Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στον «θρόνο» του πρωταθλητή σε κλίμα «πολέμου» και χωρίς να ολοκληρωθεί η σειρά των τελικών

Οι εποχές στο ελληνικό πρωτάθλημα, άλλαξαν. Αγωνιστικά. Αυτό που δεν άλλαξε είναι τα επεισόδια, η ομιχλώδης ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα, η ρίψη αντικειμένων, η παρουσία των ΜΑΤ στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, η ρίψη δακρυγόνων, τα σπασμένα καθίσματα και οι άδειες θέσεις από την εκκένωση των εξεδρών. Η εικόνα της “ζούγκλας” και η μη παραδοχή της ανωτερότητας του “αιώνιου” αντιπάλου, με τον οπαδό να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του…

Ο Ολυμπιακός

παρέμεινε στον “θρόνο” του πρωταθλητή για το 2023, στον 4ο τελικό που διακόπηκε οριστικά στο 2′ 46” πριν από την λήξη της τρίτης περιόδου, με την διαφορά του σκορ στους 28 πόντους (35-63) και πέτυχε τρέμπλ στην φετινή περίοδο (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ). Ο Ολυμπιακός είναι το “αφεντικό” του πρωταθλήματος και διατήρησε τον τίτλο του στο άδειο και ρημαγμένο ΟΑΚΑ. Όπως, δηλαδή, κατακτούσε ο Παναθηναϊκός τον τίτλο, στο άδειο και καταστραμμένο ΣΕΦ, πριν από 6 χρόνια, γιατί και πάλι, τότε, οι “ερυθρόλευκοι” οπαδοί δεν…άντεχαν την ανωτερότητα του “αιώνιου” αντιπάλου στον 5ο τελικό και το 2010 στον 4ο τελικό…

Ίδιες εικόνες, διαφορετικές έδρες, η εφαρμογή του “νόμου” της ελληνικής εξέδρας.

Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 15 νίκες στις 16 τελευταίες αναμετρήσεις του με τον Παναθηναϊκό και αν στον δεύτερο τελικό, δεν είχαν νικήσει οι “πράσινοι”, το σερί των Πειραιωτών, θα ήταν απόλυτο.

Οι αδυναμίες του Παναθηναϊκού σε όλη την διάρκεια της φετινής σεζόν και οι ελλείψεις παικτών, όπως ο Πονίτκα σε συνδυασμό με την παρουσία μόνο ενός πλει μέικερ, του Πάρις Λι, δεν μπορούσαν να “μακιγιαριστούν” στον 4ο τελικό. Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ, αποφασισμένος να τελειώσει την σειρά των τελικών και από το πρώτο πεντάλεπτο του Game 4, επέβαλε την ανωτερότητα του. Σε 19 λεπτά συμμετοχής στο πρώτο ημίχρονο, η άμυνα του Ολυμπιακού, από Λούντζη, Ουόκαπ και Λαρεντζάκη, κράτησε στο μηδέν τον Λι και ενώ πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Μαντζούκας με 6 πόντους.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού προσπάθησαν με…υπερένταση να ακολουθήσουν στο σκορ, αλλά στο 2ο δεκάλεπτο, ειδικά, το επιμέρους σκορ ήταν 11-24 και ενώ στην επίθεση οι “ερυθρόλευκοι”, είχαν 8/10 τρίποντα μέχρι το 18′.

Χωρίς άγχος, αφού η διαφορά είχε μόνο και συνεχώς αυξητική τάση, ο Ολυμπιακός είχε δυο λάθη λιγότερα και πέντε ριμπάουντ περισσότερα. Οι “πράσινοι” ήταν άστοχοι στην επίθεση, αλλά δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την έκβαση του σκορ, από την άμυνα τους. Η διαφορά των 23 πόντων στο τέλος του α’ ημιχρόνου, ήταν και η μεγαλύτερη πριν από την έναρξη του 3ου δεκάλεπτου, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να είχε βάλει το “νερό στο αυλάκι” και τον Παναθηναϊκό να χρειαζόταν… “αναρρίχηση” σε υψηλό εμπόδιο για να κατάφερνε να φτάσει σε ολική ανατροπή του σκορ.

Η εικόνα και η έκβαση του τελικού δεν άλλαξε στο 3ο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός ήταν ακόμα καλύτερος, έπαιζε με αυτοσυγκέντρωση και ενώ περίμενε πιθανή αντίδραση του Παναθηναϊκού, οι γηπεδούχοι έδειχναν ψυχολογικά και σωματικά να μην είχαν δυνάμεις και πίστη ότι μπορούσαν να έφταναν, τουλάχιστον, σε μερική ανατροπή του σκορ. Η διαφορά έφτασε δυο φορές στους 28 πόντους και την δεύτερη, στο 2′ 46” (35-63) πριν από την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού άναψαν καπνογόνα και πέταξαν διάφορα αντικείμενα προς τον πάγκο του Ολυμπιακού. Το προστατευτικό δίχτυ απέτρεψε τραυματισμό μέλους της “ερυθρόλευκης” αποστολής, παρά ότι μερικά θραύσματα πέρασαν από το δίχτυ και οι διαιτητές διέκοψαν άμεσα τον αγώνα και μαζί με την αποστολή του Ολυμπιακού, επέστρεψαν στα αποδυτήρια τους.

Ύστερα από μισή ώρα, ο πρώτος διαιτητής Ηλίας Κορομηλάς αποφάσισε την συνέχιση του αγώνα, εφόσον γινόταν εκκένωση των κερκίδων και ενώ η ατμόσφαιρα παρέμενε θολή. Οι διαιτητές δεν ήθελαν να διακόψουν οριστικά τον 4ο τελικό, αλλά να ολοκληρωθεί αγωνιστικά. Αν αποφάσιζαν την διακοπή, θα γινόταν σε βάρος του Παναθηναϊκού. Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, ήταν σύμφωνοι να συνεχιστεί το παιχνίδι, εφόσον υπήρχε εκκένωση. Η ανακοίνωση για την εκκένωση αποδοκιμάστηκε πρόσκαιρα από τους φίλους του Παναθηναϊκού που άρχισαν να αποχωρούν φανερά απογοητευμένοι από την κατάληξη της φετινής περιόδου, αφού και ο επίλογος της βαριάς ήττας από τον “αιώνιο” αντίπαλο σε άδειο γήπεδο, ήταν ο χειρότερος δυνατός.

Απογοητευμένοι ήταν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού που αντιλήφθηκαν ότι με την απόδοση τους που ήταν κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων παιχνιδιού χωρίς “αύριο” και παρά την παρουσία 17.500 φιλάθλων τους, δεν κατάφεραν καν να δυσκολέψουν τον ανώτερο αντίπαλο τους που ένιωθε ότι έπαιζε στο…ΣΕΦ.

Ξανά καπνογόνα, επεισόδια, δακρυγόνα και οριστική διακοπή

Τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ, μετά την ανακοίνωση της εκκένωσης των εξεδρών, οδήγησαν σε οριστική διακοπή του 4ου τελικού σε βάρος του Παναθηναϊκού. Οπαδοί των γηπεδούχων έφτασαν ως τη φυσούνα προσπαθώντας να μπουν στα αποδυτήρια του γηπέδου, ενώ έχει διαταχθεί εκκένωση του ΟΑΚΑ με τον τέταρτο τελικό να έχει διακοπεί 2’42” πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου. Οδεύει προς οριστική διακοπή η αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός καταγγέλλει βίαιη είσοδο στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, με οπαδούς να μπαίνουν στη φυσούνα που τα ενώνει με το γήπεδο και τις δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ να τους απωθούν.

Το φύλλο αγώνος ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα και είναι λίαν επιβαρυντικό για τον Παναθηναϊκό που κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών στο επόμενο πρωτάθλημα.

Δεκάλεπτα: 15-24, 26-48, 35-63 (διακοπή στα 2’46”).

Η στατιστική του αγώνα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακός,olybiakos