Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα θαύμα της μηχανικής, με το περίπλοκο σκελετικό του πλαίσιο που παρέχει υποστήριξη, προστασία και κινητικότητα. Στον πυρήνα αυτής της πολύπλοκης δομής βρίσκεται η σπονδυλική στήλη, ένας πυλώνας δύναμης που μας επιτρέπει να σταθούμε ψηλά και να κινηθούμε.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα μπορεί να διαταραχθεί, προκαλώντας μια κατάσταση γνωστή ως παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε την πολυπλοκότητα της παραμόρφωσής της, διερευνώντας την αλληλεπίδραση γενετικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών

παραγόντων που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της.

Ανατομία της σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλική στήλη είναι μια «κολώνα» 24 κινητών οστών που ονομάζονται σπόνδυλοι και ενώνονται μεταξύ τους με ισχυρούς συνδέσμους. Τα οστά διαχωρίζονται με δίσκους, οι οποίοι λειτουργούν ως αμορτισέρ και δίνουν στη σπονδυλική στήλη ευελιξία. Κάθε σπόνδυλος έχει ένα σύμπλεγμα τριών αρθρώσεων με ένα μεγάλο δίσκο μπροστά και δύο αρθρώσεις στο πίσω μέρος. Αυτός ο ισχυρός σχεδιασμός διατηρεί τα οστά συνδεδεμένα και ευθυγραμμισμένα, το ένα πάνω στο άλλο, ενώ επιτρέπει στη σπονδυλική μας στήλη να λυγίζει και να στρίβει.

Τι είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης;

Η ευθυγράμμιση και η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να μεταβληθούν με πολλούς τρόπους. Μπορούν να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα γενετικής ανωμαλίας, γήρανσης, τραυματισμού ή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη. Ο πιο κοινός τύπος παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης στους ενήλικες είναι η εκφυλιστική σκολίωση.

Οι πιο κοινές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Οι πιο συχνές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν τη σκολίωση, τη πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, τη κύφωση, την υπερβολική στρογγυλοποίηση προς τα εμπρός του άνω μέρους της πλάτης και τη λόρδωση, μια υπερβολική καμπύλη προς τα μέσα στο κάτω μέρους της πλάτης.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκύψουν λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως γενετική, ανωμαλίες ανάπτυξης ή εκφυλιστικές αλλαγές. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτών των παραμορφώσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας υφίστανται εκφυλιστικές αλλαγές που αποτελούν μέρος της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Όταν οι αρθρώσεις επιδεινώνονται, η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί και η σπονδυλική στήλη μπορεί να μετατοπιστεί πλάγια. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν εκφυλισμό περιλαμβάνουν:

Αρθρίτιδα από εκφυλιστικούς δίσκους και σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων, με αποτέλεσμα την απώλεια της φυσιολογικής σπονδυλικής ευθυγράμμισηςΟστεοπόρωση (απώλεια οστικής μάζας) και συμπιεστικά κατάγματα σπονδύλωνΠροηγούμενη χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης (νόσος παρακείμενου επιπέδου)Το πέρασμα του χρόνου μετά από μια χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη είναι η κύρια αιτία παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης

Πηγή: mayfieldclinic.com

Keywords
Τυχαία Θέματα