Οι ΗΠΑ στον αγώνα για την ολοκληρωτική κατάργηση του TikTok

Στο κοινοβούλιο εμφανίστηκε ο CEO του TIkTok, Shou Zi Chew, για να καταθέσει υπέρ της εφαρμογής, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης για την ολική κατάργησή της στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα που συλλέγει ο αλγόριθμος της εφαρμογής, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των Αμερικανών ή για τη διάδοση προπαγάνδας.

Η κυβέρνηση έχει

ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές, μια κίνηση στην οποία προχώρησαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η ΕΕ. Η Ινδία απαγόρευσε επίσης την εφαρμογή συνολικά το 2020.


Οι φόβοι των ΗΠΑ για το TikTok

Σήμερα, περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες χρησιμοποιούν το TikTok καθημερινά, και το συντριπτικό ποσοστό υποστηρίζει την εφαρμογή και αρνείται την κατάργησή της. Παρά τις διαμαρτυρίες, οι αρχές φαίνεται ότι θα προχωρήσουν στον περιορισμό της πλατφόρμας.

Ο Kevin McCarthy, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι νομοθέτες θα προχωρήσουν σε νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το TikTok, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κίνας είχε πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής.

Από την μία μεριά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βάσιμους λόγους ανησυχίας, μιας και το TikTok έχει μεγάλες διαφορές από την αντίστοιχη δίδυμη εφαρμογή της στην Κίνα το Douyin.

Στην κινεζική έκδοση της εφαρμογής η προστασία των ανήλικων χρηστών είναι μείζονος σημασίας, με τους αλγόριθμους να προφυλάσσουν τα παιδιά και τους έφηβους σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, με την αυστηρή ρύθμιση του περιεχομένου.

Τα σκάνδαλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Παρ’όλα αυτά, η ΗΠΑ έχουν μεγάλο ιστορικό διαρροής δεδομένων των χρηστών του, και συγκεκριμένα για λόγους προπαγάνδας, όπως και είναι γνωστό από συμβάντα όπως οι εκλογές του 2016 με το Facebook να δίνει στοιχεία στην Cambridge Analytica, και το Twitter να είναι μερικώς υπεύθυνο για την έφοδο στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2022.

Εκπρόσωποι του Facebook όσο και του Twitter, έχουν βρεθεί στο κοινοβούλιο για τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμη συμβάντα, με ελάχιστες όμως κυρώσεις και χωρίς καμία αναφορά στην ολική κατάργησή τους.

Η αντίδραση του κοινού

Όλα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει τους χρήστες στο να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία τους, αλλά αντίθετα εκλαμβάνεται σαν μια προσπάθεια ενάντια στην ελευθερία του λόγου.

Επιπλέον, η κατάργηση της εφαρμογής θα επηρεάσει και την οικονομία, καθώς τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το TikTok ως μέσο διαφήμισης, ενώ ταυτόχρονα οι δημιουργοί περιεχομένου κινδυνεύουν να χάσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους, αν όχι ολοκληρωτικά.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για διάδοση παραπληροφόρησης και καταστολή του TikTok και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αντέδρασε υπερβολικά όταν διέταξε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να αφαιρέσουν το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές. “Πόσο ανασφαλής μπορεί να είναι η κορυφαία υπερδύναμη του κόσμου, ώστε να φοβάται έτσι την αγαπημένη εφαρμογή των νέων;”, δήλωσε η εκπρόσωπος Mao Ning.

Πηγές:edition.cnn.com, www.bbc.com, www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα