Ο Πανιώνιος θα επιστρέψει στη Basket League νωρίτερα από την ανέγερση του νέου «Αρτάκης»

Το τμήμα μπάσκετ του Πανωνίου, ύστερα από δυο χρόνια παραμονής του στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και τριών χρόνων ασταθούς και σαθρής παρουσίας του στην Basket League, έχει αποκτήσει τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές επανεκκίνησης του, ώστε να έχει και τις ανάλογες προσδοκίες επιστροφής του στην πρώτη κατηγορία. Στην εορταστική συμπλήρωση 132 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικότερου και μακροβιότερου συλλόγου στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και στην χρονική συγκυρία των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του συλλόγου από την…μάνα Σμύρνη, το

τμήμα μπάσκετ του Ιστορικού έχει διτή εύνοια της τύχης.

Πρώτον, γιατί η οικονομική διαχείριση του, γίνεται πλέον από τα Πανιώνια χέρια των κ. Μικρόπουλου και Ηλιάδη, οι οποίοι δεν είναι «ξενόφερτοι» στον σύλλογο, δεν είναι «ουρανοκατέβατοι» και δεν χρειάσθηκε να ελεγχθεί και διαπιστωθεί ποιες είναι ι οι προθέσεις τους, οι επιδιώξει τους, τα «κρυφά» ή φανερά προσωπικά οφέλη τους, η προβολή τους και η ανάλογη δημοσιότητα που έχουν από τις κινήσεις επένδυσης που έχουν κάνει, εμπράκτως και όχι στα λόγια, μέχρι τώρα.

Καμία σχέση και σύγκριση, δηλαδή, με το διοικητικό και ιδιοκτησιακό παρελθόν του τμήματος μπάσκετ, με το οποίο κατέληξε στον δεύτερο υποβιβασμό της ομάδας, δυο κατηγορίες πιο κάτω από την πρώτη. Όχι μια, αλλά δυο και ενώ η εγκατάλειψη και οι φαιδρές λύσεις που είχαν προταθεί, είχαν φέρει την «κυανέρυθρη» φανέλα, λίγα εκατοστά από την συμμετοχή της στην 3ηκατηγορία της ΕΣΚΑΝΑ, το καλοκαίρι του 2020.

Δεύτερον, γιατί οι δυο συμμαθητές και κουμπάροι, πέραν την γνήσιας Πανιώνιας ταυτότητας τους και της διάθεσης τους να προσφέρουν σε δύσκολες εποχές, έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, με αποτέλεσμα να προσφέρουν την απαραίτητη ρευστότητα για τις 10 μεταγραφές που έγιναν και την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας σε όλη την διάρκεια της νέας σεζόν. Και για αυτούς τους δυο λόγους, ο Φάνης Χριστοδούλου πείσθηκε και έγινε «σημαιοφόρος» αυτής της προσπάθειας, ταξιδεύοντας κάθε εβδομάδα από την Πάρο στην Αθήνα και όπου παίζει η ομάδα να είναι εκεί.

Οι προδιαγραφές είναι, πλέον, οι καλύτερες δυνατές για την ομάδα μπάσκετ και έγκειται στον Περικλή Ταυρόπουλο, στους συνεργάτες του και στους παίκτες που επέλεξε, αποκλειστικά, ο προπονητής, να επαναλάβουν τον άθλο της διετίας 2014-2016. Φέτος και του χρόνου, δυο συνεχόμενοι άνοδοι. Γιατί, μπορεί με την επιτυχία να μην υπογράφει συμβόλαιο…κανείς, όσα χρήματα και αν καταναλώνει, αλλά η επένδυση των Μικρόπουλου-Ηλιάδη είναι, κυρίως, συναισθηματική για τον σύλλογο που ακολουθούν από μαθητική ηλικία και έχοντας τις δυνάμεις, θέλουν να προσφέρουν, έχοντας την απαιτούμενη υπομονή και επιμονή, αλλά και χωρίς να απογοητεύονται απο αστοχίες και πιθανά ανθρώπινα λάθη…

Μια δήλωση του τζένεραλ μάνατζερ περί “εσωτερικών τρικλοποδιών” και τον χαρακτηρισμό του Φάνη Χριστοδούλου, ως “κυματοθραύστη” σε αυτές που…προαναγγέλθηκαν, ήταν παντελώς αναίτια και κακοπροαίρετη…

Αυτονόητο μέλημα των ανθρώπων που “τρέχουν” την ομάδα, είναι η προστασία της από εξωτερικούς “εχθρούς” και τους εμφανείς αντιπάλους τους. Το βλέμμα προς τα πίσω, συνήθως, προκαλεί “τρακάρισμα” προς τα εμπρός…

Η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου έχει χρονικό ορίζοντα δυο ετών για να αποδείξει ότι αξίζει να επιστρέψει εκεί που είναι ιστορικά η θέση της στο άθλημα. Το καλύτερο «όνειρο» των ακραιφνών φίλων της «κυανέρυθρης
ομάδας μπάσκετ και ευρύτερα όλων των φιλάθλων του Πανιωνίου, είναι ο συνδυασμός της επανόδου στην Α1, με την επαναχρησιμοποίηση του νέου βιοκλιματικού γηπέδου στην θέση του προϋπάρχοντος.

Δύσκολος, αν όχι ανέφικτος χρονικός συνδυασμός, όμως. Γιατί, η «πυξίδα» του Πανιωνίου έχει κατεύθυνση επιστροφής που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά η πορεία του συγκεκριμένου έργου, είναι αποπροσανατολισμένη. Τρία χρόνια (προεκλογικά την άνοιξη του 2019), μετά την κατεδάφιση του πρώην κλειστού γηπέδου, έναν χρόνο, μετά την έναρξη των εργασιών εσκκαφής (Σεπτέμβριος 2021) και έναν χρόνο πριν από την τέλεση των επόμενων εκλογών Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οκτώβριος 2023), το έργο έχει σταματήσει τους 4 τελευταίους μήνες και η εικόνα του εργοταξίου, παραπέμπει στην δημιουργία… λίμνης ή πισίνας, αν τοποθετηθούν πλακάκια στην τοιχοποίηση του.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης

Ήδη, μετά την βεβιασμένη κατεδάφιση από την δημοτική αρχή και ατεκμηρίωτη για το μέλλον ανέγερσης, καθώς δεν υπήρχε σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με την ανάδοχο εταιρία, έχουν «χαθεί» 18 μήνες . Η ανέγερση είναι ευθύνη και επίβλεψη και αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ο Γιώργος Πατούλης είχε δεσμευτεί και χρονικά, τον Σεπτέμβριο του 2021: «Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο σε 2 χρόνια που θα ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα «κόσμημα» για τον Δήμο Νέας Σμύρνης και θα είναι στη διάθεση των κατοίκων και των αθλητικών συλλόγων, λειτουργώντας ως αθλητικό κέντρο αλλά και ως κέντρο πολιτισμού».

Η Περιφέρεια δεν δίνει καμία ενημέρωση για το «πάγωμα» των εργασιών. Η δημοτική αρχή δεν ασχολείται, καν. Το έργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό κάτω του 10 τοις εκατό, με την ανάλογη οικονομική αντιστοιχία των εργασιών.

Ο συνδυασμός είναι «εκρηκτικός» για το μέλλον του νέου γηπέδου και την αίολη αποπεράτωση του. Ακόμα και αν υποτεθεί, ότι παραδοσιακά, όλα τα έργα στην Ελλάδα, έχουν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τους και η πολιτική δέσμευση του κ. Πατούλη, ήταν άκρως αισιόδοξη και τα δυο χρόνια αποπεράτωσης ειπώθηκαν για να…ειπωθούν, στο συγκεκριμένο έργο, υπάρχουν και νέα οικονομικά «αγκάθια».

Η πρώτη καθυστέρηση είχε προκύψει από την απαίτηση της αναδόχου εταιρίας να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού κόστους, λόγω της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών, από τον πρώτο προϋπολογισμό των 20, 850 εκ. ευρώ, το 2013, με έκπτωση 50% τοις εκατό. Χρειάστηκε νέα διαπραγμάτευση Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρίας που άλλαξε ιδιοκτησία, παράλληλα, ώστε να συμφωνηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης που συμπεριελάμβανε και την αύξηση του κατασκευαστή. Το ύψος της αύξησης, υπολογίζεται στα 1,5-2 εκ. ευρώ. Ποιος θα πληρώσει αυτή την αύξηση που ακόμα δεν έχει μετατραπεί από προφορική συμφωνία σε γραπτή και υπογεγραμμένη σύμβαση, ως προσάρτημα στην κύρια σύμβαση; Με βάση την προγραμματική συμφωνία Δήμου και Περιφέρειας που εγκρίθηκε ;

Η λογική θα υπαγόρευε να πληρώσει η Περιφέρεια. Στην κύρια προγραμματική συμφωνία Δήμου και Περιφέρειας και στην τροποποίηση αυτής, όπως εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Νέας Σμύρνης,, όμως, αναφέρεται ρητά ότι όποιο ποσό προκύψει, εκτός του αρχικού και υπολογισμένου κόστους, θα επιβαρύνει τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Η ανάδοχος εταιρία, ύστερα από την ολοκλήρωση των εσκαφών, ζητεί την υπογραφή της σύμβασης του έξτρα προϋπολογισμού κόστους για να είναι εξασφαλισμένη, καθώς η συμφωνία είναι προφορική. Θα πρέπει, δηλαδή, η δημοτική αρχή που έχει αναλάβει την έξτρα οικονομική κάλυψη του έργου, πλέον των 20,850 εκ. ευρώ, να συνάψει σύμβαση για να συνεχιστεί η θεμελίωση και η ανέγερση του βιοκλιματικού.

Στην προγραμματική συμφωνία και στο ΑΡΘΡΟ 8 : ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ υποχρεώσεις αναφέρεται ρητά:

* Τη µέριµνα για την έκδοση και αναθεώρηση των απαιτούµενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων πριν
τη δηµοπράτηση του έργου.
• Την υποχρέωση να χρηµατοδοτήσει κάθε επιπλέον δαπάνη µελετών και εργασιών που δεν
συµπεριλαµβάνονται στη θεωρηµένη µελέτη και η ανάγκη τους προκύπτει από εγκρίσεις και
αδειοδοτήσεις.
• Τη µέριµνα για την κατεδάφιση κτισµάτων και την αποµάκρυνση όσων κινητών ευρίσκονται επί
του χώρου του οικοπέδου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη εγκατάσταση του εργοταξίου και η
έναρξη των εργασιών.
• Τις αιτήσεις προς τις ∆ΕΚΟ, για την κατασκευή όλων των απαιτούµενων συνδέσεων µε τα
δίκτυα κοινής ωφελείας και τις δαπάνες που προκύπτουν εξ αυτών.
• Τον ορισµό τεχνικού υπαλλήλου που θα συµµετέχει στην προσωρινή και οριστική παραλαβή του
έργου.
• Τη συµµετοχή δια εκπροσώπου του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
• Τη γραµµατειακή υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης από υπάλληλο του ∆ήµου
Νέας Σµύρνης.
• Να προωθήσει τυχόν αναγκαίες διαδικασίες αρµοδιότητάς του ή δυνατότητα παρέµβασης και
γενικότερα να µεριµνά για την οµαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων.
• Την ευθύνη για τη φύλαξη του έργου µετά τη διοικητική παραλαβή για χρήση και µέχρι την
οριστική παραλαβή του.
• Τη καθολική µέριµνα, µετά την οριστική παραλαβή, για τη συντήρηση του έργου και των
εγκαταστάσεών του, τη φύλαξη του και γενικά τη λήψη κάθε επιπλέον µέτρου για την αποτροπή
βλαβών ή καταστροφών.
• Την υποχρέωση να προσδώσει δηµοσιότητα στη χρηµατοδότηση του έργου από την Περιφέρεια
Αττικής, µέσω ανοικτής εκδήλωσης, ανακοίνωσης στον τοπικό τύπο και το τοπικό ραδιόφωνο,
καθώς και µε την τοποθέτηση αναµνηστικής πινακίδας σε εµφανές σηµείο.

Αποτελεί χρέος του απερχόμενου Δημάρχου, Σταύρου Τζουλάκη (δεν θα θέσει εκ νέου άλλη υποψηφιότητα) που «έλαμψε» δια της αναμενόμενης απουσίας του από τον εορτασμό των 132 χρόνων του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, όπως προεκλογικά αποφάσισε την κατεδάφιση, να αφήσει «κληρονομιά» στην πόλη, την εξασφαλισμένη και βέβαιη αποπεράτωση του μεγαλύτερου έργου που έχει γίνει στην πόλη, τα 70 τελευταία χρόνια, μετά την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην κοινότητα-τότε- του προσφυγικού οικισμού Νέας Σμύρνης και της εμβληματικής Εστίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα