Ο ΠΑΟΚ των ρεκόρ διέλυσε και την αμφισβήτηση

Το ραντεβού των μονομάχων του φετινού πρωταθλήματος στην κατάμεστη Τούμπα αυτήν τη φορά διεξήχθη κανονικά κι η ολοκλήρωσή του λίγο μετά τις 21.30 ανέδειξε τον ΠΑΟΚ ως μεγάλο νικητή επί του Ολυμπιακού με 3-1 (3’ Βιεϊρίνια, 19’ Μπίσεσβαρ, 82’ Άκπομ – 87’ Ποντένσε) κι αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κόψει αυτός πρώτος το νήμα του τερματισμού στον φετινό αγωνιστικό μαραθώνιο.

Η ... «προίκα» άλλωστε είναι μεγάλη και διόλου ευκαταφρόνητη.
Εννιά βαθμοί διαφορά, ουσιαστικά δέκα καθώς έχει και την ισοβαθμία έχοντας δυο νίκες σε ισάριθμες μεταξύ τους συναντήσεις μα το κυριότερο είναι η ψυχολογία μιας ομάδας που αμφισβητήθηκε σκόπιμα από αντιπάλους μα καιρό τώρα φροντίζει και δίνει τις πλέον πειστικές απαντήσεις στην πράξη, παρότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με μείον δυο βαθμούς λόγω της τιμωρίας που «κουβαλούσε» από πέρσι.

Ο ΠΑΟΚ είχε να σκοράρει τρεις φορές κατά του συγκεκριμένου αντιπάλου δέκα έξι χρόνια! Το έκανε χτες προσυπογράφοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάρριψη του καλύτερου ξεκινήματος της ιστορίας του με δέκα οκτώ νίκες και δυο ισοπαλίες, ξεπερνώντας το «σκουριασμένο» του 1973 όταν σε δέκα εννιά αναμετρήσεις ήταν αήττητος μεν αλλά ηττήθηκε στην εικοστή από τον χτεσινό του αντίπαλο. Συνολικά είκοσι πέντε διαδοχικοί αγώνες αήττητος μετά τις περσινές αναμετρήσεις με Ολυμπιακό και ΑΕΚ που η μεν πρώτη δεν ξεκίνησε ποτέ η δε δεύτερη δεν τελείωσε ποτέ, έχοντας δέκα τέσσερις σερί νίκες στο «σπίτι» του. Έχοντας χάσει τα δυο αυτά ματς στα χαρτιά, η προηγούμενη ήττα του στο πρωτάθλημα ήταν το Νοέμβριο του 2016 σε κανονική περίοδο και στα πλέι οφ τον Μάιο του 2017.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρά αλλά σημαντικά κομμάτια ενός μεγάλου μωσαϊκού, δημιούργημα του Ραζβάν Λουτσέσκου, των συνεργατών του, των ποδοσφαιριστών κι όλων των μελών που συνθέτουν το αγωνιστικό τμήμα και υπεράνω όλων αυτών του Ιβάν Σαββίδη, που μετά από σειρά ετών, πολλών χρημάτων και εξόδων που δεν αποτυπώνονται σε αριθμούς, βλέπει τις προσπάθειές του να αποδίδουν, δρέποντας τους καρπούς της πλέον ποδοσφαιρικής προσέγγισης και λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του. Γι’ αυτό κι ο «Δικέφαλος» είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή του σε κατάκτηση πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια. Σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί και πέρσι όμως μετά και το χτεσινό (απ)έδειξε πως έπαθε και έμαθε, να μην αφήνει το παραμικρό περιθώριο για οτιδήποτε που μπορεί να τον βλάψει.

Το μόνο ζητούμενο πλέον είναι να παραμείνει συγκεντρωμένος και σταθερός στην απόδοσή και την αποτελεσματικότητά του και στις επόμενες δέκα αγωνιστικές που ακολουθούν. Να παραμείνει ταπεινός και προσηλωμένος στο στόχο του, αγνοώντας όλους αυτούς τους – εν μέρει – δικαιολογημένους διθυράμβους που διαδέχτηκαν χρονικά το τέλος του αγώνα. Αποδεδειγμένα όλα αυτά αλλάζουν στο δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό και καμία έκπτωση της προσοχής, της προσπάθειας κι όλων αυτών των χαρακτηριστικών που τον έφεραν ως εδώ δεν πρέπει να υπάρξει. Κάτι που καλύτερα από όλους το γνωρίζει ο Ρουμάνος τεχνικός και το επικοινωνεί σε κάθε ευκαιρία.

Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, εξ αρχής φάνηκε πως επρόκειτο για έναν αγώνα που καμία από τις δυο ομάδες δε θα συμβιβάζονταν με την ισοπαλία. Με τη συμπλήρωση ενός λεπτού ο Μαουρίσιο χάνει σπουδαία ευκαιρία από πλεονεκτικότατη θέση εντός περιοχής να βάλει δύσκολα στον Σα, όταν έπειτα από γύρισμα του Ελ Καντουρί κάνει κακό κοντρόλ. Ένα λεπτό μετά ο Χριστοδουλόπουλος «απαντά» με μακρινό σουτ. Και στο 3’ ο άνθρωπος των μεγάλων στιγμών, το πρόσωπο του σπουδαίων γκολ όπως συνέβη στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, στην Τρίπολη με τον Αστέρα, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια δίνει το έναυσμα για τη μεγάλη βραδιά εξαπολύοντας έναν «κεραυνό» εκτός περιοχής, χτυπώντας και στο πόδι του Νάτχο πριν καταλήξει στα δίχτυα του συμπατριώτη του τερματοφύλακα των «ερυθρολεύκων» ανοίγοντας το σκορ.

Μια καίρια εξέλιξη που ανέτρεψε άρδην τη φαινομενική ισορροπία που υπήρχε – κυρίως – σ’ επίπεδο ψυχολογίας. Ήταν η πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα που ο «Δικέφαλος» σκόραρε στο πρώτο δεκάλεπτο αγώνα επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση σύμφωνα με την οποία «τίποτα δεν είναι τυχαίο». Η αυτοπεποίθηση των γηπεδούχων υπερπολλαπλασιάστηκε, το όποιο άγχος ή πίεση μεταφέρθηκε άμεσα στην αντίπερα όχθη, θέτοντας νέους όρους στο χορτάρι. Ο ΠΑΟΚ όφειλε – κι έτσι έπραξε – να είναι πιο προσεκτικός ανασταλτικά και πιο ακριβής στη γρήγορη μετάβαση στο γήπεδο από τη μια περιοχή στην άλλη. Στο 17’ ο Ζαμπά, που έκανε πάρα πολύ δύσκολη του προσωπικού του αντιπάλου Κούτρη, έβγαλε τη σέντρα από δεξιά κι ο επερχόμενος Ελ Καντουρί ανενόχλητος έπιασε το πλασέ αλλά σημάδεψε ψηλά. Ωστόσο, δυο λεπτά αργότερα σε ανάλογο σκηνικό με αφετηρία την ίδια κίνηση του Ζαμπά, ο Άκπομ πήρε την κεφαλιά τροφοδοτώντας ουσιαστικά τον Μπίσεσβαρ που σε κενή εστία ζευγάρωσε τα τέρματα της ομάδας του προκαλώντας ντελίριο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Ένα πάθος που έγινε ακόμη μεγαλύτερο χαρακτηρίζοντας κάθε απλή κίνηση στον αγώνα, από μια διεκδίκηση μέχρι μια τελική προσπάθεια βγάζοντας αθρόα συσσωρευμένα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.

Στο 21’ και πάλι η προσπάθεια της ομάδας του κ. Μαρτίνς ν’ απειλήσει ήρθε με μακρινό σουτ του Γκιγέρμε με τον Πασχαλάκη να διώχνει, κάτι που δε χρειάστηκε να κάνει δυο λεπτά μετά σε εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου καθώς η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 29’ σε μια – ακόμη – γρήγορη ανάπτυξη που βρήκε την αντίπαλη άμυνα ανοργάνωτη ο Σάκχοφ εκμεταλλεύτηκε τον κενό χώρο μπροστά από τη μεγάλη περιοχή του Σα, πλάσαρε στοχευμένα αλλά η μπάλα προσέκρουσε στην εξωτερική πλευρά της αριστερής δοκού του Πορτογάλου πορτιέρε καταλήγοντας άουτ. Ο ΠΑΟΚ έφτασε πάρα πολύ κοντά σε ένα τρίτο γκολ στο 34’ με τον Άκπομ να συνδυάζεται με τον Ζαμπά, εκείνος να βρίσκει με παράλληλη συρτή σέντρα τον Μπίσεσβαρε στο ύψος του πέναλτι και να πλασάρει με τη μια αλλά και πάλι ο Σα έδιωξε επιδεικνύοντας σπουδαία αντανακλαστικά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με διαφοροποίησης από την πλευρά του Ολυμπιακού καθώς οι Καμαρά, Ζιλ Ντίας αντικατέστησαν τους Νάτχο, Χριστοδουλόπουλο. Για τον ΠΑΟΚ πλέον ήταν θέμα διαχείρισης κι ετοιμότητας ενώ για τον αντίπαλό του ήταν θέμα ανάγκης. Από τη στιγμή που είχε βρει τον τρόπο να διασπά την πίεση ψηλά που άσκησαν οι αντίπαλοί του με ψυχραιμία, ακρίβεια και περιορισμό λαθών, όλα ήταν πιο εύκολα. Στο 53’ ήρθε η πρώτη κίνηση του κ. Λουτσέσκου με τον Ολιβέιρα αντί του Σάκχοφ. Ο Πορτογάλος μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, να ηρεμήσει το παιχνίδι της ομάδας του, να κόψει και να βγάλει τους συμπαίκτες του μπροστά με ακρίβεια. Στο 60’ ο Φορτούνης αποχωρεί δίνοντας τη θέση του στον Χασάν. Στο 63’ καλή στιγμή για τον ΠΑΟΚ σε συνεργασία Άκπομ, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί με τον τελευταίο να μην υπολογίζει καλά με συνέπεια να τον προλάβει ο Σα. Στο 69’ ο Μπίσεσβαρε τροφοδοτεί ελαφρώς καθυστερημένα τον Άκπομ με συνέπεια το γκολ που σημειώνει ο Βρετανός στην εξέλιξη της φάσης ν’ ακυρωθεί όντας σε αντικανονική θέση.

Το τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας ξεκίνησε με την είσοδο του Γιαννούλη αντί του Βιεϊρίνια, ο οποίος απόλυτα δικαιολογημένα γνώρισε καθολική αποθέωση. Στο 81’ καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό με γυριστό σουτ υπό πίεση του Χασάν έπειτα από τροφοδότησή του από τον Ποντένσε αλλά το γκολ ήρθε ένα λεπτό μετά για τον ΠΑΟΚ, με τον Μπίσεσβαρ να πιέζει ψηλά, τον Ολιβέιρα να τον μιμείται αναγκάζοντας τον Γκιγέρμε σε αβέβαιη πάσα προς τον Σισέ την οποία κυνήγησε ο Άκπομ, έκλεψε και στην αντεπίθεση νίκησε τον Σα ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της ομάδας του. Στο 86’ σημαντική στιγμή για τους «ερυθρόλευκους» να μειώσουν με τον Γκερέρο να μην προλαβαίνει παράλληλη προς την εστία σέντρα, κάτι που έκανε ο Ποντένσε στο 87’ έπειτα από απόκρουση του Πασχαλάκη σε σουτ εντός περιοχή του Ζιλ Ντίας. Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν σημειώσει κι άλλο τέρμα στις καθυστερήσεις αλλά αυτήν τη φορά ο Πορτογάλος τερματοφύλακας νίκησε τον Άκπομ στο τετ α τετ. Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η μη τήρηση του fair play από τον Ποντένσε, γεγονός που δημιούργησε πρόσκαιρη ένταση δίχως όμως κάτι περισσότερο.

Όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο το τελευταίο σφύριγμα του Ισπανού διαιτητή (σ.σ. με ξένους διαιτητές στα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να μετράει ως απώλεια μόνον μια ισοπαλία στο ΟΑΚΑ την περασμένη εβδομάδα) βρήκε άπαντες από την πλευρά των νικητών σε απόλυτη ευφορία γνωρίζοντας πως το πλέον κομβικό ματς της φετινής σεζόν – μέχρι το επόμενο – είχε ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει αναμφίβολα, όμως εξίσου σίγουρο είναι πως ο «Δικέφαλος» πλέον κρατάει απόλυτα την τύχη του στα χέρια του. Έχει δρόμο ακόμη αλλά ξανοίγεται μπροστά του με τις καλύτερες προϋποθέσεις πλέον ... Προς το παρόν καλή δύναμη και καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα