Παναθηναϊκός: Μόνο ο Γκμοχ τον απέκλεισε! (pics)

Παναθηναϊκός: Μόνο ο Γκμοχ τον απέκλεισε! (pics)alambosΠέμ, 02/18/2021 - 09:11

Δεν είναι από τα ζευγάρια που συναντά κανείς συχνά στο θεσμό του Κυπέλλου, αν και συναντήθηκαν και την περσινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό να παίρνει μια πολύ δύσκολη πρόκριση απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Συνολικά έχουν αναμετρηθεί επτά φορές με τον Παναθηναϊκό να μετρά έξι προκρίσεις και τον ΠΑΣ μόλις μία

από το 1980 όταν είχαν προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ στην πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα και σκόρερ τον Δημήτρη Σεϊταρίδη, πατέρα του Γιούρκα. Το novasports.gr κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και θυμάται όλες τις κόντρες του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Κύπελλο Ελλάδος.

Πρώτη "κόντρα" το μακρινό 1975

Η πρώτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν 46 χρόνια πριν. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1975 όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε στη Λεωφόρο σε μονό παιχνίδι τον ΠΑΣ Γιάννινα για τη φάση των "32" του θεσμού. Οι "πράσινοι" είχαν πάρει δύσκολα την πρόκριση με σκορ 2-0 χάρη σε γκολ που πέτυχαν οι Γραμμός με κεφαλιά στο 53' και Δημητρίου με πέναλτι στο 86'.


Όταν ο Γκμοχ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό το 1980

Όταν το 1979 ερχόταν στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει τον Νίκο Αλέφαντο στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Γιάτσεκ Γκμοχ δε μπορούσε να φανταστεί πως θα αποκτούσε δεύτερη πατρίδα. Χρειάστηκαν κάποιες σημαντικές στιγμές ώστε να αξιολογηθεί η προπονητική του στόφα και να κάνει μια τεράστια καριέρα στη χώρα μας.

Μια από αυτές ήταν η "θρυλική" πρόκριση στο Κύπελλο της σεζόν 1979-80. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1980 ο ΠΑΣ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στους Ζωσιμάδες και προηγήθηκε στο 35ο λεπτό με τον Δημήτρη Σεϊταρίδη, πατέρα του Γιούρκα. Ο Θαλής Τσιριμώκος έκανε το 2-0 στο 75ο λεπτό για να μειώσει ο Όσκαρ Αλβαρέζ για τους "πράσινους". 

Αυτή είναι και η μοναδική φορά που ο ΠΑΣ Γιάννινα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο πριν από 41 ολόκληρα χρόνια. Περιττό να αναφέρουμε τα κατορθώματα του Γιάτσεκ Γκμοχ με το "Τριφύλλι" τα επόμενα χρόνια.


Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα με συνολικό σκορ 10-3 το 1988

Για τη σεζόν 1987-88 και με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Β' Εθνική, ο Παναθηναϊκός δεν έδωσε δικαίωμα αμφισβήτισης της ανωτερότητάς του και αφού νίκησε στην Ήπειρο 2-1 (8' Σαραβάκος 0-1, 42' Αντωνίου 0-2, 53' Νίκος Παπανικολάου 1-2), εν συνεχεία στο ΟΑΚΑ ήταν καταιγιστικός επικρατώντας με σκορ 8-2.

Τρία γκολ σημείωσε ο Σαραβάκος, δύο ο Δημόπουλος και από ένα οι Αντωνίου, Καλατζής και Γεωργαμλής. Για τον ΠΑΣ Γιάννινα σκόραραν οι Γιάτσος και Παπανικολάου.


Σεζόν 1988-89 πρόκριση από το πρώτο ματς στα προημιτελικά

Την επόμενη σεζόν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στην προημιτελική φάση με πρώτο παιχνίδι στα Γιάννινα. Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος να "καθαρίσει" την πρόκριση και το 3-0 ήταν αρκετό. Ήταν ένα ακόμα χατ τρικ του Δημήτρη Σαραβάκου ο οποίος σκόραρε στο 75', στο 80' και στο 90' χαρίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση στο "Τριφύλλι".

Στη ρεβάνς της Λεωφόρου ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Τάκη Λουκανίδη στον πάγκο επικράτησε του Παναθηναϊκού με 1-0 χάρη σε γκολ του Κεραμιδά. 


Πρόκριση στoν τελικό το 2010 

Για τη σεζόν 2009-10, Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα ημιτελικά του θεσμού με πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς με αυτογκόλ του Κώτσιου στο 13', για να κάνει ο Νίνης στο 2-0 στο 44'. Ο Σισέ έκανε το 3-0 στο 85' και ο Κούσας μείωσε σε 3-1 στις καθυστερήσεις.

Στη ρεβάνς των Ζωσιμάδων ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός έμειναν στο 0-0 με το "Τριφύλλι" να παίρνει την πρόκριση στον τελικό στον οποίο επικράτησε του Άρη με 1-0 και κατέκτησε το Κύπελλο. 


Πρόκριση "θρίλερ" στη Λεωφόρο 

Σεζόν 2015-16 και Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα παίζουν στη φάση των "16". Στο πρώτο ματς στα Γιάννινα ο Ακόστα στο 57' έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους. Ωστόσο η αποβολή του Καρανίκα λίγα λεπτά αργότερα αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς οι "πράσινοι" έκαναν την ανατροπή μέσα σε τρία λεπτά με Αμπέντ και Πέτριτς (75' και 78') να κάνουν το τελικό 1-2.

Στη ρεβάνς της Λεωφόρου, το ματς πήγαινε στο 0-0, αλλά στο 90' το γκολ του Φερφελή έκανε την υπόθεση πρόκριση θρίλερ. Οι Γιαννιώτες θα μπορούσαν να είχαν πάρει "επική" πρόκριση αν ο Σκόνδρας δεν αστοχούσε σε τεράστια ευκαιρία λίγο πριν το τέλος. 


Σεζόν 2019-20: Έπαιξε μπάλα ένα ημίχρονο και προκρίθηκε

Την περσινή σεζόν οι δύο ομάδες είχαν επίσης κληρωθεί στη φάση των "16" του θεσμού. Ο ΠΑΣ του Αργύρη Γιαννίκη ετοιμαζόταν για την επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία και στα ματς με τον Παναθηναϊκό έδειξε την ποιότητά του. Μάλιστα στο πρώτο ματς στην Ήπειρο ο ΠΑΣ επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Παμλίδη.

Στο δεύτερο ματς ο πρώην "πράσινος" Νόντας Παντελάκης έβαλε μπροστά τα Γιάννινα και όλα συνηγορούσαν σε μια τεράστια έκπληξη. Μόνο τότε "ξύπνησε" ο Παναθηναϊκός και με αντεπίθεση διαρκείας πέτυχε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε την πρόκριση. Με γκολ των Δώνη, Σχένκεφελντ και Μακέντα πέτυχε την ανατροπή και πήρε την πρόκριση.

 

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παναθηναϊκός - Ποδόσφαιρο ΠΑΣ Γιάννινα - Ποδόσφαιρο Off Off alambos Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παναθηναϊκός ΕΛΛΑΔΑ Επτά φορές έχουν συναντηθεί για το θεσμό του Κυπέλλου Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα με τους "πράσινους" να μετρούν έξι προκρίσεις και τον ΠΑΣ Γιάννινα μία, από το 1980 με προπονητή τον Γκμοχ. Το novasports.gr θυμάται. Article publish on Πέμ, 02/18/2021 - 09:11 Article hide updated date On Article is longform On
Keywords
Τυχαία Θέματα