Παναθηναϊκός: Η υποτιμημένη κίνηση Γκραντ

Σλούκας. Βιλντόζα. Λεσόρ. Μήτογλου. Παπαπέτρου και πάει λέγοντας. Ο Παναθηναϊκός χτίζει με μεθοδικό τρόπο το ρόστερ της νέας σεζόν, με τον πρόεδρο της ομάδας να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φέρει τους «πράσινους» και πάλι στην εγχώρια κορυφή αλλά και ψηλά στην Euroleague.

Οι παραπάνω μεταγραφικές κινήσεις χαρακτηρίστηκαν (δικαίως) ως «βόμβες», καθώς μιλάμε για παίκτες εγνωσμένης αξίας, που

έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο τοπ επίπεδο. Όμως, ακόμη και οι μεταγραφικές κινήσεις που δεν εισπράχθηκαν από το ευρύ κοινό με τον ίδιο ενθουσιασμό είναι αρκετά ουσιώδεις. Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο ο Τζέριαν Γκραντ.

Από το Νοτρ Νταμ στα 287 παιχνίδια NBA

Όταν το 2011 ο Τζέριαν έμπαινε στο κολλεγιακό πρόγραμμα του Νοτρ Νταμ ο Μάικ Μπρέι ήταν σίγουρος ότι ο γεννηθείς στο Μέριλαντ πόιντ γκαρντ θα κατάφερνε να εξελιχθεί την επόμενη τετραετία σε ηγέτη της ομάδας του. Και όντως αυτό συνέβη με τον Γκραντ να πρωταγωνιστεί έπειτα από την πρώτη του σεζόν που δεν έπαιξε (redshirt). Παίκτης-«εργαλείο» που σκόραρε πάνω από 12.5 πόντους την σεζόν, είχε 5+ ασίστ και 2.5+ ριμπάουντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Νούμερα, που σε συνδυασμό με την πορεία του Νοτρ Νταμ την σεζόν 2014-2015 ως το Elite Eight της March Madness, έφεραν τον Γκραντ στο νούμερο 19 του NBA Draft. Οι Γουίζαρντς δεν τον πίστεψαν και την βραδιά της επιλογής του αποφάσισαν να τον ανταλλάξουν με τους Νικς για τον Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ. Στο «Μεγάλο Μήλο» ο Γκραντ έκανε γεμάτη σεζόν (76 ματς – 6 βασικός) αλλά δεν ήταν αρκετή για να τον κρατήσει στους Νεοϋορκέζους. Ανταλλαγή στους Σικάγο Μπουλς, όπου ήρθαν οι δύο κορυφαίες του σεζόν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στο Σικάγο έφτασε να αρχίσει 26 ματς την σεζόν 2017/18 και να έχει πάνω από 22 λεπτά συμμετοχής ανά βραδιά. Έφεση στη πάσα (4.6 ασίστ) και σκοράρισμα όποτε χρειαζόταν (8.4 πόντους), του έδωσαν ευκαιρία να συνεχίσει να παίζει στο NBA. Απλώς με νέα εμφάνιση, αυτή των Ορλάντο Μάτζικ.

Η σεζόν 2018/19 ήταν η αρχή του τέλους για τον Γκραντ στο NBA με 60 συμμετοχές στους Μάτζικ (1 ως βασικός) και μόλις 4.2 πόντους, 2.6 ασίστ σε 15.7 λεπτά. Η συνέχεια είχε μία… γεύση από Γουάσινγκτον και λίγο… G-League με την θυγατρική των «μάγων».

Πάτρα, η συστατική επιστολή

Από την Γουάσινγκτον στη Πάτρα. Άλλοι δεν θα τολμούσαν καν να πάρουν αυτή την απόφαση. Ήθελε σθένος να αφήσει το NBA μετά από 287 ματς για να έρθει στην Ελλάδα, όχι για κάποια ομάδα Euroleague, αλλά για τον Προμηθέα. Ο Γκραντ δεν φοβήθηκε, έβαλε το… εγώ του από κάτω, πρωταγωνίστησε και παρέα με τον αδερφό του Τζεράι «έβγαλαν μάτια».

14.8 πόντοι, 6.7 ασίστ και 4.2 ριμπάουντ σε μισή σεζόν στην Basket League για τον κορυφαίο… κλέφτη και πασέρ της σεζόν 2020/21. Not bad που θα έλεγαν και στην αμερικανική πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ: In Time SportsΤο επόμενο βήμα έκανε «στάση» στο Μιλάνο

Έτοιμος για Euroleague, το Μιλάνο έσπευσε να τον υπογράψει για δύο χρόνια αλλά ο Γκραντ έκανε βήμα πίσω σε σχέση με τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξε στον Προμηθέα. Με εντελώς διαφορετικό ρόλο και χρόνο, σε μία ομάδα που ήθελε να πρωταγωνιστήσει στην Euroleague, ο απόφοιτος του Νοτρ Νταμ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι είναι απαραίτητος για ομάδα του τοπ επιπέδου. Απολογισμός: 26 συμμετοχές στην Euroleague με μέσο όρο 12,5 λεπτά ανά ματς και μόλις 2.8 πόντους και 0.7 ασίστ.

Το συμβόλαιο λύθηκε και ο Γκραντ αποφάσισε ότι η επόμενη σεζόν δεν θα τον έβρισκε στην Euroleague. Δεν ήθελε απλά να κοιτάει, δεν ήθελε να είναι κομπάρσος και αποφάσισε να γίνει ηγέτης (ξανά).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΗ απογείωση με κόουτς Τσαν

Η επιλογή της Τουρκ Τέλεκομ έμοιαζε με επιλογή ρίσκου, όμως αποδείχθηκε η καλύτερη που θα μπορούσε να κάνει ο Τζέριαν Γκραντ. Υπό την καθοδήγηση του Ερντέμ Τσαν (νέος κόουτς της Εφές), η Τουρκ έπαιξε τρομερό μπάσκετ τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Eurocup.

Κινητήριος μοχλός ο Αμερικανός με 14.9 πόντους και 6.1 ασίστ στο Eurocup, και κάποιες απίστευτες highlight συνεργασίες με τον νέο ψηλό της Εφές, Ταϊρίκ Τζόουνς. Η σεζόν δεν τελείωσε όπως θα περίμεναν στην Άγκυρα μετά το απίστευτο πρώτο εξάμηνο, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Τελικός Eurocup, ημιτελικά πλέι-οφ τουρκικού πρωταθλήματος και αρκετοί παίκτες της ομάδας στο «ραντάρ» ομάδων Euroleague. Καθόλου άσχημα, κάθε άλλο.

Τα θετικά, τα αρνητικά και η ειδοποιός διαφορά

Ο Παναθηναϊκός του δίνει την δεύτερη ευκαιρία στην Euroleague. Στα 30 του χρόνια, ξέρει ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία στο τοπ επίπεδο αν δεν αποδείξει ότι ανήκει ανάμεσα στους καλύτερους. Πιο ώριμος από ότι πριν μία τριετία στο Μιλάνο, σε ένα προπονητικό περιβάλλον που θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία από ότι με τον κόουτς Μεσίνα και φυσικά έχοντας πλέον αρκετά χιλιόμετρα στα ευρωπαϊκά παρκέ. Λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά και μπορούν να τον καταστήσουν υπερπολύτιμο για την «πράσινη» περιφέρεια.

Αν κάποιος κοιτάξει τον τρόπο που χτίζεται ο Παναθηναϊκός στις περιφερειακές θέσεις καταλαβαίνει ότι ο Γκραντ δεν έχει το επιθετικό ταλέντο του Σλούκα, του Βιλντόζα και των άλλων, αλλά το μπάσκετ έχει δύο πλευρές. Στην άμυνα είναι ο κορυφαίος περιφερειακός, με βάση το υπάρχον ρόστερ. Παράλληλα, η βελτίωση του στο κομμάτι της αντίληψης και της μπασκετικής οξυδέρκειας είναι πολύ μεγάλη τον τελευταίο χρόνο. Παίκτης που θέλει να κάνει τον συμπαίκτη του… μάγκα και δεν τον ενδιαφέρει αν θα σκοράρει 3 ή 33 πόντους.

Όσον αφορά τα αρνητικά, φυσικά μιλάμε για το μακρινό σουτ. Αν δεν υπήρχε αυτό το ελάττωμα, ο Γκραντ πολύ αμφιβάλλω ότι θα είχε περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι σταθερός από μακρινή απόσταση, δεν μπορεί να φτιάξει το δικό του σουτ μετά από ντρίμπλα και δεν δείχνει να το πιστεύει όσο θα έπρεπε. Πολλά όμως όσον αφορά το σουτ έχουν να κάνουν και με την αυτοπεποίθηση. Αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης και ο Γκραντ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλης της ομάδας, μην απορήσετε αν τον δείτε να κάνει μεγάλη σεζόν ακόμη και πίσω από τα 6.75μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα