Παναθηναϊκός ΑKTOR-Ολυμπιακός: Τα δεδομένα του ελληνικού ντέρμπι και η προοπτική άλλων 14 «συγκρούσεων»

Η αναμέτρηση Παναθηναϊκού ΑKTOR- Ολυμπιακού για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της Basket League, μπορεί να έχει τον χαρακτηρισμό ενός ακόμα ελληνικού ντέρμπι, αλλά είναι… αποκλειστικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Οι δυο εκπρόσωποι στην Εuroleague, μάχονται κάθε εβδομάδα για την εξασφάλιση της

πρόκρισης τους στα play offs της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχουν στραμμένη σχεδόν σε απόλυτο ποσοστό την προσοχή τους σε αυτό τον στόχο για τις 12 εναπομείνασες αγωνιστικές και την διεκδίκηση και του πλεονεκτήματος έδρας, οπότε το παιχνίδι (22/1, 21.15) στο Ολυμπιακό στάδιο, αποτελεί μια αγωνιστική συνέχεια της ευρωπαϊκής προσπάθειας τους.

Ουσιαστικά, λόγω της διαφοράς δυναμικότητας με όλες τις 10 άλλες ομάδες της Basket League, τα δυο ντέρμπι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αποτελούν δυνατά «crash test» ευρωπαϊκού επιπέδου. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι θα παίξει σημαντικό ρόλο για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης, ύστερα από την ολοκλήρωση των 22 αγωνιστικών, αλλά με το νέο σύστημα διεξαγωγής και ενός extra γύρου στα play offs, θα υπάρχει μια ακόμα ευκαιρία διεκδίκησης του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας για τους τελικούς και στους  οποίους μόνο με «θαύμα» μπορεί να μην είναι το ίδιο, γνώριμο και μονότονο ζευγάρι «πράσινων» και «ερυθρόλευκων».

Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει στο ΣΕΦ για τον πρώτο γύρο, με διαφορά 12 πόντων (54-66). Αν νικήσει ξανά τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, θα έχει 2-0 νίκες. Στον extra γύρο των πλει οφ, οι ομάδες θα «κουβαλήσουν» την βαθμολογία της κανονικής διάρκειας. Ο Παναθηναϊκός για να απωλέσει την πρώτη θέση, θα πρέπει να ηττηθεί σε τρία εκ των πέντε αγώνων που θα δώσει (τρία εντός 1-4, 1-2, 1-3 και δυο εκτός 5-1 και 6-1) και παράλληλα, ο Ολυμπιακός να νικήσει και τα 5 παιχνίδια που θα δώσει, ώστε να τερματίσει πρώτος στον νέο γύρο των play offs, πετυχαίνοντας βαθμολογική ανατροπή.

Σε περίπτωση «κόκκινης» νίκης στο ΟΑΚΑ, αλλά χωρίς να καλυφθεί η διαφορά των 12 πόντων, δεν αλλάζει τίποτα κατά του Παναθηναϊκού και υπέρ του Ολυμπιακού. Αυτό μπορεί να γίνει ολικά, αν ο Ολυμπιακός νικήσει με διαφορά 13 πόντων τον Παναθηναϊκό, γιατί θα καταλάβει την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας και στον extra γύρο των play offs, θα είναι στο 1-1 με τον τον «αιώνιο» αντίπαλο του και θα τον υποδεχτεί στο ΣΕΦ, αντί να παίξει στο ΟΑΚΑ.

Όλα αυτά θα ισχύσουν με την πρόβλεψη ότι οι δυο πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας στον extra γύρο, δεν θα ηττηθούν από την 3η, την 4η, την 5η και την 6η ομάδα. Και φυσικά, εφόσον ο παράγοντας έδρας δίνει νίκες…

Με τα στατιστικά των ευρωπαϊκών επιδόσεων, έως την 22η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός έχει μέσο όρο επίθεσης, 82,1 πόντους (8η θέση) και ο Ολυμπιακός 77,5 (16η θέση), ενώ στην άμυνα, αντίστοιχα, οι μ.ό. είναι 76,1π. και 74π.

Oι παίκτες του Ολυμπιακού μοιράζουν 19,6 ασίστ ανά αγώνα και είναι στην τρίτη θέση της στατιστικής κατηγορίας, ενώ ο Παναθηναϊκός αντιπαραθέτει ως δυνατό χαρακτηριστικό τα 7,6 κλεψίματα της μπάλας και βρίσκεται στην 2η θέση.

Στο index rating, oι «πράσινοι» είναι έξι θέσεις ψηλότερα από τον Ολυμπιακό (11η θέση), μηδαμινή διαφορά των «αιωνίων» στα συνολικά ριμπάουντ (μ.ό 33), στα εύστοχα τρίποντα, ο Ολυμπιακός σκοράρει ένα περισσότερο ανά αγώνα (10-9) και στα εύστοχα δίποντα, ο Παναθηναϊκός είναι στην 9η θέση με 20 και μπορεί ο Ολυμπιακός να βρίσκεται στην τελευταία θέση (18η), αλλά η διαφορά τους είναι πολύ μικρή (18δ).

Απόλυτη ισορροπία στα μπλοκ (2,5). Οι αριθμοί σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, χρησιμεύουν για συγκρίσεις και αναλύσεις σε κάθε χρονική φάση «σύγκρουσης» Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, αλλά στο παρκέ θα μετρήσει για την νίκη, η άμυνα, οι προσωπικότητες συγκεκριμένων παικτών, η κατοχή και κυρίως η διάρκεια του ρυθμού. Δεδομένο ότι οι διαφορές στα περσινά ρόστερ, έχουν εκμηδενιστεί. Αν έχουν ανατραπεί θα φανεί στην τρίτη αναμέτρηση των «αιωνίων» στην φετινή περίοδο και ενώ έπονται ακόμα 12, οι οποίες μπορεί να φτάσουν στο μάξιμουμ των δεκαεφτά, αν υπάρξει και «ζευγάρωμα» στα play offs της Euroleague και εξάντληση της σειράς των 5 αγώνων!

Keywords
Τυχαία Θέματα