Ο κομβικός τρίτος τελικός, η απουσία του Βεζένκοφ και τα δυο «αν» για διεκδίκηση τίτλου σε «βουβό» ΣΕΦ

Mε το σκορ των τελικών να είναι ισόπαλο (1-1), με την νίκη του Παναθηναϊκού στο δεύτερο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, η διεκδίκηση του τίτλου, είναι «ανοιχτή», με τον Ολυμπιακό να υπερασπίζεται το πλεονέκτημα της έδρας του, στον τρίτο αγώνα που θα γίνει την Κυριακή (11/6) στο ΣΕΦ, αλλά

και τα μέχρι τώρα δεδομένα να έχουν τροπή αλλαγής, λόγω του τραυματισμού του Σάσα Βεζένκοφ.

Διαφωνώ με την εκτίμηση ότι ο Ολυμπιακός έχασε ένα «δικό» του παιχνίδι. Γιατί, ναι μεν απέδειξε ότι είναι «Λερναία Ύδρα», μετά τις απώλειες του Ουόκαπ και Βεζένκοφ, μπορεί να προηγήθηκε με το τρίποντο του ηγετικού Παπανικολάου που έπαιξε 40 λεπτά και προσπάθησε να νικήσει, σχεδόν…μόνος του τον Παναθηναϊκό, αλλά κάθε παιχνίδι που είναι στον πόντο, δεν είναι… καμίας ομάδας.

Το απέδειξε ο Κώστας Σλούκας στα 3 τελευταία δευτερόλεπτα του τρίτο αγώνα των πλει οφ, Φενέρ-Ολυμπιακού με το buzzer beater του 1-2. Το ίδιο έκανε ο Σέρχιο Γιούλ στα 3 τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού της Ευρωλίγκα, Ρεάλ-Ολυμπιακός. Το ίδιο έπραξε ο Ουίλ Κλάιπερν στα 6 τελευταία δευτερόλεπτα, στον δεύτερο τελικό των τουρκικών πλει οφ, Φενέρ-Εφές. Αρκετά και πρόσφατα τα παραδείγματα. Με εύστοχα σουτ, δίποντα και τρίποντα, πάνω σε άμυνες. «Κρεμασμένες» άμυνες.

Αν ήταν εύστοχο το δίποντο του Σλούκα στον τελικό του Κάουνας, θα γραφτεί αλλιώς η ιστορία. Αν εύστοχο το τρίποντο του Μακ Κίσικ, το ίδιο θα συνέβαινε. Με τα «αν», όμως, δεν κατοχυρώνεται τίποτα στην ιστορία.

Ο Ολυμπιακός δεν πήγε για την ισοφάριση σε 67-67 και σωστά έπραξε, γιατί δεν υπήρχαν και άλλα… «καύσιμα», σωματικά και ίσως ψυχολογικά για την παράταση. Αποφάσισε για τρίποντο στο «όλα ή τίποτα».

Και έτσι το τρίποντο του Πονίτκα στα 17’’ πριν από την λήξη, σταμάτησε το αρνητικό σερί των 14 «πράσινων» ηττών, έφερε την σειρά των τελικών στο 1-1 και τα «πάντα ρεί».

Ο Παναθηναϊκός που δεν έχασε, επίσης, ένα «δικό» του παιχνίδι στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ, έδειξε στην δική του έδρα, ότι ήθελε να επιβιώσει και να μην έχανε 15ο συνεχόμενο αγώνα από τον «λαβωμένο» αντίπαλο του. Δηλαδή, με έναν ακόμα τρόπο, διαφορετικό, απόντων τριών βασικών στελεχών του Ολυμπιακού.

Για τις δυο φάσεις που οδήγησαν στην αποβολή του Τόμας Ουόκαπ, το αντιαθλητικό στον Πάρις Λι είναι ξεκάθαρο, καθώς ο πλει μέικερ του Ολυμπιακού κάνει ντρίπλα με το δεξί χέρι και με το αριστερό χτυπά τον αντίπαλο του στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στην δεύτερη φάση, ο διαιτητής Τηγάνης, καταλογίζει τεχνική ποινή για flopping (θέατρο) στην πτώση του Ουόκαπ στο παρκέ και ενώ ο Παπαγιάννης έχει σπρώξει τον νέο νατουραλιζέ παίκτη της Εθνικής. Απώθηση υπάρχει, αλλά ο Ουόκαπ χρεώθηκε με εκμαίευση φαουλ και τεχνική ποινή.

Στο «σταυροδρόμι» του 3ου τελικού, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει τον κομβικό Σάσα Βεζένκοφ, αλλά θα επιστρέψει ο Σλούκας. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αποδείξει εξαιρετικοί «μακιγιέρ» σε κάθε απουσία τους έχει προκύψει στην διάρκεια της φετινής σεζόν. Θα έχουν δεδομένη αγωνιστική και ψυχολογική συσπείρωση και θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα την υπεράσπιση του περσινού τίτλου τους για μια ακόμα επιβεβαίωση της ομαδικής ανωτερότητας τους.

Ο Παναθηναϊκός αύξησε το «ρεζερβουάρ» της αυτοπεποίθησης του, αλλά δεν το φούλαρε με την νίκη στον δεύτερο τελικό. Παραμένει αξιόμαχος, αλλά και οι αδυναμίες του, θα τον ακολουθούν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η τιμωρία της έδρας του Ολυμπιακού, σε περίπτωση διεξαγωγής πέμπτου τελικού στο ΣΕΦ και αν η απόφαση δεν αλλάξει από την «ερυθρόλευκη» προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, δίνει στον Παναθηναϊκό, την πιθανότητα διεκδίκησης του τίτλου, υπό συνθήκες «βουβής» έδρας που θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος. Αν χρειαστεί πέμπτος τελικός και αν παραμείνει η τιμωρία έδρας του Ολυμπιακού.

Ακόμα και αν γίνει το 2-1, την Κυριακή, οι «πράσινοι» θα στοχεύσουν στο 2-2 στον τέταρτο τελικό, την επόμενη Πέμπτη και πάλι στο ΟΑΚΑ. Εκεί που θα πάει ο Ολυμπιακός για να κερδίσει τον τίτλο, χωρίς να περιμένει τον πέμπτο αγώνα, με ανοιχτές ή κλειστές θύρες.

Το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα