ΠΑΟΚ: Δια πυρός και σιδήρου….(pics&vids)

Σ’ ένα ματς που έγινε …. μπάχαλο από το πουθενά ο ΠΑΟΚ αντιπαρήλθε – τελικώς – στις πλείστες όσες δυσκολίες προέκυψαν και συνέχισε νικηφόρα την πορεία του στο Πρωτάθλημα επικρατώντας 3-2 του Λεβαδειακού, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Πριν από το ματς δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην κατανοεί και να μη συμμερίζεται την ανάγκη διαχείρισης της ομάδας του «Δικεφάλου» με τη σειρά των τριών αγώνων

κόντρα στον Παναθηναϊκό και στις δύο εγχώριες διοργανώσεις σε διάστημα – μόνον – οκτώ ημερών. Μια συνθήκη που σε συνάρτηση με τις πολλές απουσίες λόγω τραυματιών και τιμωρημένων έκαναν πιο δύσκολη τη δουλειά της τεχνικής ηγεσίας στην προσπάθεια ομαλής μετάβασης από τους αγώνες που προηγήθηκαν σ’ αυτούς με αντίπαλο χαμηλότερης δυναμικής και με συγκεκριμένο αγωνιστικό στιλ που δε δίνει χώρους κι απαιτεί το μέγιστο της δημιουργίας και της αποτελεσματικότητας για να προκύψει το απολύτως θετικό αποτέλεσμα.

Η ιδανική αρχή και τα …. πάνω-κάτω

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου για το ματς με τον Λεβαδειακό δεν είχε στη διάθεσή του τους Λύρατζη, Τσαούση, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Κουαλιάτα, Μουργκ, Ντόουγκλας και Τόμας. Αποφάσισε να προβεί σε τρεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αγώνα της περασμένης Πέμπτης στη Λεωφόρο. Κάργας αντί Ίνγκασον, Σβαμπ αντί Ντόουγκλας και Τάισον αντί Αν. Ζίβκοβιτς. Παρά τις αλλαγές οι γηπεδούχοι μπήκαν με ορμή στον αγώνα και μόλις στο 2’, μέσα από μια ορθολογική ανάπτυξη με συνδυαστικό ποδόσφαιρο, κατέγραψαν την πρώτη τους σημαντική στιγμή με τον Ντάντας ν’ απειλεί με κεφαλιά στέλνοντας το μήνυμα για τη συνέχεια.

Ο Λεβαδειακός δεν παρουσίασε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκπληξη, συμπαγής άμυνα, κοντά οι γραμμές και γρήγοροι ποδοσφαιριστές μεσοεπιθετικά που ανέβαιναν για να πιέσουν, να δυσκολέψουν την ανάπτυξη των αντιπάλων τους κι ει το δυνατόν να κλέψουν μπάλες για ν’ απειλήσουν με αντεπιθέσεις.

Έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο Κάργας βγάζει μια καταπληκτική μπαλιά στον κενό χώρο με αποδέκτη τον Νάρεϊ, στον κατάλληλο χρόνο γύρισε την μπάλα στον επερχόμενο Ντάντας που με ιδανικό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Κι εκεί που η εικόνα του αγώνα, προϊδέαζε για μια ανάλογη συνέχεια, τρία λεπτά μετά, μια κακή απομάκρυνση του Ράφα Σοάρες με το κεφάλι, ένας κακός υπολογισμός του Κάργα κι η έξοδος του Κοτάρσκι για να επέμβει σε προσπάθεια του Λούα Λούα, που έγινε κάτοχος της μπάλας έφεραν τα πάνω κάτω.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών υποστηρίζοντας πως ο β πορτιέρε ανέτρεψε τον αντίπαλό του. To VAR ωστόσο, προδίδοντας τη διαφωνία του χειριστή του με την απόφαση του διαιτητή, έχοντας σαφέστατα καλύτερη άποψη λόγω των επαναληπτικών προβολών καλεί τον … άρχοντα του αγώνα να πάει στο on field review για να έχει πλέον σαφή άποψη. Όπερ κι εγένετο μεν αλλά η απόφαση δεν άλλαξε προκαλώντας την έκρηξη των ανθρώπων του «Δικεφάλου» που αδυνατούσαν να κατανοήσουν την επιμονή στην αρχική απόφαση παρά τα διαδοχικά ξεκάθαρα replay που παρακολούθησε ο διαιτητής. Εξ ου και το ξέσπασμα του κ. Λουτσέσκου με τη λήξη του αγώνα στις κάμερες των καναλιών NOVA SPORTS και συνεχίστηκε λίγο αργότερα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Και σα να μην έφτανε αυτό, για τη συγκεκριμένη φάση ο 24χρονος Πολωνός πορτιέρε αντίκρυσε την κίτρινη κάρτα, συμπλήρωσε τέσσερις κι όπως αποφασίστηκε θ’ απουσιάσει από την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΣ στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ο Μουτίνιο ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε, έφερε το ματς στα ίσια κι άλλαξε τον ρου της αναμέτρησης. Ο Λεβαδειακός πήρε ψυχολογία κι όντας – ούτως ή άλλως – απαλλαγμένος από το άγχος και την πίεση για τα δεδομένα μιας τέτοιας αναμέτρησης άρχισε να πιστεύει ολοένα και περισσότερο στ’ ότι κάτι θα μπορούσε να πάρει. Μια συνθήκη που δεν άλλαξε ούτε με το δεύτερο γκολ του Ντάντας, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

