Ο ξεχασμένος εμφύλιος πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία

Το πρόσφατο θερμό επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς, που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, το οποίο κατέληξε στην σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτών και την αιχμαλωσία τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αποτελεί μέρος της ευρύτερης γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Σύγκρουση η οποία εδράζεται, κατά κύριο λόγο, στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας

και στην επιδίωξη της Ρωσίας να επιβάλει την παρουσία της και πέρα της Μαύρης Θάλασσας, με έξοδο στην Μεσόγειο και παγίωση του ενεργού ρόλου της στην Μέση Ανατολή, στα κοιτάσματα πετρέλαιου και φυσικού αέριου και στους υπαρκτούς και μελλοντικούς ενεργειακούς δρόμους.

Κομμάτι του παραπάνω παζλ αποτελεί ο εμφύλιος πόλεμος που εξακολουθεί να ματώνει τον λαό της Ουκρανίας από την Άνοιξη του 2014, ως συνέπεια των βίαιων γεγονότων του Μαϊντάν, τον Φλεβάρη του ίδιου χρόνου, οπότε την εξουσία κατέλαβαν φιλοδυτικές οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, μέσα από μια σειρά βίαιων και εξαιρετικά αιματηρών συγκρούσεων στο κέντρο του Κιέβου, με επίκεντρο την πλατεία Μαϊντάν. Συγκρούσεις στις οποίες, παρά την αρχική μαζική λαϊκή συμμετοχή ενάντια στην κυβέρνηση του απερχόμενου, φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς, τον τόνο τελικά έδωσαν, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, οργανωμένες ομάδες με ακροδεξιό, εθνικιστικό και καθαρά ναζιστικό προσανατολισμό, όπως ο διαβόητος και στην Δύση, «Δεξιός Τομέας».

Φασιστική επέλαση

Σκηνή 1, Λουτσκ, δυτική Ουκρανία, Αύγουστος 2016: Η Ουκρανή αοιδός υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, Τζαμάλα – κατά κόσμον, Σουζάνα Αλίμοβνα Τζαμαλαντίνοβα – η οποία είχε επιλεγεί από την χώρα της να την εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό της Eurovision εκείνης της χρονιάς, έλαβε μέρος μέρος στο ναζιστοφεστιβάλ «Μπάντερστατ», προς τιμήν του Ουκρανού αρχιναζί και συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών, Στεπάν Μπαντέρα. Οι οργανωτές είχαν και άλλες «ατραξιόν» για την «πατριωτική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας», όπως ανέφεραν στον ιστότοπό τους. Ετσι, εκτός από το μουσικό κομμάτι, έγιναν και ομιλίες, τόσο από «βετεράνο» της UPA (η δωσιλογική οργάνωση των Ουκρανών ναζί εθνικιστών), όσο και από τον επικεφαλής του ένοπλου φασιστικού τάγματος «Αζόφ», γνωστού διεθνώς για τις θηριωδίες του εναντίον άμαχων στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα