Παναθηναϊκός: Οι 6 κανόνες της “στρατηγικής Γιοβάνοβιτς” για το Καραϊσκάκη

Είναι η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια που ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί από τον Ολυμπιακό όντας από πάνω του στη βαθμολογία. Είναι τέτοια τα δεδομένα της αναμέτρησης του Σαββάτου που παραπέμπουν σε μεγαλειώδη ντέρμπι άλλων εποχών.

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως με μια ενδεχόμενη νίκη θα έχει καλύψει τη διαφορά

από την κορυφή σε απόσταση αναπνοής μετά από πολλούς μήνες και θα μπαίνει στα playoff με αέρα ανατροπής. Έχοντας το know how του πρωταθλητισμού σε υψηλά επίπεδα, η ομάδα του Μίτσελ αναμένεται να μπει με μεγάλη ορμή στο παιχνίδι. Ορμή που θα απορρέει και από την εξέδρα.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός, είναι μια ομάδα με αρχές στο παιχνίδι της, που προσπαθεί να παίξει ορθολογικό ποδόσφαιρο με τη μπάλα στα δικά της πόδια ανεξαρτήτως αντιπάλου. Η μοναδική φορά που δεν κατόρθωσε να έχει τη μπάλα στα πόδια ήταν στο ματς του πρώτου γύρου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Το πρόβλημα εκείνης της αναμέτρησης, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το έχει εντοπίσει και σε όλες τις προπονήσεις πριν το ντέρμπι, δουλεύει σε συγκεκριμένους τομείς. Έτσι, στην αναμενόμενη πίεση που πρόκειται να ασκήσει ο Ολυμπιακός, ο Γιοβάνοβιτς θέλει να απαντήσει με ανάλογη πίεση ψηλά, γνωρίζοντας πια, πως όταν δίνεις χώρο στον Ολυμπιακό, τότε ουσιαστικά του δίνεις το χώρο και το χρόνο να κάνει το παιχνίδι του και να βγάλει στο χορτάρι τις ατομικές αρετές που δεδομένα έχουν οι παίκτες του.

Ο Σέρβος τεχνικός καλείται λοιπόν να παρουσιάσει μια ομάδα η οποία θα στηριχθεί σε έξι βασικούς κανόνες της στρατηγικής, τους οποίους δουλεύει εδώ και πάνω από ένα χρόνο με τους παίκτες του. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση στην άμυνα

Κάθε λάθος στο δικό του μισό του γηπέδου, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Έτσι, γίνεται πολλή δουλειά στο πως μπορεί να αποφορτίζεται η άμυνα σε μικρούς χώρους όταν πιέζεται, αλλά και το πως μπορεί να βγάζει τη μπάλα από την άμυνα με σωστό τρόπο. Εδώ χρειάζεται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και γίνεται δουλειά και στο πνευματικό κομμάτι.

2. Οι στατικές φάσεις

Είναι πολλά τα ντέρμπι αιωνίων τα οποία έχουν κριθεί από στατικές φάσεις. Σν τοις άλλοις, η σωστή άμυνα στα αντίπαλα στημένα αλλά και η αποτελεσματικότητα στα επιθετικά στημένα (θυμηθείτε πέρσι το γκολ του Σένκεφελντ) μπορούν να είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του αγώνα. Γίνεται δουλειά κι εκεί.

3. Να χτυπήσει στις αδυναμίες του αντιπάλου

Όλες οι ομάδες έχουν δυνατά κι αδύνατα σημεία. Όσοι παρακολουθούμε το ποδόσφαιρο ως εξωετρικοί παρατηρητές κάνουμε επιδερμικά σχόλια πάνω σε αυτά. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει εντοπίσει κάποιες αδυναμίες του Ολυμπιακού και πάνω σε αυτές θα ήθελε να δει τους παίκτες του να επικεντρώνονται ιδιαίτερα όταν έχουν τη μπάλα στα πόδια.

4. Έλεγχος του κέντρου

Μεγάλη κουβέντα γίνεται στο Κορωπί για τον πόσο σημαντικός είναι ο χώρος της μεσαίας γραμμής. Ειδικά σε ματς στο Καραϊσκάκη, όταν ο Ολυμπιακός έχει τον έλεγχο στο κέντρο αυξάνει κατακόρυφα την πίεση του. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις επιλογές των δύο τεχνικών και τα ματσαρίσματα εκεί. Όπως όλα δείχνουν θα παίξουν οι Εμβιλά, Χουάνγκ και Χάμες από τη μία και οι Πέρεθ, Κουρμπέλης, Μπερνάρ από την άλλη. Τρομερό ενδιαφέρον!

5. Πειθαρχία στο πλάνο

Το τελικό πλάνο για το Καραϊσκάκη, ο Ιβάν ΓΙοβάνοβιτς το έχει εκπονήσει και θα το αναλύσει στους παίκτες του όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ την Παρασκευή έγινε κανονικό φροντιστήριο. Χωρίς πολλά πολλά που μπερδεύουν το μυαλό, για να βγει το πλάνο στο γήπεδο, θα πρέπει τα “γρανάζια” της μηχανής να είναι απόλυτα πειθαρχημένα σε αυτό. Μόνο έτσι θα έχει τύχη ο Παναθηναϊκός για ένα θετικό αποτέλεσμα.

6. Οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς

Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παρεμβάσεις του Γιοβάνοβιτς στο ματς. Με το “οπλοστάσιο” σχεδόν γεμάτο, ο Σέρβος τεχνικός θα μελετά στην εξέλιξη του αγώνα τα δεδομένα και αναλίγως θα παρέμβει όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο αυτό. Αυτό το έκτο κομμάτι αφορά αποκλειστικά τη δουλειά του έμπειρου τεχνικού την ώρα του αγώνα. Διότι εδώ και μέρες δουλεύει εντατικά πάνω σε αυτό το ματς.

Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο!

Keywords
Τυχαία Θέματα