττα και στους 13 αγώνες που έδωσε εκεί!!!! Μάλιστα όταν το 2017 επέστρεψε στην Εφές ηττήθηκε άλλες τρεις φορές στο ίδιο γήπεδο πριν πανηγυρίσει μια νίκη-χρυσάφι. Με πρωταγωνιστή τον Μίτσιτς η Εφές έσπασε την έδρα της Φενέρ στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ, έφυγε νικήτρια το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2019 κερδίζοντας με 101-93 στην παράταση και τελικά κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Στην Ευρωλίγκα οι κόντρες Αταμάν-Φενέρ ξεκίνησαν τη σεζόν 2017-18 και από τότε οι νίκες έχουν μοιραστεί: 5 η Φενέρ,5 ο Αταμάν. Στον πρώτο Ευρωπαϊκό εμφύλιο η Φενέρ άλωσε την έδρα της Εφές στις 19 Ιανουαρίου του 2018 με 84-66. Η τελευταία Ευρωπαϊκή αντιπαράθεση ήταν μάλλον οδυνηρή για την Εφές και τον Αταμάν. Στις 6 Απριλίου η Φενέρ νίκησε με 103-86 την Εφές σε ένα ματς-τελικό και την άφησε έξω από τα πλέι οφ στην Ευρωλίγκα. Ο Αταμάν αποχώρησε από τον πάγκο μερικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα χωρίς να χαιρετήσει κανένα αντίπαλο! Κάπως έτσι εγκαινιάστηκε και μια άτυπη κόντρα με τον Δημήτρη Ιτούδη και κράτησε τους επόμενους μήνες. Κορυφώθηκε στις 5 Μαιου όταν ο Αταμάν ως κόουτς της Εφές πάτησε για τελευταία φορά το πόδι του στο γήπεδο της Φενέρ. Σε μια απίστευτη μπασκετική βραδιά ο Γουίλ Κλάιμπερν σκόραρε 35 πόντους και το νικητήριο καλάθι (92-90) που ουσιαστικάέδωσε την πρόκριση στην Εφές στους τελικούς των πλέι οφ όπου σκούπισε την Καρσίγιακα και ο Αταμάν πανηγύρισε τον τελευταίο τίτλο πρωταθλητή στην Τουρκία φτάνοντας συνολικά στους 6! Μετάαπό 78 παιχνίδια Τουρκικού πρωταθλήματος και άλλα 10 στην Ευρωλίγκα το σίριαλ Αταμάν vs. Φενέρ μπαίνει από σήμερα σε ένα νέο κύκλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εργκίν, Φενέρ, … Κλάιμπερν,ergkin, fener, … klaibern