Πάτρα: Υπό άκρα μυστικότητα κατέθεσε η ιατροδικαστής Τσιόλα: Είχε υποψιαστεί ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας ήταν εγκληματική ενέργεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, εν αναμονή των πορισμάτων για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Χθες υπό άκρα μυστικότητα κατέθεσε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τον θάνατο της Ίριδας, δίνοντας εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία για τα αίτια θανάτου του παιδιού.

Η κατάθεση ελήφθη χθες από κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών που βρίσκεται στην Πάτρα.

Σύμφωνα

με πληροφορίες που μετέδωσε ο Πέτρος Κουσουλός στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, η κ. Τσιόλα φέρεται να κατέθεσε σημαντικά στοιχεία που πλέον καθιστούν αδιαμφισβήτητη την αιτία θανάτου της μόλις έξι μηνών Ίριδας.

Η κ. Τσιόλα, στο πόρισμά της, δίπλα στην αγενεσία φλεβόκομβου που είχε εντοπίσει η παθολογοανατόμος, είχε προσθέσει και το πνευμονικό οίδημα. Χθες, λοιπόν, φέρεται να είπε στους άνδρες του Ανθρωποκτονιών πως η αγενεσία φλεβόκομβου ήταν ένα εύρημα, αλλά όχι η αιτία θανάτου του παιδιού.

Μάλιστα ήταν εκείνη που λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές για τις υποψίες της πως οι θάνατοι των παιδιών είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες διώξεις και απαγγελία νέων κατηγοριών, ενώ θα κληθούν διάφορα πρόσωπα να δώσουν απαντήσεις για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Κατάθεση στο Ανθρωποκτονιών έδωσε σήμερα ο Μάνος Δασκαλάκης, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσει και ο πατέρας του.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” σήμερα το πρωί προσήλθε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος έδωσε συμπληρωματική κατάθεση για την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας.

Μάλιστα αύριο αναμένεται να καταθέσει στην Αθήνα και ο πατέρας του, ενώ πολύ πιθανόν η μητέρα του να καταθέσει τα όσα γνωρίζει στην Πάτρα, καθώς δήλωσε στις αρχές ότι αδυνατεί να μεταβεί στην Αθήνα.

Η ιατροδικαστής που είχε κάνει την νεκροτομή στην Ίριδα δέχθηκε την αμφισβήτηση συναδέλφων της οι οποίοι υποστήριζανν ότι στην περίπτωση του 6 μηνών βρέφους υπήρχε λανθασμένη ερμηνεία των ευρημάτων που τώρα πιθανότατα δείξουν εγκληματική ενέργεια.

“Ο θάνατος της Τζωρτζίνας ξεχείλισε το ποτήρι”, σχολίασε τότε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα και την οδήγησε στην εισαγγελία όπου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της.

“Δυο μέρες μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, πριν βγουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, εγώ ήμουν αυτή που πήγα στην Εισαγγελία Πατρών και εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον θάνατο των παιδιών. Πρότεινα συνδυαστική μελέτη των περιστατικών. Από την Τζωρτζίνα , στην Ίριδα και μετά στη Μαλένα. Δεν μου κόλλαγε ο τρόπος που πέθαναν”, είχε πει στο Star.

“Τρεις υποθέσεις. Τρία παιδιά σε τρία χρόνια. Επέμεινα στις αρχές ότι αν εξετάσουμε ένα ένα τα περιστατικά δεν θα οδηγούσαν στο θάνατο. Οι γιατροί πάνω από την Τζωρτζίνα ήταν κορυφαίοι. Στις καταθέσεις τους θα πρέπει να πουν ότι το παιδί δεν μπορούσε να φύγει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο ιατροδικαστής είναι η τελευταία τρύπα της βελόνας”.

Αμφισβητούν την Αγγελική Τσιόλα οι συνάδελφοί της

Όμως συνάδελφοι της υποστήριζαν ότι η ερμηνεία της νεκροψίας στην Ίριδα δεν έριξε το απαραίτητο φως στην υπόθεση και δεν κινητοποίησε όπως έπρεπε τις αρχές…

“Δυστυχώς υπήρχε μη ορθή ερμηνεία. Το πνευμονικό οίδημα και οι φωτογραφίες μαρτυρούν ότι μιλάμε για ασφυξία και μάλιστα εγκληματική ενέργεια”, λέει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη.

Οι φωτογραφίες της Ίριδας μάλιστα περνούν από κόσκινο αυτή τη φορά, αφού τα στοιχεία που εκμεταλλεύονται τώρα οι ιατροδικαστές δείχνουν να ανατρέπουν το αρχικό πόρισμα.

Η κυρία Τσιόλα είχε χτυπήσει “καμπανάκι” και στον εντατικόλογο της παιδιατρικής κλινικής στο Ρίο, Ανδρέα Ηλιάδη, όταν την είχε συναντήσει…

“Πήγα και συνάντησα την κυρία Τσιόλα. Κατάλαβα ότι γνώριζε το θέμα γιατί είχε κάνει την νεκροψία στην Ίριδα. Εξέφρασα την αγωνία μου εάν υπάρχει σύνδεση των αιφνίδιων θανάτων με κάτι γονιδιακό. Μου είπε να ξεκινήσω αμέσως γονιδιακό έλεγχο”, φέρεται να είπε ο Ανδρέας Ηλιάδης.

Η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής

Για τα όσα έγιναν μετά τον θάνατο της Ίριδας λέει: “Έγινε πλήρης έλεγχος, τοξικολογικός και ιστολογικός. Η παθολογοανατόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούσε για κάτι παθολογικό (αγενεσία φλεβόκομβου, μια σπάνια πάθηση που έχει προκαλέσει ελάχιστους θανάτους βρεφών στο εξωτερικό). Όταν έλαβα την έκθεση, συμπλήρωσα την αιτία θανάτου (πνευμονικό οίδημα). Αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλες μου εκθέσεις. Δηλαδή, δεν βάζω διπλή αιτία ποτέ. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο διατυπώθηκε όπως διατυπώθηκε, με τις κακώσεις που παρατηρήθηκαν και παραπέμπουν ασφαλώς κάπου”.

Η αγενεσία φλεβοκόμβου, ως αιτία θανάτου, είχε καταγραφεί από την παθολογοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου. Όμως, η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών στις 22 Μαρτίου του 2021, είχε διαφορετικές επισημάνσεις. Σε αυτήν αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11:30, στην κούνια του. Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και ένα ύφασμα με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος, το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι, δε, εργαστηριακές εξετάσεις ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες. Ωστόσο, πέριξ του στόματος, βρέθηκε έκζεμα, το οποίο πλέον κινεί πολλές υποψίες.

Το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους, που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής / εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)”, υπάρχει και ένα άλλο εύρημα, μια κάκωση. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος.

“Επίσης διεπιστώθη μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών”, γράφει στην ιατροδικαστική της έκθεση η κ. Τσιόλα. Το εύρημα αυτό βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών, το πανάκι με αίμα που είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους κάνει πολλούς ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να εισήλθε βίαια στο στόμα του παιδιού.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα