Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 88-83: Νίκη με άμυνα, Πίτερς και… άγχος

Μετά από ένα αρκετά ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, όπου ο Αστέρας  ένιωσε πολύ άνετα στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός ανεβάζοντας την ένταση στην άμυνα, επέβαλε τον ρυθμό του και έδειξε να «καθαρίζει» εύκολα το ματς, αφού τέσσερα λεπτά πριν το τέλος προηγήθηκε 78-63, όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Οι Πειραιώτες χαλάρωσαν αρκετά στην άμυνα και έδωσαν την ευκαιρία στον Αστέρα να επιστρέψει στο ματς και να διεκδικήσει το ματς μέχρι τέλους (86-83), βάζοντας

μεγάλα σουτ. Έστω και με άγχος, ωστόσο, ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση των Σέρβων και πανηγύρισε την 5η φετινή του νίκη στη διοργάνωση, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη «διαβολοβδομάδα».  

Σπουδαίο βράδυ για τον Άλεκ Πίτερς, που έκανε προσωπικό ρεκόρ στο σκοράρισμα στη Euroleauge με 28 πόντους (5/7 διπ., 4/8 τρ., 6/6 βολ.), συκλονιστική εμφάνιση από τον Μουσταφά Φαλ με γεμάτο νταμπλ – νταμπλ (14π., 14ρ., 3 ασ.). Μεγάλο δεύτερο ημίχρονο από τον Παπανικολάου σε άμυνα και επίθεση (11π., 5 ριμπ., 5 ασ.), στους 15 πόντους σταμάτησε ο Κάνααν.

Από την άλλη πλευρά, ο Νέντοβιτς έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού με 26 πόντους και 4 ασίστ, ενώ ο Τεόντοσιτς μέτρησε 15 πόντους και 4 ασίστ.

Νωθρό ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό, «καυτός» ο Νέντοβιτς

Με λάθη και χωρίς καθόλου ρυθμό στην άμυνα του ξεκίνησε το παιχνίδι ο Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στον Αστέρα να νιώσει πολύ άνετα. Ο Νέντοβιτς ήταν πολύ ορεξάτος και αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα με 11 πόντους στα πρώτα έξι λεπτά, με τους Σέρβους να προηγούνται 15-10. Η αντίδραση των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν άργησε να έρθει. Λίγο ανέβασαν την ένταση στην άμυνα και αμέσως βρήκαν εύκολους πόντους και στην απέναντι πλευρά του γηπέδου με Φαλ, Πίτερς και Κάνααν, απαντώντας με επιμέρους 10-3 (20-18), όμως δεν είχαν διάρκεια και το τέλος του δεκαλέπτου τους βρήκε πίσω στο σκορ (20-23).

Επιστροφή από το -8 με «όπλο» την άμυνα

Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο στη δεύτερη περίοδο, με τον Τεόντοσιτς (8π.) να παίρνει τη… μπαγκέτα από τον Νέντοβιτς (14π.) στο σκοράρισμα και τον Αστέρα να ξεφεύγει ακόμη και με διαφορά 8 πόντων (31-39), βάζοντας για πρώτη φορά πίεση στον αντίπαλο. Το «καμπανάκι» ήχησε δυνατά στα αυτιά των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα και η αντίδραση τους ήταν άμεση. Με «όπλο» την άμυνα, οι Πειραιώτες ανέκοψαν σε πρώτη φάση τον ρυθμό του Αστέρα και με μπροστάρηδες στην επίθεση τους Φαλ (12π., 7ριμπ.), Πίτερς (12π.), Λαρεντζάκη (7π.), απάντησαν με σερί 10-0, για να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα (41-39). Το πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό, ωστόσο, ήταν πως ίσως για πρώτη φορά έδειχνε να βρίσκει ρυθμό και πήγε στα αποδυτήρια από θέση οδηγού (45-44).

Super άμυνα και διψήφια διαφορά

Τελείως διαφορετική ήταν η εκκίνηση του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο, αφού έβγαλε πολύ περισσότερη ενέργεια στην άμυνα του. Χαρακτηριστικό είναι πως σε set παιχνίδι, οι Πειραιώτες κράτησαν τον Αστέρα στο μηδέν για περισσότερα από επτά αγωνιστικά λεπτά. Την ίδια στιγμή η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν ήταν ότι πετούσε… φωτιές στην επίθεση, αλλά έβρισκε σταθερά λύσεις από Πίτερς και Κάνααν, κάτι που ήταν αρκετό για να ξεφύγει για πρώτη με διψήφια διαφορά (57-47). Οι Σέρβοι επιχείρησαν να βρουν λύσεις απέναντι στην εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού με μακρινά σουτ, όμως και ο Νέντοβιτς και ο Τεόντοσιτς έδειχναν να έχουν βγει εκτός ρυθμού. Ως εκ τούτου το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τους Πειραιώτες στο +11 (64-53).

Αγχώθηκε, αλλά νίκησε

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην τέταρτη περίοδο αποφασισμένος να «καθαρίσει» γρήγορα το ματς και με μπροστάρη τον Πίτερς έκανε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά, αφού προηγήθηκε 78-63, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Όλα έδειχναν πως με βάση την εικόνα του ματς, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, όμως δεν έγινε ακριβώς έτσι. Οι Πειραιώτες έκλεισαν τον… διακόπτη στην άμυνα και… έβαλαν τον Αστέρα στο ματς. Οι Σέρβοι με διαδοχικά τρίποντα από Ντος Σάντος και Νέντοβιτς απάντησαν με επιμέρους 12-2 και μείωσαν σε 80-75, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς. Με λιγότερο από ένα λεπτό να απομένει, ο Αστέρας ήταν αναγκασμένος να σταματήσει το χρονόμετρο, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στις βολές. Εκεί, οι Πειραιώτες αποδείχθηκαν ψύχραιμοι και παρά την προσπάθεια των Τεόντοσιτς και Νέντοβιτς, διατήρησαν το προβάδισμα μέχρι τέλους (88-83).

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 45-44, 64-53, 88-83

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα