ΠΑΟΚ: Το μεγάλο του προσόν… (photos&videos)

Η αξία μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό αναδεικνύεται μέσα από τις απαντήσεις που δίνει στα αγωνιστικά ερωτήματα που της τίθενται ανάλογα με τον αντίπαλο, τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν και – κυρίως – σε βάθος χρόνου…  Το… «πασπαρτού» που ξεκλειδώνει όλα τα παραπάνω ερωτήματα ακούει στο όνομα «προσαρμοστικότητα» κι αυτό είναι το πιο μεγάλο του προσόν…

Πρώτο ματς για το 2024, πρώτη αγωνιστική υποχρέωση δέκα τέσσερις ημέρες μετά την πλέον πρόσφατη (Κηφισιά, 20/12/2023,. χωρίς τους Κουλιεράκη, Σοάρες,

Αν. Ζίβκοβιτς, Τζίμα, απέναντι σε αντίπαλο που αγνοούσε τη νίκη στα τελευταία οκτώ ματς που έδωσε και – για έναν ακόμη αγώνα – μπροστά σε άδειες κερκίδες.

Σε όλα τα παραπάνω ο ΠΑΟΚ απάντησε με το εμφατικό 4-0 επί του ΟΦΗ, έχοντας δύο χαμένα πέναλτι, ένα δοκάρι και χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρντ απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιβάλλει το κυριαρχικό του παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.

Διττή προσέγγιση…

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ήταν υποχρεωμένος να πάει σε μια προσέγγιση, που όσο κι αν τονίζει την προτεραιότητα στο αγώνα που ακολουθεί, ήταν υποχρεωμένος να συνυπολογίσει και την επόμενη αγωνιστική (σ.σ. 17η), σύμφωνα με την οποία ο ίδιος κι οι ποδοσφαιριστές του θα δοκιμαστούν στο «Κλεάνθης Βικελίδης» την προσεχή Κυριακή (07/01, 19:30) κόντρα στον Άρη.

Ράζβαν Λουτσέσκου – Μάρκος Αντόνιο

Έτσι, οι Έκονγκ – Σαμάτα που θ’ αποχωρήσουν προκειμένου να ενισχύσουν τ’ αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους – Νιγηρία και Τανζανία αντίστοιχα – πήραν θέση στο αρχικό σχήμα, που εν συγκρίσει με το αντίστοιχο του αγώνα κόντρα στην Κηφισιά είχε τέσσερις διαφοροποιήσεις: Ρ. Σοάρες, Οζντόεφ, Μεϊτέ και Τόμας. Αντ’ αυτών ξεκίνησα οι Μπάμπα, Τσιγγάρας, Σβαμπ και Σαμάτα.

Αυτήν τη φορά οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» δεν έβγαλαν εξ αρχής τη γνωστή ορμή που χαρακτηρίζει τα πλέον πρόσφατα παιχνίδια τους με τις φωνές του 54χρονου Ρουμάνου τεχνικού να διαδέχονται η μία την άλλη με αναφορές, παρατηρήσεις και προτροπές για περισσότερη ταχύτητα, ενέργεια, επιθετικότητα και δεύτερες μπάλες.

Νωθρό ξεκίνημα…

Τα πρώτα λεπτά κύλησαν – μάλλον – προβληματικά για τους γηπεδούχους που έδειξαν να αιφνιδιάζονται κατά τί από το θράσος των αντιπάλων τους. Στις πρώτες της απόπειρες επίσκεψης στην περιοχή του Κοτάρσκι οι Κρητικοί κατέγραψαν δύο σουτ με τους Τοράλ και Μπάκιτς στα πρώτα έξι λεπτά του αγώνα. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε δέκα εννιά λεπτά και μια εκτέλεση φάουλ του Μουργκ προκειμένου να καταγράψει τη δική του καλή στιγμή.

Η ανάγνωση του ματς έδειξε πως ο ΟΦΗ εμφανιζόταν πιο αδύναμος έχοντας ποδοσφαιριστές ψηλά, κάτι που ζητούσε εξ αρχής ο 60χρονος Ισπανός τεχνικός, Πέπε Μελ, προκειμένου να ασκείται πίεση – ει το δυνατόν ακόμη – και στον Κοτάρσκι. Ταυτόχρονα, όπως είπε στην κάμερα των καναλιών NOVA SPORTS και ο Μπάμπα μετά το ματς, η κατασκοπεία του αντιπάλου είχε καταδείξει ως αμυντική αδυναμία των Κρητών τ’ άκρα της αμυντικής γραμμής, καθώς σε κάθε ανέβασμα αντίπαλης ομάδας τα άκρα «μάζευαν» προς τους κεντρικούς αμυντικούς δίνοντας χώρους, τους οποίους και είχαν θέσει ως στόχο ν’ αξιοποιήσουν στον «Δικέφαλο».

Ράχμαν Μπάμπα

Η πολυπρόσωπη παρουσία στον άξονα, η καλή ανασταλτική λειτουργία των μέσων, προ εξάρχοντος του Μεγιάδο, δημιούργησαν προβλήματα στον Μουργκ αδυνατώντας να βρει χώρους για να κινηθεί. Με την πάροδο της ώρας, οι χώροι έμοιαζαν να είναι το καλύτερο ποδοσφαιρικό σενάριο για μια ομάδα που – αποδεδειγμένα – γνωρίζει όσο λίγες, εντός συνόρων, να τους αξιοποιεί.

Έτσι, σε μία από τις πρώτες προωθήσεις του Ντεσπόντοφ στον άξονα, η συνεργασία με τον Σάστρε έφερε τον διεθνή Βούλγαρο σε θέση βολής αλλά το – όχι και τόσο καλοχτυπημένο – πλασέ που επιχείρησε σταμάτησε στο χέρι του Βούρου με συνέπεια το πέναλτι στο 21’ και την κίτρινη κάρτα στον αρχηγό των Κρητών, με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται ως προς το χρώμα αυτής. Ο Στέφαν Σβαμπ ανέλαβε την εκτέλεσή του αλλά ο Μπάουμαν του είπε «όχι» απομακρύνοντας και προσθέτοντας ψυχολογία στην ομάδα του.

Μια κεφαλιά του Σαμάτα ακίνδυνη κι ένα γύρισμα του Μπάμπα που από την απόκρουση του Βούρου η μπάλα πήρε κατεύθυνση προς τα δίχτυα περνώντας εκτός την τελευταία στιγμή ήταν οι πλέον αξιόλογες στιγμές που ακολούθησαν για τους γηπεδούχους, την ίδια στιγμή που το ισοσκελές… τρίγωνο των Εκόνγκ-Μιχαηλίδη-Τσιγγάρα διασφάλιζε την… ηρεμία στα μετόπισθεν.

Ο αγώνας απέκτησε ζωηρό ρυθμό, με διαδοχικά εκατέρωθεν ανεβοκατεβάσματα και στο 39’, ο Σάστρε άφησε για τον Ντεσπόντοφ, οι δυο τους αντάλλαξαν την μπάλα, ο Ισπανός έκανε το παράλληλο γύρισμα, ο Σβαμπ δεν τη βρήκε από πλεονεκτικότατη θέση για να φτάσει στον Μπάμπα κι εκείνος με «συστημένη» σέντρα να βρει τον 27χρονο Βούλγαρο, ακραίο μεσοεπιθετικό που με δυνατό πάτημα και εναέρια κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Οι συμπαίκτες του αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν το momentum και πριν από την παρέλευση δύο λεπτών ο Μιχαηλίδης έβγαλε τη διαγώνια μπαλιά ακριβείας για τον Ντεσπόντοφ εκείνος την παράλληλη σέντρα, ο Σαμάτα τράβηξε πάνω του το αντίπαλο κεντρικό δίδυμο κι ο Μπάμπα από πλεονεκτική θέση δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 με δυνατό πλασέ στο 41’.

Ο ΠΑΟΚ είχε πάρει για τα καλά μπρος και δε σκόπευε να πάρει το πόδι από το γκάζι μέχρι το ημίχρονο. Στο 44’ μια κούρσα του Κωνσταντέλια έβγαλε τετ α τετ – υπό γωνία – τον Ντεσπόντοφ αλλά ο Μπάουμαν απομάκρυνε σε κόρνερ. Από την εκτέλεση αυτού, ο Σαμάτα έπιασε εξαιρετική κεφαλιά υποχρεώνοντας τον αντίπαλο πορτιέρε σε – νέα – εντυπωσιακή απόκρουση.

Και στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο διεθνής Τανζανός ήταν πρωταγωνιστής σε φάση – εντός περιοχής – με τον Λαμπρόπουλο από την οποία ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για δεύτερη φορά στο ματς, αλλά όχι και τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του δράστη, όπως διαμαρτύρονταν οι γηπεδούχοι. Ο Σαμάτα ανέλαβε την εκτέλεση και πάλι όμως ο Μπάουμαν είπε «όχι».

Πάλι από την αρχή…

Αμφότερες οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χωρίς διαφοροποιήσεις στ’ αρχικά τους σχήματα για το δεύτερο 45λεπτο κι οι Κρήτες έδειξαν γοργά τις διαθέσεις τους με δύο αντεπιθέσεις στο πρώτο δίλεπτο που κατέληξαν σε σουτ, δίχως να «θορυβήσουν» ιδιαίτερα τον Κοτάρσκι. Η γρήγορη μετάβαση από περιοχή σε περιοχή έγινε ένα από τα βασικά στοιχεία του αγώνα και για τις δύο ομάδες και στο 61’ ένα καλό σουτ του Βούρου μέσα από την περιοχή ελέγχθηκε από τον Κροάτη τερματοφύλακα. Το ίδιο συνέβη και στα μακρινά σουτ των Νέιρα και Μοσκέρα στο 70’ και στο 73’ αντίστοιχα.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας

Λίγο νωρίτερα ο κ. Λουτσέσκου άρχισε τις επεμβάσεις του στη ροή του αγώνα αντικαθιστώντας τους Τσιγγάρα-Κωνσταντέλια με τους Οζντόεφ-Τάισον και λίγο μετά συνέχισε ρίχνοντας στο ματς τους Μεϊτέ-Τόμας αντί των Σβαμπ-Σαμάτα. Τα μέχρι τότε δεδομένα άρχισαν ν’ αλλάζουν εκ νέου υπέρ των γηπεδούχων με πλεονέκτημα τη φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή.

Στο 86’ ο Μάρκος Αντόνιο πέρασε στο ματς αντί του Μουργκ και στο ίδιο λεπτό, σε φάση που ξεκίνησε από αριστερά, ο Μπάμπα συνδυάστηκε με τον Τόμας, πέρασε την παράλληλη σέντρα, πανέξυπνα ο Μάρκος Αντόνιο άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του για να φτάσει στο δεύτερο δοκάρι και στον Ντεσπόντοφ που με δυνατό πλασέ την έστειλε βρει το οριζόντιο δοκάρι και να περάσει εκτός! Τρία λεπτά μετά όμως ο Μεϊτέ τροφοδότησε διαγώνια τον 27χρονο Βούλγαρο που σε συνθήκες αντεπίθεσης την κατάλληλη στιγμή γύρισε στον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο για να μπει μαζί με την μπάλα στην εστία πανηγυρίζοντας το πρώτο του γκολ στ’ «ασπρόμαυρα» για το 3-0.

Και το… κρεσέντο του αρχηγού της Εθνικής Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων σε ανάλογες συνθήκες με την προηγούμενη φάση αλλά τον Τάισον να τον τροφοδοτεί αυτήν τη φορά και τον Τόμας να είναι αυτός που υποδέχθηκε την πάσα του Κίριλ για να πλασάρει διαμορφώνοντας το τελικό σκορ, 4-0 με ένα γκολ και τρεις ασίστ του Ντεσπόντοφ!

Είναι καλά, προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο, το δείχνει και μοιράζεται τις σκέψεις του φωναχτά, όπως έκανε και λίγη ώρα μετά το τέλος του ματς….

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση…

Επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να… φορτσάρει για τριάντα – συνολικά – λεπτά προκειμένου να πάρει αυτό που ήθελε, καταγράφοντας το τρίτο του διαδοχικό ματς στο Πρωτάθλημα που πετυχαίνει – τουλάχιστον – τέσσερα γκολ (σ.σ. προηγήθηκαν αυτά με τον Αστέρα στην Τρίπολη και στην Καισαριανή με την Κηφισιά 0-6) και τέταρτο συνολικά, καθώς είχε προηγηθεί και η αναμέτρηση με την Ελσίνκι για την τελευταία φάση των ομίλων του UECL, όταν και είχε επικρατήσει 4-2.

Για μια – ακόμη – φορά (απ)έδειξε πως έχει μάθει να διαχειρίζεται τα δεδομένα που του προκύπτουν, επιδεικνύει προσαρμοστικότητα, ουσία κι αποτελεσματικότητα για να κατοχυρώσει αυτό που επιθυμεί. Ακόμη κι η χρησιμοποίηση του Μάρκος Αντόνιο αντί του Μουργκ, είναι μία μικρή αλλά πολύ ουσιαστική απόδειξη αυτής του της αρετής. Κι επειδή ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι όλες όσες ακολουθήσουν.

Ο Μάρκος Αντόνιο

Καλή συνέχεια, καλή δύναμη….

Keywords
Τυχαία Θέματα