Θα μπορούσε να ήταν αλλιώς…

Ακόμη κι έτσι όμως με την έναρξη του δεύτερου ημίχρονου στο 49’, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Νάρεϊ από δεξιά και παράλληλο γύρισμα προς το ύψος του πέναλτι ο Κωνσταντέλιας έχασε μοναδική ευκαιρία να κάνει το 3-1 και να βάλει τα θεμέλια για ένα πιο ήρεμο δεύτερο μέρος. Ότι δεν κατάφερε ο 19χρονος το έκανε ο Κουλιεράκης στο 61’ σκοράροντας το πρώτο του γκολ, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, αξιοποιώντας την κεφαλιά-πάσα του Κάργα.

Όμως και πάλι η απάντηση των Βοιωτών ήταν – σχεδόν – άμεση καθώς στο 65’ σε φάση διαρκείας, σουτ του Τσάπρα κόντραρε στο πόδι του Κάργα, ξεγέλασε τον Κοτάρσκι κι η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 3-2. Έχοντας άλλη μισή ώρα αγώνα και με τις ισορροπίες να μοιάζουν εύθραυστες με τη διαφορά στο ένα γκολ και την ανασφάλεια που έβγαζε η άμυνα του «Δικεφάλου» η πίεση έκανε την εμφάνισή της. Η κόπωση από όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες σε ψυχολογικό επίπεδο ήταν κάτι παραπάνω από ορατή. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τ’ αβίαστα λάθη του Σβαμπ και του Σάστρε.

Ο Ρουμάνος τεχνικός προσπάθησε ν’ αλλάξει πράγματα σ’ επίπεδο προσώπων αλλά η είσοδος των Αν. Ζίβκοβιτς, Φ. Σοάρες, Βιεϊρίνια δεν επέφερε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση. Τουναντίον προέκυψε νέο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού με τον Πορτογάλο αρχηγό του «Δικεφάλου», που θα τον κρατήσει εκτός για διάστημα ενός μήνα. Ένα ήσσονος θέμα που ανέκυψε μάλιστα στο τελευταίο δίλεπτο ανάμεσα στον 37χρονο και τον προπονητή ήταν αποτέλεσμα ασυνεννοησίας ανάμεσά τους. Ο κ. Λουτσέσκου βλέποντάς τον να μην πατάει καλά το πόδι του τον ρώτησε αν είναι καλά, εκείνος έκανε μια χαρακτηριστική χειρονομία του τύπου «τελείωσε», ο κόουτς νόμιζε πως αναφερόταν στην κατάστασή του ενώ εκείνος εννοούσε το ματς με ένα λεπτό ν’ απομένει για το τέλος και των καθυστερήσεων.

Η έντονη αντίδραση

Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της διαιτησίας διατρανώνοντας την οργή των ανθρώπων της ομάδας για όσα είχαν προηγηθεί και κατέστησε σαφές τη λήψη όλων των έννομων μέτρων για την προστασία της ομάδας, καθώς ήταν ο δεύτερος διαδοχικός αγώνας, μετά από αυτόν της περασμένης Πέμπτης στη Λεωφόρο, από τον οποίο υπήρχαν σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Δεν ήταν μόνον όσα έγιναν αλλά κι όσα δεν μπόρεσαν να γίνουν εν όψει και της επερχόμενης αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας την προσεχή Κυριακή (20:30, NOVASPORTSPRIME), όπως η δεδομένη ανάγκη ξεκούρασης του Ολιβέιρα, απόντος του τιμωρημένου Τόμας, που με την εξέλιξη του αγώνα έμεινε αναγκαστικά στο ματς από το 1ο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Η συνέχεια

Μια κατάσταση που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε άλλος επιθετικός παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν και πάλι όμως την ύστατη στιγμή. Όπως και να ‘χει η ουσία είναι πως η ομάδα θα πορευθεί ως έχει, με τις προσθήκες των Τάισον, Κεντζιόρα. Με τον Τσαούση να επιστρέφει, τον Ελ Καντουρί να υπολογίζεται περίπου σε δέκα ημέρες, κάθε ένας είναι υπερπολύτιμος για το σύνολο εν όψει και της δύσκολης σειράς αγώνων που ακολουθούν σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια, καλό μήνα…..

Keywords
Τυχαία Θέματα